Derfor skal du ikke ryge under din graviditet

Rygning under graviditet

De fleste ved godt, at det er et no go at ryge under sin graviditet, men det er måske de færreste der ved præcis hvorfor det er så vigtigt, at man kvitter smøgerne når man opdager sin graviditet – eller hvis man planlægger at blive gravid.

Først og fremmest er det nemmere at blive gravid som ikke-ryger, end hvad der er tilfældet hos rygere. Når man ikke ryger, er der en større chance for et ganske ukompliceret graviditetsforløb og et bedre og mere behageligt ammeforløb – for både baby og mor.

Det er dog ikke kun før og under graviditeten, at det kan være fordelagtigt at kvitte smøgerne. Det er selvfølgelig altid bedst for dit eget helbred ikke at ryge, men særlig når der er små børn i huset. Børn har nemlig bedre mulighed for udvikling og vækst, hvis de vokser op i et hjem uden røg – også på længere sigt.

Det kan være svært at kvitte smøgerne, hvis man har røget i mange år. Mange vælger derfor at tage hjælpemidler i brug som for eksempel rygestopprodukter fra Nicorette. Hvis du planlægger at blive gravid, kan det være en god idé at gøre brug af Nicorette produkterne, så du får en stille overgang, og kan være fuldstændig røgfri, når graviditeten melder sin ankomst.

Derfor er det skadeligt for baby

Rygning er skadeligt for baby

Der er mange grunde til, at det er vigtigt at lægge cigaretterne på hylden – særligt i forbindelse med en graviditet. En baby har brug for masser af næringsstoffer og ilt for at vokse og udvikle sig inde i maven. Barnet får ilten og næringsstofferne gennem morens blod, da det transporteres ned i moderkagen. Den proces er forholdsvis simpel for ikke-rygere, og en del mere kompliceret for rygere.

Når man ryger, dannes kulilte, som tager pladsen fra ilten. På den måde får barnet mindre ilt og derfor også sværere ved at udvikle sig helt ideelt. Når man ryger optages der nikotin i kroppen. Nikotinen får kroppens blodkar til at trække sig sammen, og derved kommer der mindre blod ned til moderkagen, og dermed får ilten og næringsstofferne sværere ved at ende nede i moderkagen.

Hvis man ryger under sin graviditet, vil barnet derfor ofte være undervægtigt, da det ikke får de bedste vilkår for at vokse. Rygning øger desuden risikoen for diabetes hos barnet, for tidlig fødsel og i de værste tilfælde, at barnet dør inde i maven.

Amning og rygning

Nogle kvinder oplever en ukompliceret amning, mens andre har enormt svært ved at amme. Det er meget forskelligt, hvordan amningen opleves. Det er sådan, at rygere har enormt svært ved at amme, fordi nikotinen påvirker mælkeproduktionen i kroppen. Kvinder der ryger, ammer derfor ofte i kortere tid end dem, der ikke ryger.

Baby har på ingen måde godt af nikotin, men der er stadig gode grunde til at amme, hvis du ikke kan komme af med cigaretterne. Du bør også tænke over, om du befinder dig i et hjem med røg. Passiv rygning kan nemlig også mærkes i mælken og hos baby.

Hvis du er holdt med at ryge op til din graviditet, og har holdt det i hele graviditeten, er det altså dumt at begynde, når barnet er født. Hvis man ryger, mens man ammer, øger man nemlig også risikoen for diabetes, astma hos barnet og i værste tilfælde vuggedød.