amning-vs-modermaelkserstatning

Brystmælk eller modermælkserstatning – hvad skal du vælge?

Artiklen indeholder reklamelinks

Ved du, om du vil amme eller give din baby modermælkserstatning? Bliv klogere på forskellen mellem brystmælk og modermælkserstatning her.

Når baby er født og skal have mad, skal du beslutte, hvorvidt du ønsker at amme, eller du vil give dit barn modermælkserstatning. Mange nybagte mødre starter med at amme, men stifter på et eller andet tidspunkt i babys liv bekendtskab med modermælkserstatning og benytter dette enten som erstatning for brystmælk eller som supplement.

Der kan være mange grunde til, hvorfor man ønsker eller ikke ønsker at amme, og det er derfor også vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad du har det bedst med. Man skal ikke amme for enhver pris, og du bør derfor ikke amme, hvis du ikke føler dig tilpas med det. Omvendt kan amning være rigtig godt både for dig og baby, hvis det lykkes.

Her kan du læse mere om henholdsvis brystmælk og modermælkserstatning, der måske kan hjælpe dig lidt på vej i forhold til at tage valget, om du vil amme eller give modermælkserstatning til din baby.

Brystmælk tilpasser sig efter babys behov

Modermælk indeholder en lang række gavnlige stoffer, som opfylder barnets næringsmæssige behov, og som hjælper barnet med at vokse sig sundt og stærkt.

Brystmælk indeholder blandt andet antistoffer, der beskytter barnet mod sygdom og infektioner, hvide blodlegemer til at bekæmpe infektioner, gavnlige bakterier til beskyttelse af barnets fordøjelsessystem og fedtsyrer, der hjælper med udviklingen af barnets nervesystem, øjne og hjerne. Brystmælk indeholder desuden også enzymer, der hjælper med at opbygge babys fordøjelses- og immunsystem.

Udover at modermælken indeholder disse gavnlige bestanddele, er en af de væsentligste fordele ved modermælk, at den kan regulere og tilpasse næringsstofferne alt efter barnets behov. Hvis din baby bliver syg, får det for eksempel flere antistoffer tilført gennem modermælken, som kan hjælpe barnet med at bekæmpe sygdommen.

Modermælkserstatning dækker næringsbehovetmodermaelkserstatning

Ligesom brystmælk giver modermælkserstatning din baby næring, væske og energi, der hjælper dit barn med at vokse sig stort og stærkt. I modsætning til brystmælk indeholder modermælkserstatning dog hverken antistoffer eller fordøjelsesenzymer, hvilket gør, at modermælkserstatninger ikke kan måle sig helt med modermælk i forhold til de helbredsmæssige fordele.

Modermælkserstatning er dog et rigtig godt alternativ, og kan for nogle være den helt rigtige løsning, hvis de ikke lykkes eller trives med at amme. Modermælkserstatninger bliver desuden bedre og bedre, og for nylig blev lovgivningen for modermælkserstatninger ændret, så de indeholder lidt mere D-vitamin, der passer til babys behov.

Der findes mange modermælkserstatninger på markedet. En af de populære modermælksproducenter er blandt andet Nestlé, der har lavet mange forskellige slags modermælkserstatninger, herunder produktserien Nan, der blandt andet har produktet Nan ha i sortimentet. Nan ha er modermælkserstatning til 0-6 måneder, som kan benyttes både som erstatning for modermælk eller som supplement.

Brystmælk vs. modermælkserstatning

Der er en del flere helbredsmæssige fordele ved at give sit barn brystmælk, da brystmælk er mere kompleks og opfylder og tilpasser sig barnets behov i modsætning til modermælkserstatninger. Amning er desuden også billigere end modermælkserstatninger. Modermælkserstatning er dog et godt alternativ til modermælk og kan være fordelagtigt at benytte, hvis man ikke ønsker eller lykkes med at amme sit barn.

Det er vigtigt at understrege, at man ikke er en dårlig mor, hvis man fravælger amningen og i stedet vælger at give modermælkserstatning til sit barn. Der kan være mange grunde til, at man måske ikke kan eller har lyst til at amme sit barn. Derfor er det også heldigt, at der findes gode modermælkserstatninger på markedet, som kan være med til at dække babys næringsbehov.