gravid-faar-maalt-blodtryk

Dette skal du vide om forhøjet blodtryk som gravid

Artiklen indeholder reklamelinks

Nogle kvinder oplever at få forhøjet blodtryk i forbindelse med deres graviditet. Få mere viden om forhøjet blodtryk hos gravide her.

Nogle kvinder oplever at få forhøjet blodtryk i forbindelse med deres graviditet. Et normalt blodtryk ligger på omkring 120/80. Hvis blodtrykket overstiger dette, betyder det, at du har forhøjet blodtryk.

Et forhøjet blodtryk hos gravide kan i mange tilfælde skyldes vægtøgning eller væskeophobninger. Graviditet er hårdt for kroppen, og mange kvinder oplever i løbet af deres graviditet, at de tager på i vægt, eller at der ophober sig væske i kroppen, som fx samler sig i benene. Både vægtøgning og væskeophobninger gør det sværere for kroppen at pumpe blodet rundt, hvilket så kan medføre, at blodtrykket stiger en smule.

Herunder forklarer vi lidt nærmere, hvordan forhøjet blodtryk kommer til udtryk hos gravide, hvad du skal holde øje med, og hvad du kan gøre for at sænke dit blodtryk.

Forhøjet blodtryk hos gravide

For mange gravide er det svært at mærke, om man har forhøjet blodtryk. Det skyldes, at kroppen forandrer sig så meget under graviditeten, at det kan være svært at opdage. Forhøjet blodtryk kan hos nogle gravide komme til udtryk ved åndenød og hovedpine. I svære tilfælde vil du også kunne opleve at få kvalme, uro i kroppen og flimren for øjnene.

Forhøjet blodtryk kan som nævnt skyldes vægstigning og væske i kroppen. Du er samtidig i højere grad disponeret for at få forhøjet blodtryk under din graviditet, hvis du tidligere har haft forhøjet blodtryk, eller hvis dit blodtryk inden graviditeten i forvejen ligger lidt højt.

Forhøjet blodtryk kan dog også skyldes svangerskabsforgiftning, som er en sygdom, der kan give alvorlige konsekvenser for både dig og din baby. Det er derfor vigtigt at få tjekket blodtrykket, når du er gravid. Når du er hos lægen eller jordemoderen under graviditeten, vil du få målt dit blodtryk, for at sikre at det er normalt. Du kan dog også selv tjekke dit blodtryk derhjemme ved at bruge en blodtryksmåler fra Omron. På den måde kan du selv løbende følge med i, om dit blodtryk skulle ændre sig.

gravid-maaler-blodtryk

Sådan kan du få et normalt blodtryk igen

Har du forhøjet blodtryk, vil lægen følge udviklingen og tage kontrolprøver og blodprøver. Hvis blodtrykket er meget højt, eller blodtrykket ikke falder, vil behandlingen være blodtrykssænkende medicin eller igangsættelse af fødslen, hvis du er tæt på terminsdatoen.

Som gravid er der dog også flere ting du selv kan gøre, hvis du lider af forhøjet blodtryk. Som det første skal du undgå at overanstrenge kroppen unødigt. Det betyder også, at du for så vidt muligt skal undgå stress. Din krop er i forvejen på overarbejde, og stress og overanstrengelse kan være med til at forhøje dit blodtryk. Sørg derfor for at slappe af og nyde din graviditet.

Derudover kan det være en god idé at sørge for at få motion og bevæge kroppen regelmæssigt. Bevægelse som fx en gåtur kan hjælpe med at sænke blodtrykket. Det kan derfor være rigtig godt at gå en tur eller på anden måde bevæge kroppen.

Kosttilskud kan også være en hjælp, hvis du lider af forhøjet blodtryk. Her kan magnesium og kalium blandt andet hjælpe med at sænke blodtrykket. Det er dog altid en god idé først at tage en snak med lægen om, hvad du selv bør gøre for at sænke blodtrykket, hvis du lider af forhøjet blodtryk under din graviditet.