Må man tage smertestillende medicin, når man er gravid?

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man bliver gravid, er der mange ting, man pludselig ikke må, når man vil sikre sig, at babyen forbliver sund og rask. Det kan være svært for nogle kvinder, da det kræver, at de skal skille sig af med nogle vaner som for eksempel rygning eller alkohol.

Der findes mange gode råd om, hvad man skal indtage mere af, og hvad man skal holde sig fra som gravid, og det kan være svært at finde rundt i hvad der er sandt, og hvad der blot er en myte.

Noget af det der kan være mest forvirrende er, hvorvidt man som gravid må indtage smertestillende medicin som for eksempel Panodil, Pinex og Pamol.

Derfor skal du passe på med Panodil, Pamol og Pinex

Nogle danske studier tyder på, at smertestillende medicin i for høje doser, kan hænge sammen med udviklingen af udviklingsforstyrrelsen ADHD. Det skadelige stof i den smertelindrende medicin er paracetamol, som altså sælges under navnene Panodil, Pamol og Pinex.

I studiet har man undersøgt 64.000 gravide kvinder, og resultaterne viste, at børn der er født af en mor, der har anvendt Paracetamol under graviditeten, har haft en større risiko for at blive diagnosticeret med ADHD.

Det skal dog siges, at studiet ikke viser noget om, hvorvidt de gravide kvinder også havde andre faktorer, der spillede ind, og derfor har undersøgelsen en begrænsning.

Brug din sunde fornuft

Det er naturligvis ikke en enkel smertestillende pille, der gør udfaldet, og risikoen for skade er størst i de første tre måneder, hvor barnet organer udvikles.

Det er vigtigt at huske på, at smertestillende medicin ikke er ulovligt for gravide, da man i Danmark naturligvis er meget omhyggelig med, hvilken medicin gravide kvinder må få.

Det handler helt grundlæggende om at bruge sin sunde fornuft, ligesom man gør i forbindelse med for eksempel kaffe og alkohol under graviditeten. Det skal alt sammen gøres med måde, og derfor handler det mest om at bruge sin sunde fornuft og forholde sig til de fakta, der er.

Gode råd

Det kan være svært at finde hoved og hale i alle de mange do’s and dont’s, der er under en graviditet. Foruden sin sunde fornuft bør man dog forholde sig til de gode råd, som gives af læger og jordemoderen, som er, at man som gravid skal:

  • Bruge så lidt medicin som overhovedet muligt
  • Tale med sin læge eller jordemoder før man tager medicin – også selvom det er håndkøbsmedicin som Pamol, Pines og Panodil
  • Aldrig tage medicin som er udskrevet til andre end sig selv
  • Lade apotekerpersonalet vide at man er gravid, så de kan vejlede
  • Læse indlægssedlen grundigt
  • Bruge sin sunde fornuft

Barnet tager altså skade af smertestillende medicin, hvis de tages for ofte eller i for store doser under en graviditet. Det skal blot indtages med måde, så der sker altså intet ved at lindre en hovedpine med smertestillende medicin et par gange i løbet af sin graviditet.

Der er rigeligt med skrækhistorier, der er let tilgængelige på nettet. Derfor er det vigtigt, at man beholder begge ben solidt placeret, og ikke går i panik, men i stedet snakker med sin læge eller jordemoder, hvis man blot er det mindste i tvivl.