Hvad skal baby hedde?

Hvert år laver Danmarks Statistik en opgørelse over de mest populære navne til nyfødt. Lige nu er vi kun i oktober 2016, og det betyder, at der er mange måneder til, at opgørelsen for 2016 kommer – forældre har jo et halvt år til at navngive deres børn, så først i juli 2017 er alle data samlet til statistikken for 2016.

For 2015 så listen ud som følger:

NummerPigenavneDrengenavne
1SofiaWilliam
2FrejaNoah
3EllaLucas
4AlmaEmil
5AnnaOliver
6EmmaOscar
7LauraVictor
8ClaraMalthe
9IdaAlfred
10IsabellaCarl
11KarlaFrederik
12MajaElias
13VictoriaMagnus
14AlberteValdemar
15JosefineVillads
16SofieAlexander
17AgnesChristian
18LivaAugust
19OliviaJohan
20CarolineFelix
21MathildeAnton
22LærkeNohr
23EmilieLiam
24FridaAksel
25SaraMikkel
26LilyBenjamin
27EstherMads
28EmilyStorm
29MilleMathias
30MarieAdam
31AstridSebastian
32EllenAlbert
33NoraTheodor
34RosaArthur
35AyaElliot
36NayaMarius
37AstaMarcus
38LunaViggo
39ViggaPhilip
40LeaTobias
41LivVillum
42JohanneLauge
43FilippaThor
44JulieJakob
45AndreaLaurits
46SigneTheo
47NannaJonathan
48SiljeAsger
49CelinaSilas
50GryMilas

Kilde: Danmarks Statistik

Derfor synes den kommende mormor ikke om navnet

Bedstemor og baby

Det har altid været sådan, at navne er kommet og gået. Et navn, der er populært i dag, har sandsynligvis været håbløst umoderne de sidste 50 år eller længere. Det ses blandt andet på navne som Lauge, Laurits og Theodor hos drengene, der er navne, som sidst var populære i begyndelsen af 1900-tallet.

Vores egne forældre er altså vokset op i en tid, hvor de navne, som vi giver vores børn i dag, aldrig ville være kommet på tale. Tager man et kig på Danmarks Statistik, kan man se, at der tilbage i 1985 kun var 8, der kom til at hedde Laurits, mens der i 2015, altså bare 30 år senere, er 140 drenge, der har fået navnet.

Håbløst umoderne navne i dag

Ligesom de vordende bedsteforældre måske synes, at de navne, vi overvejer at døbe vores ufødte barn, er helt vildt kiksede, har vi også selv nogle navne, som vi ikke kunne drømme om at kalde vores børn. Det er navne, som vores egen årgang og ikke mindst vores forældres årgange hedder:

  • Helle, Birgit og Lone
  • Kim, Bo, Jesper

Ovenstående er gode eksempler på navne, der stort ikke er nogen børn, der får i dag. Det er navne, som vi selv eller vores forældre hedder, og som vores børn i hvert fald ikke skal hedde.

Specielle, moderne navne i USA og i Danmark

Hvad skal baby hedde?

I USA er der ikke ret mange regler for navngivning, og det betyder, at der er relativt mange nyfødte i mulighedernes land, der får navne, der ikke ville kunne godkendes herhjemme. Det er navne som:

  • ”Ordnavne”: Happy (glad/ lykkelig), Wise (vis), Famous (kendt), Beauty (skønhed), Celestial (himmelsk) og Divinity (guddommelighed)
  • ”Karakternavne”: Severus, Draco og Bellatrix (fra Harry Potter), Samwise, Arwen og Eowyn (fra Ringenes Herre), samt Katniss, Primrose og Gale (fra Hunger Games)
  • Bilmærkenavne: Lexus, Audi, Porsche og Mercedes

Vi kan dog ikke helt se os fri for at have tilsvarende navne herhjemme, hvor eksempelvis Mercedes er blevet godkendt til pigenavn. Vi har også navne som:

Til piger: Aloha, Altan, Charme, Cirkel, Cirkeline, Dyne, Engel, Europa, Fri, Gift, Håb, Lillemor, Musling, Ninja, Panda, Sommer, Søster og Unik

Til drenge: Awesome, Blær, Cello, Cobra, Dreng, Faktor, Fru, Gandalf, Haj, Jazz, Jesus, Jura, Kamel, Laban, Ludo, Lurifax, Memo, Niks, Offer, Skak, Skat, Snoopy, Sok, Syver, Tavs

Ekstra inspiration

Til ekstra inspiration kan det anbefales at bruge Danmarks Statistiks gode navneværktøjer: Navnebarometer og “Hvor mange hedder“-funktion. Her kan I se, hvor mange, der hedder det navn, I overvejer, og se om navnet er på vej op eller ned.

Hos Ankestyrelsen finder I desuden en komplet oversigt over godkendte fornavne til både piger og drenge, samt hvilke, der er unisex. Deres værktøj kan også bruges til at søge inspiration, idet man kan søge specifikt efter eksempelvis pigenavne der starter med a, eller drengenavne der slutter med s.