Har du styr på lægeaftaler mm. i graviditeten?

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvad gør man, når man står med den første positive graviditetstest i hånden? For mange er det øjeblik, hvor der er to streger på testen, ét, som de husker for altid. På mange måder bliver alting vendt på hovedet, for det er ganske skelsættende, når det sker. Når de første følelser har lagt sig, og man har vænnet sig til tanken, begynder de første spørgsmål at melde sin ankomst.

Fra at man hele livet (for det meste) kun har haft sig selv at tænke på, skal man nu til at tænke på et lille liv inde i maven. Der følger en masse praktiske opgaver med, når man er gravid – og det er kun starten på det. De næste 18 år kommer livet nemlig til at handle rigtig meget om praktik, logistik og økonomi.

Her får du en lille guide til, hvilke praktiske ting, der skal ske i din graviditet.

Hvor mange lægeundersøgelser skal du til?

her skal du til laegeDet er vigtigt at bemærke, at der fra region til region i landet er nogle forskelle på, hvornår og hvor ofte, man skal til forskellige konsultationer.

Når du er sikker på, at du er gravid, skal du ringe til din læge og aftale det første besøg, hvor I sammen skal udarbejde en såkaldt ”vandrejournal”, som er den journal, der kommer til at følge dig gennem din graviditet. Her bliver alle informationer, der relaterer sig til graviditeten, simpelthen skrevet ned.

Du har, ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, ret til:

  • 5 forebyggende helbredsundersøgelser hos din læge
  • 4-7 møder med jordemoderen
  • 2 ultralydsscanninger

Skulle der vise sig at være komplikationer undervejs, eksempelvis i tilfælde af svangerskabsforgiftning, vil man naturligvis blive tilbudt de konsultationer, der er nødvendige. Det gælder også, hvis man på et tidspunkt i graviditeten oplever, at barnet ikke bevæger sig i maven i unormalt lang tid. I sådan et tilfælde vil hospitalet også tage imod dig for at tjekke, om alt er okay i maven.

Sådan er graviditeten bygget op

faa scannet dit barnEn graviditet varer cirka 40 uger, og det er det, man beregner ud fra. Man kalder en bestemt dag i graviditet for eksempelvis uge 30+5, hvilket vil sige, at man er 30 uger og 5 dag inde i graviditeten. Graviditeten er yderligere delt op i trimestre – tre perioder, som har hver deres karaktertræk.

  1. trimester varer op til uge 12 og er kendetegnet ved eventuel graviditetskvalme og madlede, og det er også i denne periode, at risikoen for ufrivillig abort er størst, ligesom det er indtil uge 12+0, at man kan få foretaget en abort.
  2. trimester er fra uge 12-30 og er kendetegnet ved ventetid – her er de fleste gener i form af kvalme og madlede overstået, og perioden kan føles som lang, fordi der ikke sker så meget nyt – og dog. I 2. trimester ligger bl.a. misdannelsesscanningen, som kan føles lidt som en juleaften i en kedelig tid, med mindre selvfølgelig resultatet af scanningen ikke er som ventet. Det er også cirka fra uge 15-20, at man kan mærke tegn på liv i maven, og det bliver selvfølgelig kun til mere i løbet af graviditeten.
  3. trimester er kendetegnet ved de sidste forberedelser – her er ventetiden både lang og kort, for fødslen kan i princippet ske allerede fra uge 30, men det er langt fra ønskeligt. Det bedste er, hvis baby ankommer efter uge 38, med mindre, der er tale om tvillinger. Fra uge 35 er man officielt højgravid, selvom det kan føles sådan meget tidligere, hvor man efterhånden har fået en ret stor mave.

Hvornår ligger graviditetsundersøgelserne?

Man opdager typisk sin graviditet fra uge 3-12. Hvis man har været vant til at have en regelmæssig menstruation, bør man opdage sin graviditet allerede ved uge 3-4, hvor menstruationen udebliver. Nogle oplever dog at have blødninger trods graviditeten i de første uger, hvilket kan udsætte tidspunktet for, hvornår man opdager det.

I uge 6-10: vil man have det første lægebesøg. Her er opstart af vandrejournal, hvor man bliver målt og vejet, og der bliver taget blodtryk og urinprøve mm.

I uge 8-13+6: vil man få taget en blodprøve til doubletest, som hænger sammen med nakkefoldsscanningen. Den kan både foretages hos den praktiserende læge og på hospitalet.

I uge 11-13+6: skal man til nakkefoldsscanning. Det er vigtigt for nøjagtigheden, at scanningen bliver foretaget inden for dette tidsrum. Det er altså en ultralydsscanning, hvor man for første gang får lov at se baby på skærmen og høre babys hjertelyd. Scanningen foretages som udgangspunkt på maven, men man kan godt risikere, at de ikke kan se noget fra den vinkel, så scanningen bliver nødt til at foretages vaginalt også. De vil sjældent fortælle kønnet på babyen. Nakkefoldsscanningen skal afsløre, om der er risiko for kromosonfejlen Down’s Syndrom.

I uge 13-15: vil man få en indkaldelse til første besøg hos jordemoder. Her skal I snakke om din oplevelse af graviditeten, forventninger, ønsker og meget mere. Du bliver igen målt og vejet, ligesom du også får taget en urinprøve her. Du kommer også til at høre lidt om dine muligheder for at komme til fødselsforberedelse.

I uge 18-20: skal du til misdannelsesscanning. Her viser scanningen, om der er noget galt med baby. Det kan være både små og store ting, men i langt de fleste tilfælde er der heldigvis ikke noget at spore. Man undersøger, om babyen er vokset, som den skal, og man måler på hjertekamre, nyrer, blære, hjerne osv., om alting har den rette størrelse. Nogle gange er det først her, at man opdager, at der er tale om en flerbørnsgraviditet – altså tvillinger. Hvis du er heldig, og I ønsker at vide det, kan man nogle gange få at vide, hvilket køn barnet har. Det er dog ikke alle scanningssteder, der vil bruge tid på at tjekke det.

I uge uge 21-29-35-37-39-(41-42): Jordemorbesøg. Uge 41 og 42 kun hvis du går over tid. For flergangsfødende rykkes jordemorbesøget i uge 37 til uge 36. Jordemorbesøget i uge 35 desuden forbehold førstegangsfødende.

I uge 24 og 35: Besøg hos den praktiserende læge.

Efter fødslen overgår du til sundhedsplejerskesystemet, men i dagene 1-10 efter fødslen, vil du skulle besøge eller have besøg af jordemoderen. Her har du mulighed for at sparre med hende omkring fødslens forløb, hvilket i mange tilfælde kan være rart, hvis man har nogle ting at bearbejde.

8 uger efter fødslen skal du også til efterfødselskontrol hos din praktiserende læge. Her er det helt almindeligt at have baby med. Baby får desuden en lang række lægebesøg, som skal passes også.