Det skal du vide, før du lader din baby sove ude i kulden

Artiklen indeholder reklamelinks

det-skal-du-vide-foer-du-lader-din-baby-sove-ude-i-kulden-703x336

Som nybagt mor er man fyldt med tonsvis af praktiske spørgsmål om alt lige fra amning til bleskift. Det meste finder man ud af hen ad vejen, når man begynder at have en smule erfaring. Der er dog nogle ting, hvor man skal passe på blot at prøve sig frem – eksempelvis når baby skal sove til middag udenfor, mens det er frostvejr. Hvis baby har feber eller er syg på andre måder, må den ikke sove udenfor, da den så skal holdes under opsyn. Du skal også holde baby indendørs, når det er for koldt, hvis den har astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller en hjertesygdom. Læs i artikel hvad du ellers skal være opmærksom på, når baby skal sove ude i frostvejr.

Sørg for at baby ikke fryser

det-skal-du-vide-foer-du-lader-din-baby-sove-ude-i-kulden-tekstbillede

En baby må begynde at sove uden for i frostgrader, når den er 5-6 uger gammel. En helt nyfødt baby har nemlig ikke energi nok til at kunne varme det kolde luft, der kommer ned i lungerne og sende det ud igen.

Det er vigtigt, at baby er pakket rigtigt ind, når den skal til at sove udenfor. Det er naturligvis forskelligt fra barn til barn, hvor stort behovet for ekstra tøj er. Nogle børn er varmere end andre, så det er vigtigt at holde øje med barnets temperatur ved at mærke dem i nakken, og så vurdere hvor meget tøj, der er nødvendigt.

Babyer må sove udenfor i temperaturer ned til 10 minusgrader, men det er vigtigt, at den er pakket ind. Hvis det er en rigtig kold vinter, kan man derfor bruge:

 • Bodystocking
 • Langærmet bluse og strømpebukser
 • Overtrøje og bukser
 • Elefanthue
 • Flyverdragt eller voksipose
 • Dyne (må ikke dække barnets hoved)

Nogle af lagene må gerne være uldkvalitet, hvis barnet ikke er plaget af børneeksem. En bodystocking i uld vil give dit barn ekstra varme.  På fødderne anbefaler man eksempelvis vatterede sutsko, men vinterstøvler kan også gå an, hvis barnet er faldet i søvn med dem på.

Glem ikke komforten

det-skal-du-vide-foer-du-lader-din-baby-sove-ude-i-kulden-tekstbillede

Det er vigtigt, at barnet ligger godt i barnevognen, og at den er placeret korrekt. Barnevognen behøver ikke at være splinterny for, at barnet ligger godt i den. Det er bare vigtigt, at der ikke er rust indvendigt i barnevognskassen, hvor barnet skal sove. Derudover skal man også være opmærksom på, at barnevogne lavet af stål har let ved at blive meget kolde.

Placeringen af barnevognen er også vigtigt for barnets ve og vel. Hvis den er placeret et sted hvor der er meget vind, er det ikke et godt klima at sove i. Find derfor altid et sted med læ og placer den der.

6 gode råd

Det handler helt grundlæggende om, at baby er tilpas og ikke hverken fryser eller sveder for meget. Det er altid en god idé at tage udgangspunkt i sig selv. Hvis du fryser eller føler træk, vil din baby mærke det samme, og den ligger endda helt stille.

Her får du 6 gode råd, der opsummerer de vigtigste punkter i artiklen:

 • Stil barnevognen i læ
 • Sørg for at barnevognen er vindtæt og vandtæt samt isoleret i madrassens bund
 • Baby må aldrig sove udenfor i temperaturer under minus 10 grader
 • Ansigtet må gerne være frit, men alt andet skal være klædt på
 • Hold opsyn med baby konstant ved hjælp af en babyalarm og kig til barnet ofte
 • Lad aldrig baby sove udenfor hvis den er syg