Atopisk-eksem-hos-baby

Er din baby (også) ramt af atopisk eksem?

Artiklen indeholder reklamelinks

Har din baby atopisk eksem eller bare tør hud? Læs om atopisk eksem, og hvordan du behandler eksemet på din baby her.

At blive mor er noget af det mest fantastiske i verden, men med en lille ny i hjemmet, opstår der ofte flere store og små problemer eller spørgsmål, som du måske mangler svar på.

Som nybagt mor kan det godt give anledning til spørgsmål, hvis din baby lider af tør hud og kløe. Tør hud hos baby kan nemlig i nogle tilfælde skyldes atopisk eksem. Flere og flere babyer og børn rammes af eksemet, hvorfor det også er vigtigt at pleje huden særdeles grundigt.

Hvad er atopisk eksem?

Hos spædbørn er atopisk eksem, også kaldet børneeksem, typisk karakteriseret ved et rødt, kløende udslæt, som viser sig på kinderne på din baby, men som også kan brede sig til hals og resten af ansigtet.

Huden vil være tør og irriteret, og baby vil være meget generet af kløen, der kan holde dem vågne om natten og gøre dem irritable. Huden kan også være øm, og i nogle tilfælde kan du næsten ikke røre ved huden, uden at den skaller. Der kan desuden opstå små rifter, som kan give infektioner.

Symptomerne på atopisk eksem er bl.a.:

  • Tør hud
  • Kløende hud
  • Forandringer i eksemet
  • Risiko for infektioner ved rifter eller sår

Hvorfor får dit barn atopisk eksem?

Årsagen til atopisk eksem vides ikke, men da sygdommen er meget arvelig, er der stor risiko for, at barnet får eksem, hvis mor eller far har haft det som børn. Har den ene forælder haft eksem som barn, er risikoen på 25-30 %, og har begge forældre haft lidelsen, er risikoen for, at barnet også får det, oppe på 75%.

Eksemet opstår pga. en nedsat hudbarrierefunktion. Lidelsen er varig igennem hele livet med perioder, hvor der kan forekomme udbrud af eksemet, efterfulgt af perioder, hvor der ingen symptomer er. Vedvarende pleje er derfor altafgørende for at mindske udbrud og gener ved sygdommen.

Baby-med-atopisk-eksem

Er det ’bare’ tør hud?

Hvis din baby lider af vedvarende tør hud, som ikke blot forsvinder med indsmøring af creme en gang imellem, skal du kontakte din læge. Det er ikke altid muligt selv at diagnosticere, om din baby har atopisk eksem eller blot tør hud, og derfor bør du konsultere en læge for at få de rette råd og vejledning. Når det så er sagt, kan du lægge mærke til ovenstående symptomer, og om baby kun i perioder lider af tør hud, eller det er vedvarende.

Pleje og behandling af atopisk eksem

Babyers hud er normalvis blød og fin, og har ikke brug for særlig pleje. Har din baby en sund og normal hud, er det derfor ikke nødvendigt at smøre baby ind i alskens cremer og produkter for at beskytte huden, da dette blot forstyrrer din babys hudbalance. Jo færre produkter, jo bedre.

Til gengæld er det nødvendigt at pleje huden, hvis din baby udviser tegn på tør hud eller eksem. Her skal du bruge en fedtcreme mindst to gange dagligt, og gerne med et fedtindhold på 40%.

I særligt svære tilfælde af børneeksem kan du behandle med receptpligtig medicin fra lægen, som eks. binyrebarkhormon.

Andre tiltag du kan gøre for at mindske risikoen for eksemudbrud, er bl.a. at:

  • Undgå tobaksrøg i nærheden af baby
  • Holde værelset, hvor baby sover, køligt, da dette mindsker kløen
  • Undgå dyr i hjemmet som eks. kat og hund
  • Undgå uld på kroppen i nærheden af eksemet
  • Holde huden ren og tør

Det er yderst vigtigt hele tiden at holde huden tør og undgå meget varme bade med meget sæbe. Smør baby ind i creme, når huden stadig er lidt fugtig, så cremen bedre kan trænge ind. Vælg desuden produkter uden parfume/parabener og andet kemi, der kan forstyrre hudens balance og give endnu mere kløe og irritation.