Akut medicin

Døgnapoteker lukker til midnat – her får du i stedet akut medicin

Artiklen indeholder reklamelinks

Akut medicin

Folketinget vedtog i 2015 en ny lov om apoteker i Danmark, og i den stod der også, at der skulle spares penge. 17 millioner skulle der findes, og det kommer til udtryk fra nytår, hvor 10 ud af Danmarks 11 døgnåbne apoteker vil lukke til midnat.

Det eneste apotek i landet, der fortsat vil have døgnåbent er Steno Apotek i København. De resterende vil lukke, når klokken slår midnat og åbne igen klokken 6.

I stedet for de døgnåbne apoteker vil ansvaret for medicin mellem midnat og klokken 6 ligge hos regionernes akutberedskab. Man skal ringe til akuttelefonen, og så vil man blive henvist til en skadestue, som kan udlevere medicinen.

Børnefamilier og skæve arbejdstider rammes

Det tyder på, at det ofte vil være børnefamilier og de, der arbejder om natten, der bliver ramt af disse ændringer af apotekernes åbningstider.

Børnefamilier kan komme ud for sygdomme som mellemørebetændelse, hvor der kræves akut medicin for at lindre smerten hos barnet. Her er det altså vigtigt, at man som forælder til et ramt barn ved, hvor man skal gå hen for at få medicinen.

Derfor er det en god ide at sikre sig, at man kender nummeret til akuttelefonen i det område, man bor i. Det kan eventuelt kodes ind i en telefon eller hænge på en seddel, så det er let at finde.

Også de, der arbejder om natten kan have svært ved at få tiden til at gå op. Har man nattearbejde, kan det ikke længere lade sig gøre at hente medicin på apoteket på vej til eller fra arbejde, hvis turen ligger mellem midnat og klokken 6.

Her er der dog mulighed for at benytte et online apotek til at bestille medicin – også på recept. Der er ikke fagpersonale på arbejde til at vejlede om natten, og man kan af gode grunde ikke hente akut medicin online, men det er muligt at bestille medicin døgnet rundt.

Længere åbent i andre tidsrum

Apotek med længere åbningstider

Danmarks Apotekerforenings formand, Anne Kahns, siger i en pressemeddelelse:

”Borgerne vil opleve, at mange vagtapoteker holder længere åbent i de tidsrum, hvor vi ved, der kommer flest mennesker, især i aftentimerne.”

Der skulle altså gerne komme bedre muligheder for at komme på apoteket om aftenen, hvor belastningen på vagtapotekerne er størst.

I pressemeddelelsen siger formanden for Danmarks Apotekerforening også, at der er åbnet 125 nye apoteker siden 2015, og at apotekerne har udvidet åbningstiderne med 45 procent.

Der er altså bedre muligheder for at komme på apoteket i dagtimerne, fordi der er flere apoteker rundt om i landet, og de har længere åbent.

Et led i en større omlægning

Apotekerloven fra 2015 indvarslede en større ændring af den måde, apoteker indretter sig. Det er blandt andet ændringen fra 2015, der betyder, at vi nu har apoteker, som kun fungerer online.

Tidligere købte man kun medicin online, hvor hjemmesiden fungerede som en salgskanal for et fysisk apotek. I dag er det ikke længere nødvendigt, så længe man har tilladelserne i orden – der er nemlig en begrænsning på, hvor mange onlineapoteker, der får en bevilling.

En anden ændring er, at der er løsere begrænsninger på, hvor mange og hvor man må placere filialer af samme apotek.

Det er en af årsagerne til, at der er kommet en del flere apoteker siden 2015, og det er derfor, Anne Kahns bruger dette årstal som referencepunkt.