Der findes 4 typer bedsteforældre – hvilken type bliver dine forældre?

Artiklen indeholder reklamelinks

Det kan være svært at forestille sig, hvordan ens egne forældre vil klare den nye rolle som bedsteforældre. Bliver de en stor del af mit barns hverdag, eller ser de blot med fra sidelinjen? Det er nogle af de spørgsmål, som vordende forældre ofte stiller sig selv, når de skal være forældre for første gang.

Nogle nybagte forældre har klare holdninger og meninger om, hvor meget bedsteforældrene skal fylde i deres børns liv. Nogle vil helst klare det hele selv, mens andre tager imod alt den hjælp og alle de gode råd, som de kan få.

Der er stor forskel på, hvordan bedsteforældre agerer over for deres børnebørn, og hvis det er første gang, de skal være bedsteforældre, kan det være svært at vide, hvilken rolle de kommer til at få. Der er dog nogle personlighedstræk og andre aspekter, der kan indikere hvordan dine forældre bliver som bedsteforældre til dit barn.

Her i artiklen får du et bud på nogle forskellige typer af bedsteforældre – og måske kan du kende dine forældre eller svigerforældre i en eller flere af dem.

1.      De traditionelle

De traditionelle bedsteforældre kender vi alle sammen. De passer deres pensionistliv ved at strikke og løse kryds og tværs. De traditionelle bedsteforældre er ofte ældre, når de får børnebørn, og har måske ikke overskuddet til at være helt så engageret i børnenes hverdag.

De traditionelle bedsteforældre har kaffe på kanden og kage klar, når børnebørnene en gang imellem kommer forbi. De nyder at høre om deres bedrifter, og nyder at fortælle deres børnebørn historier fra dengang, de var børn.

Denne type bedsteforældre blander sig ikke i hverken opdragelse eller hverdag, og vil ikke umiddelbart tage sig tid til at være aktive med deres børnebørn. De er dog omsorgsfulde, og passer og plejer deres børnebørn, hvis behovet opstår. Det kræver dog, at de bliver bedt om hjælpen.

2.      De hjælpsomme

De hjælpsomme bedsteforældre er dem, der får det til at føles som om, at de er sat i verden for at hjælpe Jer som familie. De laver mad, når I har travlt, de fylder køleskabet sidst på måneden, og de henter, bringer og passer Jeres børn uanset hvornår behovet opstår.

De hjælpsomme bedsteforældre er nemlig aldrig holdt op med at være forældre for deres egne børn, og de tilpasser derfor alle deres daglige gøremål, så alt går op i en højere enhed for Jer. De fjerner alle de forhindringer, de kan, og står altid klar med kærlige ord og varm mad, når I har mest brug for det.

De hjælpsomme bedsteforældre bliver fristet til at være lige så servicerende over for deres børnebørn, som de har været i deres egne børns opvækst. Denne type bedsteforældre er altså ofte en meget stor del af deres børnebørns liv, de følger tæt med i hverdagen, og de engagerer sig i selv de mindste ting.

3.      De fraværende

De fraværende bedsteforældre er lidt modsætningen af de hjælpsomme. Nogle har ikke meget tid at gøre med – måske fordi de stadig selv befinder sig på arbejdsmarkedet. De har en kæmpe kærlighed til deres børnebørn, men formår ikke at engagere sig og være en stor del af deres liv.

De lader Jer som forældre styre hverdagen, og tilbyder ikke selv hjælp til praktiske gøremål og børnepasning. De trækker sig tilbage, og blander sig ikke i hverken opdragelse eller familieliv, og har ofte ikke et særligt tæt forhold til børnebørnene.

Selvom engagementet halter, er de stadig stolte af både deres børn og børnebørn. For nogle af de tilbagetrukne bedsteforældre er det et aktivt valg ikke at være en stor del af deres børnebørns liv, mens det hos andre bunder i usikkerhed og frygten for at blande sig for meget.

4.      De aktive

Hvis dine forældre eller svigerforældre er sociale og opsøgende mennesker, der har gang i mange ting, går de ind under kategorien aktive. De går til fritidsaktiviteter, er sociale med venner, og de arbejder måske frivilligt i forskellige foreninger.

Når de får børnebørn, vil de hurtigt prøve at overføre den aktive livsstil til dem. De planlægger en masse aktiviteter, som de kan lave sammen med deres børnebørn, og prioriterer samværet med dem højt. De glemmer dog nogle gange at tage hensyn til barnets ønsker og interesser, og tager ikke højde for barnets alder og behov.

De aktive bedsteforældre vil deres børnebørn det bedste, og prøver blot at videregive nogle af deres glæder til børnebørnene. Som forældre kan det dog være en god idé at huske sine forældre eller svigerforældre på, at de skal finde interesser, der også falder i børnenes smag. På den måde bliver de nemlig endnu tættere knyttet.