Baby-med-forstoppelse

Forstoppelse hos spædbørn – gode råd når baby har forstoppelse

Artiklen indeholder reklamelinks

Er din baby forstoppet? Få gode råd til, hvordan du opdager om din baby er forstoppet, og hvad du kan gøre for af lindre forstoppelsen.

Baby-med-forstoppelse

Forstoppelse hos spædbørn er meget almindeligt, og kan skyldes mange forskellige ting. Forstoppelse medfører at babys afføring bliver hård, hvormed baby kan have svært ved at presse afføringen ud. Forstoppelse kan derfor også være smertefuldt og rigtig ubehageligt for baby.

Hvis din baby døjer med hård mave, kan det dog ligeledes give anledning til bekymring og fortvivlelse hos dig som mor, fordi forstoppelsen kan give mange smerter og gøre baby er ked af det, og du ikke ved, hvad du skal gøre for at lindre smerten.

Her giver dig derfor et overblik over, hvordan du spotter om din baby har forstoppelse samt gode råd til, hvad du kan gøre for at lindre forstoppelsen.

Hvorfor får spædbørn forstoppelse

Der kan som nævnt være flere årsager til, at din baby bliver forstoppet. Ofte kan forstoppelse skyldes ændringer i kosten eller omstilling i forhold til dagligdagen. Det kan for eksempel være i overgangen fra brystmælk til fast føde, eller hvis dit barn lige er startet i vuggestue. Forstoppelse kan også skyldes allergi over for en bestemt fødevare.

Babyer der bliver ammet bliver sjældent forstoppede, da brystmælken er let for baby at fordøje. Samtidig har spædbørn der bliver ammet også større mængder motilin i kroppen, som er et hormon, der stimulerer bevægelserne i tarmen. Babyer der får flaske er derimod oftere forstoppede. Det skyldes, at modermælkserstatning kan være sværere for baby at fordøje.

Symptomer på hård mave hos baby

Symptomerne på forstoppelse hos baby kan være flere. Ofte vil baby have mavesmerter og grædeture og nogle gange kan baby også miste lysten til at spise, få kvalme og kaste op – særligt hvis forstoppelsen har stået på i længere tid.

Ved forstoppelse er barnet typisk også mere pylret end ellers, og når barnet skal have afføring vil barnet anstrenge sig og blive ked af det, fordi det gør ondt.

Ved forstoppelse hos spædbørn kan baby også få sprækker ved endetarmsåbningen, fordi det gør ondt at få de hårde klumper ud. Sprækkerne kan dog også gøre ondt og begynde at bløde, hvilket kan betyde, at barnet holder på afføringen og derfor bliver ved med at være forstoppet.

Nogle andre symptomer på forstoppelse hos spædbørn kan også være, at baby sjældent får afføring, eller at baby lækker små klumper af afføring.

Symptomer-paa-forstoppelse-hos-baby

Gode råd når din baby har forstoppelse

Har din baby forstoppelse, er der flere ting du kan gøre for både at lindre smerten og hjælpe baby af med forstoppelsen. Hvis din baby er forstoppet, er det vigtigt at give baby tilstrækkeligt med vand, da det kan hjælpe med at blødgøre afføringen.

Forstoppelse hos spædbørn kan desuden give væskemangel, hvorfor det er vigtigt at sikre, at baby får nok væske.

Nogle andre gode råd, som kan være med til at hjælpe din baby med forstoppelsen kan være:

  • Cykelbevægelser med barnets ben
    Læg dit barn på ryggen, tag fat i barnets ben ved læggene, og bevæg derefter benene i cykelbevægelser. Dette kan være med til at stimulere tarmbevægelsen.
  • Massage af babys mave
    Massér babys mave i cirkler med urets retning, hvor du starter ved babys navle. Det kan være en god idé at komme creme eller olie på hænderne, så de nemmere glider. Fortsæt med at massere, hvis det har en god virkning på din baby.
  • Varmt bad
    Du kan også prøve at give din baby et varmt bad, da det kan virke afslappende og beroligende. Hvis baby kan lide at blive masseret på maven, kan du også gøre dette imens.
  • Fiberrig kost
    Får dit barn fast føde, kan du også prøve at give barnet sveskepuré, modne bananer eller pære, da det kan have en gavnlig effekt på forstoppelsen.
  • Medicinsk behandling
    Hvis ikke nogle af ovenstående råd hjælper din baby af med forstoppelsen, kan det være en mulighed med medicinsk behandling, Behandlinger mod forstoppelse til baby bør dog altid ske i samråd med lægen.