Ammeindlæg i hånd

Vælg de rette ammeindlæg og hold brysterne tørre

Artiklen indeholder reklamelinks

ammeindlæg

Der følger mange ting med en nybagt mors titel – blandt andet amning. De fleste mødre ammer i starten deres babyer, og selvom det ikke er alle, der kan holde ved amningen i mange måneder, når de fleste af de ammende mødre omkring ammeindlæg.

Det er en naturlig nødvendighed, fordi mælkeproducerende bryster af og til lækker. Og mælkelækage får det til at se ud som om, man har en våd bikini på under tøjet. Ammeindlæg er dog ikke kun til for at holde tøjet tørt for mælkeudslip. Det har også et par helbredsmæssige egenskaber, som er vigtige at kende til.

Derfor bruger vi ammeindlæg

Det er ikke kun for at holde tøjet tørt, at vi bruger ammeindlæg, når vores bryster er fyldte med god mælk til vores babyer. Det er også for at holde den smertefulde brystbetændelse på afstand. Brystbetændelse opstår, når de rette betingelser er til stede. Det vil sige et fugtigt og lunkent klima.

Det gode ammeindlæg sørger ikke kun for at holde brystet tørt, men også for at give en god og behageligt varme til brystet, som holder gang i mælkeproduktionen. Hvis mælkeproduktionen går i stå, kan det give nogle ubehagelige spændinger i brystet og mælkeknuder. For din baby vil det betyde, at der skal arbejdes hårdere for at få mælken ud af brystet og så vil den måske ovenikøbet være lidt ”kold” i det.

Når man vælger ammeindlæg, skal man altså både gå efter et ammeindlæg, der kan holde brystet varmt og tørt – og så skal det selvfølgelig have en behagelig pasform, hvilket ofte vil have noget med smag og behag at gøre. For at varme ordentlig skal ammeindlægget dog helst dække en større del af brystet.

Ammeindlæg af uld

uld ammeindlæg

Der findes to typer af ammeindlæg: Genanvendelige indlæg og engangsindlæg. De førstnævnte er lavet af uld eller af et silke- og uldprodukt. De giver en god varme i brysterne og er som regel mere behagelige end engangsindlæg. Til gengæld kan de have svært ved at holde lige så godt på væsken som indlæggene af engangsmaterialer.

Ammeindlæg af uld eller uld og sikke er oftest også større end engangsindlæggene. Derfor varmer de brysterne bedre – fordi de simpelthen dækker en større del af brysterne. Har man store bryster, kan det være svært at få ret meget effekt ud af de små engangsindlæg.

På apoteket kan du købe ammeindlæg af uld i forskellige størrelser og få råd til at vælge det rigtige.

Annonce:

Engangsammeindlæg

Den anden type af ammeindlæg, som ikke genbruges, men kasseres efter brug, er engangsindlæg. Disse skiftes jævnligt efter behov, men ligesom trussebind skal de skiftes med et minimumsinterval for at undgå svampetilstande og lugtgener.

En væsentlig forskel på engangsindlæg og uldammeindlæg er, at engangsindlæggene også indeholder en plastikbarriere, der vender ud mod tøjet. Det betyder, at der ikke er den samme åndbarhed for brysterne her. I stedet risikerer man, at der bliver et fugtigt miljø, hvilket øget risikoen for brystbetændelse eller svamp.

Hvis du ønsker engangsammeindlæg, der er så naturlige som muligt, findes ammeindlæg fra Oopsy, som måske er de eneste, der er godkendt af Astma & Allergi Danmark.

Prøv dig frem

Mor ammer barn

Som med så meget andet her i livet, er det bedste at prøve sig frem. Det er desværre lidt dyrt med ammeindlæg at prøve sig frem, men heldigvis følger der også en del prøver med i de gratis babykasser, man kan få. Ellers kan man høre sig blandt venner og bekendte, som har været i gennem alt det med amning. De fleste vil kunne give nogle gode råd med på vejen, som man kan bruge eller lade være.