uoensket-kemi-i-produkter

Sådan undgår du uønsket kemi som gravid

Artiklen indeholder reklamelinks

Som gravid kan det være en god idé at undgå skadelig kemi. Få 6 gode tips til, hvordan du undgår skadelige stoffer i hverdagen her.

Mange kvinder bliver mere opmærksomme på at undgå kemi og skadelige stoffer, når de bliver gravide. Det kan der da også være rigtig god grund til. For selvom der ikke sker noget ved, at du bruger lidt mascara eller en shampoo med parfume under din graviditet, er det en god idé så vidt muligt at undgå skadelig kemi. Det skyldes, at dit barn er mere følsomt overfor kemikalier og andre ydre påvirkninger.

Vi udsættes dagligt for en række forskellige stoffer og kemikalier gennem vores omgivelser, og alle disse stoffer kan tilsammen være med til at udgøre en risiko. Det anbefales derfor, at gravide så vidt muligt undgår skadelige stoffer i hverdagen og forholder sig kritisk til brugen af produkter, som kan indeholde skadelige stoffer.

Er du gravid eller forsøger du at blive gravid, er det dermed en god idé at overveje at undgå skadelig kemi i hverdagen. Her får du derfor gode råd til, hvordan du undgår uønsket kemi i hverdagen.

Minimér kontakten med kemikalier

Når du er gravid eller forsøger at blive gravid, er det en god idé at undgå kontakt med kemikalier så vidt muligt. Det betyder blandt andet, at du skal undgå rengøringsmidler, hudplejeprodukter og hårprodukter med kemikalier, som kan være hormonforstyrrende eller skadelige.

Miljøstyrelsen fraråder blandt andet både gravide og kvinder der ammer at benytte hårfarve og afblegning. Også neglelak og parfume bør du så vidt muligt undgå. Hvis du ikke kan undvære din yndlingsparfume, kan du overveje at spraye en smule parfume på dit tøj eller din hårelastik i stedet for direkte på kroppen.

Begræns brugen af parfume

Miljøstyrelsen anbefaler, at gravide undgår produkter med parfume, da parfume kan give allergi, og en allergisk reaktion kan være en belastning for baby i maven. Brug derfor så vidt muligt produkter uden parfume.

Purely Professional har for eksempel lavet en række af hår- og hudplejeprodukter uden parfume. Her finder du både ansigtsrens, cremer, shampoo, balsam og andre hårprodukter – allesammen uden parfume. Produkterne fra Purely Professional indeholder desuden minimal kemi, der gør dem ideelle til dig der er gravid og gerne vil undgå uønsket kemi.

gravid-med-parfume

Gå efter miljømærkninger

Hvis du gerne vil undgå skadelig kemi, kan det desuden også være en god idé at gå efter miljømærkninger som Svanemærket, Blomsten og Den Blå Krans. Ved at vælge produkter med disse mærkninger kan du være sikker på, at de produkter du bruger er uden hormonforstyrrende stoffer og problematiske kemikalier, der kan have en negativ indflydelse på din sundhed. Kig derfor efter disse mærkninger og efter produkter uden parfume, både når du køber rengøringsmidler og plejeprodukter.

Gør rent jævnligt og luft ud

Når du er gravid, er det vigtigt, at du opholder dig i et sundt indeklima. Da mange af de ting du har stående hjemme i stuen som møbler og elektronik afgiver kemikalier, er det derfor også vigtigt at gøre rent ofte og lufte ud.

For at undgå at indånde for mange af disse skadelige kemikalier, som hænger i luften, bør du støve af og støvsuge mindst én gang om ugen og desuden lufte ud to gange dagligt. På den måde kan kemikalierne blive luftet ud, og du får et sundere indeklima i dit hjem.

Overvej at købe økologisk

Fødevarer, der ikke er økologiske kan indeholde pesticidrester, som kan være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Hvis du derfor gerne vil undgå pesticidrester, som kan have en skadelig virkning på kroppen, kan det være en god idé at købe økologiske fødevarer.

Myndighederne har ikke nogen specifikke anbefalinger i forhold til, hvorvidt det er bedre for gravide at spise økologiske fødevarer fremfor ikke-økologiske fødevarer, men det kan være en mulighed at købe økologisk, hvis man som gravid helt ønsker at undgå pesticidrester.

Vær kritisk uden at være fanatisk

Det er en god idé som gravid at være kritisk overfor, hvilke kemikalier du udsætter dig selv for i hverdagen. Derfor anbefales det også for gravide så vidt muligt at undgå uønsket kemi og gå efter produkter uden parfume og med miljømærkninger, både når det gælder hudplejeprodukter, hårplejeprodukter, rengøringsmidler og andre øvrige produkter, man bruger i hverdagen.

Dog behøver du ikke være fanatisk omkring det. Du skal stadigvæk nyde tiden som gravid, og hvis det betyder, at du gerne vil have makeup på eller sprøjte lidt parfume på tøjet inden du skal nogen steder, er det helt fint – så længe du bruger din sunde fornuft.