Artiklen indeholder reklamelinks
Rigtig mange har på eller andet tidspunkt i deres liv – oftest som unge – haft den tanke, at de i hvert fald aldrig skal leve det småborgerlige liv med ligusterhæk og to biler i indkørslen. Men for de fleste ender det alligevel sådan – og hvorfor så det?
Når først vi får børn, bliver den trygge og fredelige tilværelse på villavejen pludselig meget attraktiv – her er en have af overskuelige størrelse, der er gode stisystemer til skolen, et par gode dagligvareforretninger i nærheden og jævnaldrende børn på vejen. Alt det skaber rammerne for et godt og trygt liv for børnefamilien, og når først
De fleste af os har tilmed en forestilling om, at tingene skal komme i en bestemt rækkefølge – og i den ideelle verden hedder den: Uddannelse – job – bil – hus – børn. Forudsat at man har nogen at dele tilværelsen med, selvfølgelig. Ofte går det dog ikke hverken værre eller bedre, end at vi ender med at få børn midt i det hele.
Idet vi har fundet en partner, som vi elsker og har et dejligt forhold til, ender det for mange med, at graviditetstesten, der bare skulle have været en rutinemæssig kontrol, viser to streger. Og der er stadig et halvt år tilbage på uddannelsen, I bor stadig på 5. sal midt i Aarhus C, manden er lige startet nyt job og du har måske slet ikke fundet et endnu.
Fra det ene øjeblik til det andet er der vendt op og ned på karriereplaner og drømme om huskøb – og den der smarte Peugeot 206 virker pludselig en anelse trang. De fleste, der har været i gennem møllen, vil nok fortælle jer, at det går alt sammen alligevel – det er ikke sikkert, at det hjælper jer, for i et øjeblik virker alting kaotisk.
Talemåden ”life is what happens to you while you’re busy making other plans” (citat: John Lennon) plejer at dække fænomenet ret godt.
Hvis I er så heldige, at tiden endelig er kommet til, at I skal ud og investere i drømmehuset, så opstår der pludselig en hel masse nye begreber og faktorer, som I skal have styr på. Alt inden for bank og investering kan nemlig være lidt af en jungle at være forberedt på, og det er desværre ikke et fag I skolen.
Før man køber sit første hus skal man have styr på:
I får selvfølgelig svar på mange af tingene hen ad vejen i takt med, at I kommer gennem møllen. Men listen ovenfor illustrerer glimrende, hvor mange forskellige tekniske teorier, I har brug for at have styr på, før I en dag står med nøglerne til jeres eget hus.
Nogle af de indledende øvelser, de fleste par gør, allerede før de har styr på alt det tekniske om huskøbet, er at gå på internettet og kigge på huse på de forskellige mægleres hjemmesider. I dag fungerer de fleste ejendomsmægleres hjemmesider desuden sådan så godt, at det er helt overflødigt at bruge boligaviser – især fordi skærmen byder muligheden for at se mange flere billeder og i højere opløsning. De fleste ejendomsmæglere er desuden kobler sammen i et datasystem, der gør det muligt at se alle boliger til salg i landet fra én mæglers hjemmeside.
Nogle af de vigtigste parametre at kigge efter er selvfølgelig
Når først I så har fundet nogle huse, som kandiderer til drømmehuset, er der nogle flere vigtige parametre at kigge på, før man lader sig rive med. Ting som:
… er nogle, der alle sammen kan gøre drømmehuset til et mareridt, når alle fælderne begynder at dukke op, efter man er flyttet ind.
At købe sit drømmehus er et stort øjeblik i ens liv, og der går meget nøjsom planlægning og mange overvejelser forud. En af dem, bør også være at finde en god mægler, som man har tillid til. Det er nemlig ekstremt vigtigt at kunne stole på ejendomsmæglerens ord, når han fremviser huset – man skal altid have i baghovedet, at han er sælger.
Eksempel: Hvis du gerne vil bo i Randers-området, men kommer langvejs fra, er det ikke sikkert, at du har det forudgående kendskab til de forskellige bydele og nabobyer, som du har brug for. Tingene kan nemlig godt se gode ud på papir uden at være det.
For at finde frem til det ideelle boligområde, skal du vide noget om fx skolen og institutioner i området. Vil du bo i Randers, kan du finde frem til, at hvis du kigger 5-10 kilometer uden for centrum, er der en række byområder, som er ideelle for børnefamilier – og betydeligt billigere end midtbyen.
Assentoft er en eksempelvis af de byer, som har det allerbedste ry. Skolen har været kåret til kommunens bedste, og der er gode stisystemer fra de fleste af villavejene direkte til skolen. Der er kort til Randers Storcenter, motorvejen og kysten. Der er desuden masser af naturskønne områder med fantastisk udsigt lige i nærheden.
Det kræver en god ejendomsmægler i Assentoft, som du har tillid til, at finde det rigtige hus. Hvis du kommer langvejs fra og skal flytte pga. eksempelvis arbejde, er du nødt til at gøre den nødvendige research hjemmefra, og så stole skal du altså kunne stole på mæglerne i forhold til at få kendskab til eventuelle problemstillinger ved de huse, I kigger på.