mindre hus til større hus

Trænger boligen til en opgradering? Fordele ved at leje og eje

Leder din familie efter at opgradere jeres bolig? Men er i tvivl om det skal være lejlighed eller hus? Se alle fordelene her.

Er I som familie ved at vokse ud af den nuværende bolig? Måske fordi der er en lille ny på vej? Uanset om I har børn i forvejen eller ej, kan der være mange grunde til at ville skifte boligen ud, med en der er større, så snart et nyt familiemedlem skal indfinde sig.

Men det kan måske være svært at vide, om I skal leje en større lejlighed eller måske købe jeres eget hus. Nedenfor kan I derfor blive klogere på de forskellige fordele ved at købe og leje nedenfor.

At leje en lejlighed

Der er både fordele og ulemper ved at leje en lejlighed, når I gerne vil finde noget større med plads til hele familien.

En af de helt store fordele er, at du ikke selv står for vedligeholdelse af lejligheden. Det er nemlig udlejer/vicevært der står for den del. Du skal derfor ikke bekymre dig om dyre regninger til håndværkere eller lign., da det ikke er dig, der skal betale for det.

En anden stor fordel ved at leje frem for at eje egen bolig er den medfølgende fleksibilitet. Med en lejlighed kan du inden for en periode på et par måneder fraflytte og komme videre, modsat din egen bolig, som først skal sælges, inden du kan komme videre.

En af de sidste fordele er, at det i nogle tilfælde kan være billigere og bedre for dig økonomisk. Dette afhænger dog af både din husleje, men også, hvor længe du påtænker at blive boende i lejligheden. Jo længere du bor der, jo bedre vil det være, set med de økonomiske briller.

Vi kommer selvfølgelig ikke udenom ulemperne ved at leje. En af ulemperne er, at du ofte ikke selv kan bidrage til indretning eller ændring af lejligheden, da dette skal godkendes af udlejer/boligforening. En anden ulempe er, at du i mange tilfælde ikke får dit depositum tilbage, når du fraflytter.

At eje din egen bolig

Selvom der er mange fordele ved en lejlighed, er der selvfølgelig også fordele ved at eje et hus. For det første, så ejer du rent faktisk noget, og du har dermed gjort en investering, som du, hvis du er heldig, kan få økonomisk vinding på. Samtidig vil du med tiden også kunne opnå en friværdi i boligen, hvilket ofte er en rigtig god opsparing at have i boligen.

Derudover så er det at eje en bolig egent til dig, der gerne vil ændre på indretningen eller male uden at skulle have tilladelse først. Det kan du nemlig gøre, som du lyster, når du ejer dit eget hus.

Ulemper findes selvfølgelig også ved en ejerbolig. Overvejer I at købe bolig, skal I være opmærksomme på, at det er en dyrere investering, hvor du ofte skal godkendes af banken til et lån. Du skal samtidig huske at betale både ejendomsskat og grundskyld, hvilket du slipper for med en lejlighed.

Vælg det, du har det bedst med

familie ser på hus

Uanset om der er flest fordele ved at leje eller eje, handler det i sidste ende om, hvad du og resten af din familie drømmer om, og har lyst til. Har I lyst til at købe en bolig, kan I altid få hjælp til boligkøb hos en advokat. På den måde får I den rigtige hjælp til at vælge den rette bolig til jeres behov.