Artiklen indeholder reklamelinks
Lysten til sex er formentlig ikke forsvundet, bare fordi du er blevet mor, men det er lysten til at have flere børn måske – i hvert fald for nu.
Det kan være, at du allerede har fået dit ønskebarn eller måske flere ønskebørn og derfor ikke ønsker at få flere. Det kan også være, at du for nylig er blevet mor og derfor føler, at der godt lige må gå et par år, før du skal igennem en fødsel igen.
Men selvom du ikke skal have flere børn lige nu, betyder det sandsynligvis ikke, at du ikke skal have sex. Du skal derfor til at overveje, hvilken præventionsform du skal bruge. For at hjælpe dig lidt på vej, giver vi dig her et overblik over nogle af de forskellige præventionsformer der findes og deres fordele og ulemper.
Kondomer beskytter 97% mod graviditet, og er samtidig den eneste præventionsform, der også beskytter mod sexsygdomme. Det gør denne form for prævention særligt velegnet til dig, der har skiftende sexpartnere.
Kondomer er desuden også en god præventionsform, hvis du lige har født, da kondomerne mindsker risikoen for at få underlivsbetændelse efter en fødsel. Ulempen ved kondomer er, at det ikke lige er den mest sexede præventionsform, og kræver, at du husker at finde kondomet frem, mens I allerede er i gang under dynen.
Samtidig er kondomer heller ikke den mest sikre præventionsform i forhold til at blive gravid, og hvis du har en fast partner, kan der derfor være andre præventionsformer der er bedre at benytte, hvis du gerne vil undgå at blive gravid.
Hvis du er på udkig efter nogle gode kondomer, har Plan dog lavet en række gode og effektive kondomer. Kondomerne fra Plan findes i forskellige typer – lige fra almindelige lige til nubrede, så der er noget til enhver smag.
P-piller beskytter næsten 100% mod graviditet og er derfor en af de mest sikre præventionsformer. P-piller gør det muligt at have sex uden afbrydelser i modsætning til, hvis I benytter kondom, og giver dig sikker beskyttelse mod graviditet, i al den tid du tager pillerne – også i de 7 dage, du holder pause.
Derudover er p-piller nemme at tage og kan desuden mindske menstruationsblødningen samt menstruationssmerter, hvis du døjer meget med disse.
Ulempen ved p-piller er, at de indeholder hormoner, der kan påvirke kroppen på forskellig vis. Når du begynder på p-piller, vil du derfor kunne risikere at få bivirkninger som vægtøgning, hovedpine, bumser, nedsat sexlyst, pletblødninger og humørsvingninger. Derudover kan p-piller også give øget risiko for blodpropper.
P-piller er samtidig mindre egnede til kvinder, der ammer, da hormonerne i p-pillerne kan have en negativ indflydelse på mælkeproduktionen. Der er dermed en risiko for, at mælkeproduktionen falder, hvis man tager p-piller, mens man ammer, hvorfor det ikke anbefales.
Der findes to typer af spiraler – kobberspiral og hormonspiral. Begge spiraler er en lille plastgenstand, der lægges op i livmoderen. Kobberspiralen har kobber viklet om sig og afgiver kobber, mens hormonspiralen afgiver hormoner. Kobberspiralen holder i 5-8 år og beskytter 98% mod graviditet.
Kobberspiralen er en god præventionsform, hvis du ikke ønsker at benytte præventionsformer med hormoner eller ønsker at bruge kondom. Du kan dog risikere at få kraftige menstruationsblødninger ved at benytte kobberspiralen.
Hormonspiralen holder i 3-5 år og beskytter 99% mod graviditet. Ved brug af hormonspiralen vil blødningen ofte blive svagere, end hvis man bruger kobberspiral. Til gengæld kan du risikere at få pletblødninger i de første måneder.
Både kobberspiral og hormonspiral beskytter mod graviditet i mange år, og er dermed særligt velegnet som præventionsform til dig, der lige har født eller ikke ønsker at få et barn inden for den nærmeste fremtid.