Byen vs. landet

I byen eller på landet – hvor skal dit barn vokse op?

Artiklen indeholder reklamelinks

Når der er en familieforøgelse i sigte, er der pludselig en masse ting, som de vordende forældre skal tage stilling til. Hvad skal barnet hedde, hvor meget barsel skal de hver især have og ikke mindst – hvor skal vi bo?

Langt de fleste par har nok overvejet det sidste spørgsmål, inden de aktivt forsøgte at få børn. De fleste har nemlig en ganske klar tanke om, i hvilket miljø de gerne vil have, at deres børn vokser op. Og det betyder nogle gange, at de kommende forældre må på udkig efter en ny bolig. Det er nemlig ikke sikkert, at der hvor de to har boet sammen, er det rigtige sted at opfostre et barn.

En faktor, der kan blive afgørende, er afstanden til eventuelle bedsteforældre. Mange forældre vil af naturlige årsager gerne have, at deres børn får et godt forhold til deres bedsteforældre. Og mange bedsteforældre vil også gerne være så tæt på deres børnebørn som muligt. Derfor kan det være en mulighed at flytte tættere på dem, såfremt man alligevel har planer om at flytte. På den måde har man altid et sæt hjælpende hænder tæt på, når der eksempelvis skal passes et barn.

Har I plads nok?

Når to bliver til tre er det naturligt at overveje, om man bor et sted, hvor der er plads til en ekstra person. For selvom en baby ikke fylder alverden i de første år, kan der være nogle problemstillinger, der skal tages hånd om. Det er eksempelvis en stor fordel, hvis man som minimum har to værelser i boligen, så man kan lægge barnet til at sove i et andet rum end det, man selv opholder sig i. Særligt når de bliver lidt ældre. Ser man flere år frem kan det også blive aktuelt at sørge for, at barnet kan få sit eget værelse.

Dog er plads ikke kun et spørgsmål om husets fire vægge. For mange forældre er det også afgørende, at de bor et sted, hvor barnet kan boltre sig udenfor. Og her kan diskussionen om byen vs. landet blusse op. For kan man acceptere, at man skal i den nærmeste park for at få græs under fødderne? Eller vil man i stedet have sin egen have, hvor man lidt nemmere kan lade barnet rende frit rundt?

Der er flere aspekter i denne problemstilling. Det kan blandt andet komme an på, hvor langt der er til grønne områder, der hvor man allerede bor. Derudover kan det være afgørende, om det er et meget trafikeret område, hvor et barn kan risikere at komme til at gå ud på veje eller cykelstier, hvis man ikke er opmærksom.

Frisk luft kommer i flere udgaver

Boern i hjemmet

Mange vil nok forbinde frisk luft med den luft man indånder, når man står udenfor. Men hvis man bor på eksempelvis H.C. Andersens Boulevard i København, så er det begrænset, hvor frisk luften egentligt er grundet den tunge trafik i området. Derfor kan det for nogle forældre være nødvendigt at flytte ud af byerne, for at give deres børn den friske luft, de ønsker for dem.

En anden synder, når det kommer til frisk luft, er rygning. De fleste vordende mødre kan med en snuptag blive gjort til ikke-rygere i kortere eller længere perioder, i forbindelse med en graviditet. Men barnets luftveje kan naturligvis også påvirkes negativt ved passiv rygning. Derfor er det en god ide at have for øje, at man ryger et sted, der er langt fra barnet, hvis man ikke kun undvære en cigaret.

Dit indeklima kan også være en faktor, der kan spille ind i forhold til, om barnet trives og er sundt. Her er det vigtigt, at du flere gange dagligt lufter ud, for at få skiftet luften i boligen. Igen kan det her være et problem, hvis man bor i byerne, fordi luften ude for vinduerne faktisk ikke er særlig sund. Men udluftning er også vigtig, fordi det kan forebygge fugtskader og svamp, hvilken kan få alvorlige konsekvenser for både børn og voksne.

Fugt kan dog også opstå, hvis døre og vinduer ikke er tætte, eller hvis der er problemer med taget. Derfor er det også i 2015 blevet lovpligtigt for de fleste større ejendomme at have en vedligeholdelsesplan. På den måde sikrer ejeren af ejendommen, at der jævnligt bliver tjekket op på ejendommens stand, samt at skader bliver fixet inden de vokser sig unødvendigt store.