Ægløsningstesten kan hjælpe med at øge chancerne for at blive gravid

Ægløsningstesten kan hjælpe med at øge chancerne for at blive gravid

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvis man ikke kan huske tilbage til seksualundervisningen i folkeskolen, hvis man da har haft sådan en, kan man måske tænke, at man som kvinde kan blive gravid hele tiden. Sådan er det bare ikke. Faktisk kan man som udgangspunkt kun blive gravid, når man har ægløsning.

Ægløsning er, når æggestokkene frigiver et æg, som så er klar til at blive befrugtet – det skal ske inden for 24 timer, ellers vil ægget blive udskilt fra kroppen. Det er derfor, man får menstruation, og det er derfor, man kan holde øje med menstruationen for at se, om man er gravid, hvis man har regelmæssig menstruation. Når der er et befrugtet æg, sender kroppen nemlig ikke flere ned, og du får ikke menstruation.

Netop fordi man skal have ægløsning, før man kan blive gravid, kan en ægløsningstest hjælpe dig med at forøge dine chancer for at blive gravid. Med en ægløsningstest kan du holde øje med, hvornår du har ægløsning, og på den måde kan du time dine forsøg på at blive gravid.

Faktisk er det sådan, at en app, der netop holder øje med ægløsningen, er blevet godkendt som præventionsmiddel af EU, fordi chancen/risikoen for at blive gravid uden for ægløsningsperioden er så lille.

Leder efter et hormon

Ægløsningstest tester for hormon

Ægløsningstests virker på den måde, at de reagerer på et bestemt hormon, som har en sammenhæng med menstruationscyklussen og ægløsningen. Der sker jo mange ting i kroppen på kvinden, når hun har menstruation, og det er nogle af disse, man leder efter med en ægløsningstest.

Det er en lignende måde, graviditetstest virker, fordi der ligesom med menstruationen sker utroligt mange ting i kroppen, når man bliver gravid. Som regel virker denne type tests ved at udnytte, at mange stoffer bliver udskilt med urinen.

Derfor kan man med graviditetstest og ægløsningstest bruge urin til af finde de hormoner, man leder efter. Det er de samme hormoner, lægen leder efter i en blodprøve, men det er noget lettere at enten føre en test ind under urinstrålen eller i en lille beholder med urin derhjemme, end det er at analysere blod på sit eget badeværelse.

Ikke endegyldig, men meget præcis

Par drømmer om at blive forældre

Ligesom man ikke kan være 100 procent sikker på noget i forhold til p-piller, pessar, kondomer og lignende, kan man heller ikke være 100 procent sikker på ægløsningstest. Når det så er sagt, er de meget præcise, så man kan få et rigtig godt billede af, hvornår der er størst chance/risiko for at blive gravid.

Man kan altså bruge ægløsningstests til både at maksimere og minimere den mulighed, der er for at blive gravid, selvom man ikke kan regne fuldstændigt med metoden. Det er jo heller ikke sådan, at fordi man rammer et tidspunkt, hvor der er et æg, at der så automatisk kommer et barn ud af det.

Det er for nogle svært at få et barn, og derfor må man værne sig med tålmodighed, når man gerne vil forøge familien, fordi det ikke altid er så lige ud af landevejen – netop der for er det en god idé at maksimere sine chancer.