Regler for barselsorlov

Hvis du er studerende:
Bliver du mor, mens du er i gang med en videregående uddannelse, kan du få 12 måneders ekstra SU. Ansøgningen, som du kan hente på www.su.dk, kan tidligst afleveres tre måneder før, du forventer at få barnet.
Bliver du far, mens du er i gang med en videregående uddannelse, kan du få 6 måneders ekstra SU.

Studenterrådgivningen har lavet en pjece om, hvilke regler der gælder, og hvilke muligheder du har, hvis du bliver mor eller far, mens du studerer. Du kan læse mere på Studenterrådgivningen.

Hvis du er i job: 

Som mor kan du få dagpenge i 4 uger før fødslen, hvis du tager orlov fra dit arbejde. Efter fødslen skal du tage orlov i 2 uger. Du kan – efter fødslen – få dagpenge i 14 uger.

Som far kan du holde orlov og modtage dagpenge i 2 uger lige umiddelbart efter fødslen, men du kan også – efter aftale med din arbejdsgiver – vælge at udskyde de 2 ugers orlov til et senere tidspunkt. Dog skal du have holdt de 2 ugers orlov inden for 14 uger efter fødslen.

Som forældrepar har I tilsammen 32 uger med dagpenge foruden morens 4 uger før fødslen og de 14 uger efter fødslen og farens 2 uger efter fødslen.

Som forældrepar kan I tilsammen holde orlov i 52 uger med dagpenge. I har ret til at holde orlov i 84 uger tilsammen, men I kan kun få dagpenge i 52 uger.  
 
Find flere informationer hos Arbejdsdirektoratet, hvor du kan få vejledning om barsel og ferie, om barselsorlov og barselsdagpenge, og hvor du kan finde lov om dagpenge ved fødsel. 
Andre gode links er Beskæftigelsesministeriet, hvor du kan finde lov om ligebehandling af mænd og kvinder mht. beskæftigelse og barselsorlov. På denne hjemmeside kan du også finde en række eksempler på, hvordan man kan holde sin orlov, og om hvordan man som forældre kan fordele orloven i mellem sig. På Familiestyrelsen kan du finde lovgrundlaget for barselsorloven og en vejledning til, hvordan loven skal forstås.
www.borger.dk kan du hente blanketter om barselsdagpenge.

21 thoughts on “Regler for barselsorlov

 1. Hej :)

  Jeg har håber I kan hjælpe mig med et spørgsmål.

  …jeg har på denne side læst at man har ret til optil 84 uges barselsorlov

  http://www.paabarsel.dk/?p=61

  men når jeg henvender mig til Københavns kommune får jeg oplyst at jeg kun kan holde 52 uger fra det tidspunkt jeg er gået fra og derud over kan jeg forlænge min barsel med 8 eller 14 uges orlov uden løn.

  Hvordan er der så lige muligt at holde 84 ugers orlov?

  Sagen er den at jeg ikke har mere tilbage af de 52 ugers barselsorlov og jeg har først vuggestueplads til min dreng på et eller andet tidspunkt mellem den 1.5-1.8.2007 og derfor er jeg interesseret i at forlænge orloven også selvom det bliver uden løn eller dagpenge.

 2. Vi vil gøre opmærksom på, at reglerne om barselorlov og barseldapenge er overført til Ministeriet for Familie- og forbrugeranliggender og administreres af Familiestyrelsen. I kan henvise til vor hjemmeside vedr. lovgivningen.

  Med venlig hilsen
  Jens Wamsler
  Familiestyrelsen

 3. jeg er ansat på et privat firma i give som ikke har en overenskomst . er jeg berettige til barsel når min kone føder, og hven betale min barsel jeg er ikke medlem aF EN A-KASSE.

 4. Kære Mike El-hajj

  Det tør jeg desværre ikke svare dig på. Jeg synes, du skal prøve at ringe til Familiestyrelsen på tlf. 33 92 33 02, hvor der er telefontid kl. 10-14 på hverdage.

  Venlige hilsner
  Sofie, paabarsel.dk

 5. Det vil nok være godt at slå fast, at alle dagpenge er en forsikringsydelse. Det vil sige, at man skal være berettiget til dagpenge for at få dem, enten ved at være medlem af en a-kasse eller ved at opfylde beskæftigelseskravet. Se et eksempel på, hvordan beskæftigelseskravet fortolkes på Københavns Kommunes hjemmeside.

  Man kan således ikke uden at have stået til rådighed for arbejdsmarkedet få ret til dagpenge eller gå fra kontanthjælp til dagpenge uden at have arbejdet/betalt til a-kasse i mellemtiden. En undtagelse er naturligvis dimittender fra en uddannelse, som berettiger til dagpenge.

 6. Hvad er min mand/vi berettiget til af barsel fra kommunen,
  når jeg er studerende og har fået de 12 ekstra SU-klip, som jeg bruger på min orlov?
  Min mand har et 37-timers job.
  Er vi begge eller kun min mand berettiget til de 32 uger?
  Kan ik finde info nogen steder, der vedrører den ene på barsel og den anden studerende…

 7. Hej Lone,
  Du kan evt kontakte su-kontoret på dit studium, hvis ikke der står noget på http://www.su.dk eller de andre hjemmesider, vi linker til i indlægget?
  Desværre kan vi her på paabarsel.dk ikke vejlede på konkrete spørgsmål, kun henvise. Hvis du finder en løsning, er du meget velkommen til at skrive det her på siden, så kan andre med samme problemstilling blive oplyst. Held og lykke med din informationssøgning.
  Hilsen Julie / paabarsel.dk

 8. Både jag och min man arbejder i Danmark men bor i Sverige. Han har arbejdet i DK i 2 år och jag i 6 månader.
  Vad har vi för rättigheter? vi betalar ju skat i Dk och vores arbejdsgiver betalar også atp-bidrag så vitt jag kan se på min löneseddel, är det relevant för barsel? Det är svårt att veta vem man ska vända sig till! tak för svar!
  Rim

 9. Kære Rim
  Paabarsel.dk kan desværre ikke vejlede i konkrete spørgsmål, men prøv at henvende dig til Familiestyrelsen (du kan finde et link til Familiestyrelsens hjemmeside i teksten ovenfor.)
  Venlige hilsner
  Sofie/ paabarsel.dk

 10. Hej, jeg har lige en forespørgsel.

  Jeg er kommunialt ansat (folkeskole-skolelærer), og forventer, at være ansat i et barselsvikar hele næste skoleår 2010/11. Vi snakker i familien om familieforøgelse, og er derfor i tvivl om, hvordan jeg vil stå, når jeg skal på barsel.

  Er man berettiget til en såkaldt barsels-løn (ikke dagpenge), hvis man ikke bliver i hele barselsvikatiatet – men faktisk går fra på barsel halvvejs henne i vikariatet.

  VH Anette

 11. Kære Anette,
  Desværre kan paabarsel.dk ikke vejlede i konkrete spørgsmål. Du kan evt. ringe til din fagforening og spørge, hvordan du er stillet i sagen.

  Held og lykke
  Hilsen Julie / paabarsel.dk

 12. Hej, jeg har et lidt overordnet spørgsmål. Jeg er ikke medlem af hverken fagforening eller a-kasse, jeg er sygeplejerske og går snart på barsel. Er det muligt at få barselsdagpenge selvom man ikke er medlem af a-kasse?

  Mvh

 13. Kære Mille,
  Vi kan desværre ikke påtage os at svare på specifikke spørgsmål her på siden. Du må tage kontakt til fx familiestyrelsen, som vi linker til i ovenstående indlæg.
  Mvh Julie / paabarsel.dk

 14. Jeg er kommet lidt i tvivl vedr. hvad man må når man er på barsel / barselsdagpenge.

  Må man have en stand på et loppemarked, hvor man sælger noget af sit gamle herre/dame/børne tøj, mens man er på barsel?

  Venligst
  Thomas

 15. Vi kan på paabarsel.dk desværre ikke svare på konkrete spørgsmål.

  Måske skulle du tage kontakt til SKAT på tlf 77221818 eller kontakte dem, der udbetaler dine barselsdagpenge.

  Mvh Julie /paabarsel.dk

 16. hej. jeg har et spørgsmål,håber virkelig i vil svare på det.
  hvad får man når man er på barsel,
  a: kontant hjælp
  B: dagpenge ( som ikke bliver betragtet samme regler som kontanthjælp modtager)
  håber kan få en rigtig svar,for svaren begrænser min mulighed for at få statsborgskabe…… :(

 17. Kære Maria,
  Desværre kan vi på paabarsel.dk ikke svare på konkrete spørgsmål.
  Prøv at kontakte den kommune, du bor i.
  Held og lykke
  Mvh Julie /paabarsel.dk

 18. Hej
  jeg arbejder som sygeplejerske på rigshospitalet.
  min hustru første den 25 dec en pige sidste år hvor jeg holdt 2 ugers barsel umiddelbart efter.
  Min hustru har siden da haft barsel samt orlov hvor hun pt nu er på dagpenge halv sats.’
  Den 20 august tager jeg 12 ugers barsel / orlov fra min afd uden løn.
  Denne ansøgning har jeg lige modtaget idag fra min afd sygeplejerske.
  Mit spørgsmål er så om hvorvidt jeg så skal have dagpenge i de 12 uger ? eller om jeg får løn fra rigshospitalet.
  Flere kollegaere herinde har fortalt af jeg ville få gennemsnittet af det jeg havde tjent de sidste 3 mdr inden min orlov, i løn ?
  Håber du kan kaste lidt lyst over dette ?
  MVH Nikolaj en forvirret sygeplejerske.

 19. Kære Nikolaj,

  Desværre kan vi her på paabarsel.dk ikke påtage os at svare på konkrete spørgsmål. Prøv at kontakte din fagforening i stedet.

  Mvh Julie / paabarsel.dk

 20. Hello. I have a question. I am pregnant in 23 weeks and I do not have a job. But I will start in one week to work as avisbud and I will be paid by the number of newspapers I deliver not by hour. I would like to know if I will receive barselsdagpenge after I give birth. I ask because the law says I have to work at least 120 hours in the last 13 weeks but I will not get paid by the hour. Please if anyone knows something tell me. Thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *