brændeovn og baby

Brændeovn og baby: Sådan øger du sikkerheden

Er du nervøs for din brændeovn med din lille baby? Se her, hvordan du øger sikkerheden omkring brug af brændeovn sammen med din baby.

Der er ingen grund til at være nervøs for din brændeovn i stuen, selvom du har fået en lille ny. Brændeovne er de seneste år blevet meget bedre rent indeklimamæssigt, og derfor har det ikke den store betydning for din baby. Hvis du derimod er bange for, at baby på et tidspunkt kommer i nærheden af din brændeovn, kan du med lidt sund fornuft og få remedier mindske denne risiko. Læs med her, hvordan du sikrer at baby bliver væk fra brændeovnen.

Skærm af til brændeovnen

Selvom en brændeovn er rigtig hyggelig, særligt i vinterens kolde måneder, skal du altid tage de nødvendige forholds- og sikkerhedsregler. Det gælder uanset, om der er børn i hjemmet eller ej.

Når du gerne vil sikre dig, at din baby eller større børn kommer for tæt på brændeovnen, er afskærmning en god idé. Flere steder kan du få et såkaldt pejsegitter eller anden form for gitter/afskærmning, som du kan sætte op foran brændeovnen. Dette mindsker risikoen for, at børn og babyer kommer for tæt på ovnen.

Vær opmærksom på størrelsen på brændeovnen, så du finder et gitter, der passer til.

Hold øje med børnene

Du bør altid holde øje med din baby eller større bør, hvis de leger eller ligger i nærheden af den tændte brændeovn. Vær opmærksom på, at børn ikke bør lege foran brændeovnen.

Rengøring

Jævnlig og korrekt rengøring og vedligeholdelse af din brændeovn kan være med til at mindske risikoen for skader og ulykker i hjemmet med brændeovnen. Husk at fjerne aske og sod fra brændeovnen med jævne mellemrum. Pas samtidig på med at åbne lågen, så der kommer røg ud i stuen.

Udskift din brændeovn

Hvis din brændeovn er af ældre dato, bør du overveje at skifte til en nyere model. Ikke alene er det bedre for miljøet, det er også bedre for dit indeklima, da mange nye brændeovne har en højere standard og flere krav at leve op til.

Lær børn om sikkerhed

Børn har ofte brug for både at få vist og fortalt, hvad de må og ikke må. I den forbindelse kan det være en god idé at undervise børnene om, at brændeovne er farlige, når de er tændte, og at de kan brænde sig på den, hvis de kommer for tæt på. Du kan evt. inddrage større børn i at tænde op i brændeovnen, så de kan se, hvordan det gøres, og dermed blive klogere på funktionaliteten.

Brug brændeovnen korrekt

En af de vigtigste ting, du skal huske, når du bruger din brændeovn er, at du skal fyre korrekt. Det betyder, at du ikke må bruge vådt træ til fyring, og undlade at fyre med andet end træ. Dvs. brug ikke papir, aviser eller andet affald. Det kan forårsage brand, ulykker eller udlede giftige gasser, som kan være til fare for dig og børnene.

Sikkerhed

brandslukker

Sørg altid for at holde en god sikkerhedsafstand fra brændeovnen og til de øvrige møbler i hjemmet samt god afstand til legetøj og lign. brændbare genstande. På den måde mindsker du også risikoen for brand. Sørg desuden altid for at have en røgalarm monteret i hjemmet samt en brandslukker eller et brandtæppe.