glad familie med far baby og mor'

Der findes tre typer fædre – hvilken far bliver din mand?

Artiklen indeholder reklamelinks

familieportræt med far baby og morSom vordende forældre kan det være svært at forestille sig livet efter fødslen. Altså fødslen af ens førstefødte barn (eller børn, hvis det bliver tvillinger). Hvordan bliver rolle- og arbejdsfordelingen? Hvordan ser vores barn ud? Hvilken institution skal barnet passes i? Hvilken personlighed får vores barn? Hvor meget søvn vil vi få om natten? Disse spørgsmål fylder meget. Men især også forestillingen om, hvordan vi selv bliver som forældre, fylder meget. Vi skal blandt andet vænne os til at blive kaldt og ikke mindst være mor og far.

Selvom meget kan være svært at gætte sig til, findes der også nogle ledetråde gemt i vores personligheder og væremåde til hverdag. Disse ledetråde kan afsløre lidt om, hvordan vi bliver som forældre. Her har vi ridset nogle fædretyper op, og det kan være, at du kan kende dig selv eller din mand i en af dem:

1: Hyggefaderen

hyggefaderenKendetegn: Sjov, aktiv

Hyggefaderen er en far, der kommer hjem fra arbejde uden at tage arbejdet med inden for. Han sidder ikke og læser mails på telefon eller tablet, og han går ikke ud i garagen eller værksteder og arbejder med alt muligt “hjemmearbejde”. I stedet er han hjemme, og han er nærværende, for han har taget en anden frakke på. Nu er han familiefar med stort F!

Hyggefaderen er en far, der leger, pjatter og hygger sig med sine børn. Han læser gerne bøger højt eller ser tegnefilm med sine børn. Er vejret godt, går han også gerne med udenfor og spiller bold eller tumler. Han deltager også gerne i putteritualerne om aftenen og hjælper med at børste tænder og læse godnathistorie.

Ulemper: Kan have tendens til at glemme at være autoritær og overlader måske af og til rollen som bussemand til moderen, der så må være den, der siger fra.

2: Den praktiske far

mand med værktøjsbælteKendetegn: Meget praktisk anlagt, autoritær

Den praktiske far er lidt af en handyman derhjemme. Det er altid ham, der samler IKEA-møblerne, og det er ham, der fikser plæneklipperen, når den står af. Derfor er han heller ikke så god til at fjolle rundt bare for at fjolle rundt – men han tager gerne børnene med ud i værkstedet og lærer dem at begå sig der. Han bygger fuglehuse og løbegårde til kaninen, og når det bliver tid til aftensmad, tager han også gerne børnene med i køkkenet, hvor de får lov til at være med.

Den praktiske far er på sin egen måde nærværende, fordi han godt kan lide at have sine børn med. Han elsker at lære fra sig, og børnene synes, han er vildt sej, fordi han kan alt. De har derfor stor respekt for ham og lytter gerne til ham.

Ulemper: Den praktiske far kan godt glemme at være en del af omsorgsopgaverne i hjemmet, fordi han står ude i garagen og maler fuglehuse, mens mor sørger for at putte ungerne.

3: Husfar

HusfarKendetegn: Omsorgsfuld, fornuftig

Ligesom hyggefaderen er husfaren hjemme, når han er hjemme. Men han er ikke sjov på samme måde, for når han er hjemme, tager han stor del i de huslige pligter. Han rydder op, vasker tøj, laver mad og så videre. Han bliver nærmest til en husmor, og det kan være fordi, at hans kone er karrierekvinde – men der er ikke nogen, der har tvunget ham til at være sådan. Han nyder at være ekstremt nærværende over for sine børn, og han er stolt af at tage en del af det hårde arbejde i hjemmet.

Mens børnene er små, tager han en rimelig stor del af barslen, og han står op om natten og hjælper til med baby, ligesom han skifter mindst lige så mange bleer som mor. På den måde blive han en lige så vigtig omsorgsperson som mor, og det giver ham et fantastisk nært bånd med sine børn, der ligeså ofte kan kalde på far, når de har slået sig, som de kan kalde på mor.

Når der skal hygges, er det både far og mor, der tager del i det. I institutions- og skolealderen er det både far og mor, der kommer til forældremøder.

Ulemper: Når både far og mor bliver børnenes omsorgspersoner kan de komme til at spænde ben for hinanden, fordi de begge rejser sig, når baby græder. Far kan desuden komme til at virke lidt kedelig i forhold til andre fædre – til gengæld har børnene et trygt og nært forhold til deres far.