6 almindelige madvarer der er skadelige for dit barn

De fleste nybagte forældre ved godt, at der er nogle madvarer, der ikke er gode for babyer og småbørn. Man går som regel udenom den mad, som de fleste ved ikke hører hjemme på et barns tallerken, men kender de nybagte forældre til alle de forskellige og forholdsvis almindelige madvarer, der ikke er gode for deres børn?

Dagligdagsmadvarer som honning, skyr og nødder er at finde i mange danske hjem, men disse er faktisk med i den gruppe af madvarer, der ikke er gode for børn – også på trods af at de virker harmløse. Nogle almindelig hverdagsmadvarer kan faktisk være decideret skadelige for børnene, og det er derfor vigtigt at følge med i hvilke madvarer, man skal holde sig fra som nybagte forældre.

Hvorvidt en madvare er skadelig kommer naturligvis an på barnets alder, men især før et års alderen, skal man være opmærksom som forældre. Her i artiklen finder du nogle af de madvarer, som du bestemt ikke skal give til dit barn, hvis det er under et år gammelt.

1.      Honning

Den blev nævnt ovenfor, men den kræver en forklaring. Honning er på listen over madvarer, som børn under et år ikke må indtage, fordi det kan indeholde bakteriesporer, som kan give risiko for botulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, men den kan altså forekomme, hvis et lille barn indtager honning. Sygdommen skyldes en forgiftning, som er dannet af en sporedannende bakterie.

2.      Gluten

Heldigvis er det blevet nemmere at handle glutenfrit, men det er altså ikke kun os voksne, som de mange glutenfri produkter er en fordel for. Småbørn under et år må nemlig heller ikke indtage gluten, da det kan udløse sygdommen cøliaki. Risikoen er der dog kun, hvis barnet i forvejen er genetisk disponeret.

Dit barn skal altså holde sig fra brød og grød, der indeholder gluten. Man kan dog lige så stille begynde at give sit barn gluten fra det er seks måneder, men det skal gøres løbende og gradvist.

3.      Friske krydderurter

Mange af os pynter tomatsalaten med lidt frisk basilikum for at give lidt ekstra smag. Det såkaldte grønne drys fra blandt andet persille, purløg, basilikum og alle de mange andre krydderurter, skal dog holdes på de voksnes mad.

På trods af at man vasker de grønne friske krydderurter grundigt, kan de stadig indeholde jord og dermed også bakterier og virus, som kan blive overført til barnet. Hvis maden bliver gemt eller opvarmet på ny, kan der desuden dannes nitrit.

4.      Mælkeprodukter med lavt fedtindhold

Skyr, ymer og ylette er alle mælkeprodukter, der er fattig på fedt og rig på proteiner. Det er sundt, og særligt skyr er derfor blevet ret populært blandt os voksne, men man bør altså holde sine børn under et år væk fra den type mælkeprodukter.

Børn under et år må nemlig ikke få for store mængder protein, og skal desuden have rigeligt med fedt, så de kan udvikle sig og blive store.

5.      Undgå nitrat

For meget nitrat kan resultere i opkast og huden kan desuden blive blålig at se på. Det skyldes, at det reagerer med de røde blodlegemer, og så bliver der ikke tilført ilt til kroppen.

Særligt selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder en del nitrat, og man bør derfor ikke give spædbørn nogle af dem. Man kan dog give børn over seks måneder små mængder af madvarer, der indeholder meget nitrat.

6.      Salt

Endeligt må børn under et år ikke få for store mængder salt. Spædbørns nyrer kan ikke udskille salt på samme måde som vi voksne kan, og man bør desuden heller ikke vænne sit barn til smagen af salt.
Salt skal altså ikke decideres tilsættes til barnets mad i store mængder.

Små børn under et år kan dog godt indtage for eksempel kartofler, der er kogt i let saltet vand. I stedet for at tilføre salt til resten af madlavningen, kan de resterende familiemedlemmer eventuelt tilsætte mere salt, inden de indtager maden. På den måde udsætter man ikke barnet for mere salt, end det kan udskille.

0 Svar

Giv en kommentar

Har du lyst til at være med i debatten?
Du er meget velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *