Gør klar til barselsorlov

Er du klar til at gå på barselsorlov?

Artiklen indeholder reklamelinks

Maven vokser og vokser. Det nærmer sig tiden til, at du skal forlade din arbejdsplads i en lang periode – måske endda helt op til et år. Selvom du glæder dig, så er det en stor omvæltning, som du vil opleve. Derfor er det en god idé at gøre dig klar til denne livsændring – både på din arbejdsplads, og i hjemmet.

På arbejdspladsen

Du har helt sikkert en masse arbejdsopgaver, som du skal have lavet færdig. Det kan være, at du selv er ansvarlig for at overdrage dine opgaver til den person, som er din barselsvikar. Uanset hvor godt du prøver at sætte din barselsvikar ind i dine opgaver, kan det være en stor fordel, hvis du også sørger for at skrive dine opgaver ned, samt hvad din vikar skal være opmærksom på.

Du har helt sikkert mange bolde i luften på en almindelig arbejdsdag, og derfor kan det også være en svær opgave at få overdraget alle detaljer. Derfor er det også en god idé, at du starter på dette i god tid – det giver både dig ro i sindet, men det gør det også lettere for din vikar at tage over.

Højgravid på arbejde

Giv din chef besked om din samlede barselsorlov

Du har sikkert allerede givet din chef besked om, at du er gravid, og snart skal på barselsorlov. Dette skal jo meddeles senest 3 måneder før din terminsdato. Nu er det tid til at planlægge din samlede barselsorlov – og give din chef besked herom.

Som mor har du ret til at gå på graviditetsorlov 4 uger før din terminsdato efterfulgt af 14 ugers barselsorlov efter fødslen. Herefter kan du og faren deles om i alt 32 ugers forældreorlov – og denne skal du først meddele senest 8 uger efter fødslen.

Der kan derfor – fra virksomhedens side – være en stor interesse for at få at vide hurtigst muligt, hvornår du forventer at være tilbage igen. Virksomheden har en naturlig interesse i at få dig tilbage i arbejde igen hurtigst muligt. Derudover handler det også for dem om at få planlagt arbejdsopgaver m.m.

Når du giver besked til virksomheden, kan de få dette registreret i deres HR system, så de også kan planlægge en god start for dig, når du kommer tilbage efter din orlov. Mange virksomheder bruger et HR system aktivt til at tilrettelægge et ”introduktionsforløb”, som vi kender det ved nyansættelser. På samme måde kan virksomheden også tilrettelægge et forløb, der byder dig velkommen tilbage på en god måde. Du vil jo hurtigt opdage, at der er sket meget på arbejdspladsen, siden du gik på barsel – og derfor kan det være rart at blive introduceret til ændringerne.

I hjemmet

Klargøring af børneværelset

I hjemmet er der også en masse forberedelser, I kan gøre inden guldklumpen kommer til verden. I har sikkert allerede gjort børneværelset klar, købt barnevogn, tøj, ammepude, sutteflasker, bleer og så videre. Og har I ikke allerede styr på det, så har du tiden til det nu. Lad være med at gå i panik over, at du mangler at købe nogle småting eller at der mangler at blive hængt billeder op i børneværelset. Det skal I nok nå – og nu hvor du har barselsorlov, har du også bedre tid til at få styr på de sidste småting.

Som nybagte forældre få man mindre søvn, end man plejer, og al fokus går på den lille nyfødte. Derfor kan det være en rigtig god idé at lave noget mad, som I kan fryse ned – så det er klar til at blive varmet op på dage, hvor I ikke har overskud til andet.

Når I får gæster, så vær ikke bange for at bede dem om at tage noget med, som I mangler eksempelvis til maden. Jeres gæster vil med glæde hjælpe jer, og de har en stor forståelse for, at I måske ikke selv har overskud til at lave et overdådigt middagsbord.

Og ellers er det bare at nyde tiden, når den lille kommer til verden. Husk også at prioritere dine egne behov, og sørg for at I hjælper hinanden i hjemmet.