Artiklen indeholder reklamelinks
Når man føder, sker der ting og sager med ens krop og ens underliv især. Det er jo egentlig ikke så mærkeligt med tanke på, hvad der egentlig sker med kroppen under graviditeten og det lille mirakel en fødsel er.
Dog kan der være aspekter ved det at føde, som ikke i lige så høj grad fylder en nybagt mor med glæde.
På grund af graviditeten kan musklerne i bækkenbunden komme under pres, og det er en af grundene til, at man efter en graviditet har større risiko for inkontinens – altså tab af evnen til at holde på urinen.
Det giver lidt sig selv, at når fosteret vokser inde i maven, kommer der pres på en række forskellige dele af kroppen i det område, og det er en af de større årsager til, at man oplever en relativt høj grad af inkontinens.
Når man er gravid, bliver der udskilt hormoner, som er med til at gøre musklerne og vævet i kroppen lidt blødere i takt med, at babyen vokser. Det er for, at det er lettere for kroppen at håndtere selve fødslen, så den går lidt lettere.
Derudover er selve babyens vægt også med til at lægge ekstra pres på musklerne i bækkenbunden, samtidig med de bliver lidt blødere af hormonerne.
Alt det til sammen er med til at øge risikoen for inkontinens for en vordende eller nybagt mor, fordi der er mange forhold, som tilsammen skal gøre muskulaturen og vævet i og omkring underlivet blødere, og det kan gøre det sværere at holde på urinen.
Alle mødre og vordende mødre har fået det at vide – man skal træne sin bækkenbund. Det er nemlig den bedste måde at forsøge at holde inkontinens væk, fordi det arbejder med og styrker de muskler, som kontrollerer vandladningen.
Ud over at modvirke inkontinens kan bækkenbundsøvelser også være med til at modvirke nedsynkning af livmoderen.
Bækkenbundsøvelser eller bækkenbundstræning er noget, alle kan gøre, og det er noget, der ikke tager lang tid. Det kan klares på mange tidspunkter og mange steder, og derfor er det en meget fleksibel ting at begynde på.
Man kan læse mere om bækkenbundstræning mod inkontinens på sundhed.dk, men herunder er den hurtige vejledning i at komme i gang med bækkenbundsøvelser.
Først skal man identificere de rigtige muskler at træne, og det er faktisk let nok. Når man sidder på toilettet og lader vandet, skal man forsøge at stoppe strålen – det er de samme muskler, der stopper strålen, som skal holde på vandet.
Det kan være svært lige efter en fødsel, så vent eventuelt lidt, indtil det værste tryk er forsvundet, og strålen er mindre kraftig.
Når man har fundet de muskler, der skal aktiveres, kan man så stoppe strålen, når den er kraftig ved en anden lejlighed. Så kan man mærke, hvor meget man egentlig skal spænde, for at bækkenbundsøvelserne virker.
I selve træningen, når man har fundet ud af, hvor meget man skal knibe sammen, skal man arbejde sig op imod, at man kan tage serier på 8 til 12 knib, hver gang du går i gang med træningen. Man behøver ikke starte der, men det er målet at træne sig op til at kunne det.
Man skal knibe så hårdt sammen, som man kan, uden man begynder at bruge de omkringliggende muskelgrupper. Det er eksempelvis let at komme til at spænde i maven eller ballerne samtidig, men forsøg kun at bruge musklerne i bækkenbunden.
Derudover skal man forsøge at arbejde sig op til, at man kan holde hvert knib i 6 til 8 sekunder.
For nogle er det svært blot at knibe, og derfor er der lavet flere redskaber, der er udviklet specifikt til at hjælpe med træningen af bækkenbunden.
Fælles for dem er, at de er udviklet til at styrke muskulaturen i bækkenbunden, så det fortsat er kroppens egne mekanismer, der dæmmer op i forhold til inkontinens. Har man svært ved knibeøvelserne i bækkenbundstræningen, kan man altså overveje disse produkter, som hjælper på træningen.
Der findes flere forskellige muligheder, som arbejder på lidt forskellige måder, og derfor er det vigtigt at få et overblik over, hvordan produkterne virker, inden man beslutter sig for at købe et.