dreng der smiler med solcreme i hovedet

STOR GUIDE TIL SOLCREMER: Hvilken type hud har dit barn?

Artiklen indeholder reklamelinks

Tid til solcreme! Inden længe bager solen igen på os, og det bliver tid til at beskytte sig med den rigtige solcreme. Få vores store guide til solcreme her.

Lige om lidt går vi sommeren i møde, og med sommeren kommer sol og varme. Varmen tillader os at skifte vintertøjet ud med t-shirt og shorts. Solen skaber varmen, men også faren for at blive solskoldet, hvis man ikke passer på. For børn er det især vigtigt at blive smurt korrekt ind i den rigtige solcreme til børn.

Børns hud er nemlig mere modtagelig over for solens skadelige stråler, og det betyder, at de også er i risikozonen for at få hudcancer eller modermærkekræft senere i livet, hvis de ofte bliver eksponeret for skarp sol uden beskyttelse.

Det bedste er dog ikke blot at sørge for at dit barn for solcreme, men også at det får den rigtige solcreme på, og at den bliver smurt korrekt på. I denne artikler guider vi dig til at finde ud af, hvilken type solcreme, du skal vælge til barn. Til sidst får du en guide til korrekt påsmøring af solcreme – og så kan du trygt lade dit barn lege i solen.

Hudtype 1: Silkeblød babyhud

Der er ikke noget så silkeblødt som huden på en nyfødt baby. Den nyfødte baby har en skøn hud,og det gælder om at passe godt på den. Det bedste er at bruge parfumefri, skånsomme cremer, når babyen skal smøres efter badet. Når det gælder solbeskyttelse, skal den endelig være parfumefri og skånsom. Der skal også bruges en høj faktor – men vigtigst af alt:

Babyer (under 1 år), der er for små til at bevæge sig, skal holdes ude af den direkte sol.

Babyer må gerne opholde sig i skyggen sammen med deres forældre på en varm dag, hvor der er varmt nok i skyggen til at den lille baby ikke kommer til at fryse. For at vide, hvor varmt der egentlig er i skyggen, er det en god idé, at du som forælder opholder dig i skyggen sammen med barnet uden at bevæge dig omkring i 15-30 minutter:

Sid stille og nyd kontakten med dit barn. Hvis du kommer til at fryse i skyggen, kommer barnet også til det. Vi har det med at fejlvurdere, hvor varmt der reelt er i skyggen, fordi vi hele tiden bevæger os frem og tilbage mellem solen. En lille baby, der opholder sig i skyggen, skal sandsynligvis have lidt mere tøj på end resten af flokken, som holder varmen i solen.

Hudtype 2: Lys, blød barnehud

Er dit barn blevet så stort, at det selv kan bevæge sig rundt ved at gå eller kravle godt, kan det efterhånden tåle at opholde sig lidt længere tid i solen ad gangen. Ingen bør dog opholde sig i direkte sol mellem 12 og 15, hvor den kan gøre stor skade – også i foråret, hvor der kommer nogle dage med rigtig godt og indbydende vejr.

Hvis dit barn har en meget lys hud – som ofte ses i kombination med helt hvidt hår og blå øjne eller rødblond/ rødt hår og fregner, vil dit barn have brug for ekstra solcreme for at klare sig i solen uden ubehagelige solskoldninger. Vælg SPF-faktor 30 til det lyse, nordiske barn. Brug tilmed solhat og UV-tøj ved stranden for ekstra beskyttelse.

Hudtype 3: Mørk, blød barnehud

Børn med mørkblond, brunt eller sort hår, som ofte har brune øjne, har næsten altid en mere ”robust” hud, når det kommer til solens stråler. Disse børn får altid lynhurtigt en lækker sommerglød og har også en brun glød om vinteren – og de kan bedre tåle solen, end dem med hudtype 2. Det betyder dog ikke, at de ikke skal smøres godt ind i solcreme – blot, at de kan nøjes med en SPF-faktor 30, og at der skal lidt mere til, før de bliver solskoldede. Brug også solhat og UV-tøj ved stranden.

Selvom dit barn er fra 3-10 år gælder de samme forholdsregler: Brug rigeligt solcreme med høj faktor. Minimum SPF-faktor 15 til børn med hudtype 3 og SPF-faktor 30 til børn med hudtype 2.

Vælg den rigtige solcremesolcreme hutyper

Ud over hvilken faktor, en solcreme har, er der andre ting, der er vigtige at holde øje med:

 • Er der både UV-A og UV-B beskyttelse?
 • Indeholder solcremen parfume?
 • Indeholder solcremen andre skadelige stoffer?

Det er altid bedst at vælge cremer uden parfume, fordi der er tale om noget, som skal sidde på kroppen i lang tid. Altså såkaldte ”no rinse”-produkter. Ting, der ikke bliver vasket af huden igen med det samme, bør være parfumefri. Især til børn. Det gælder naturligvis også solcreme, og der findes heldigvis mange gode varianter på markedet.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en kemitest på en lang række populære solcremer i sommeren 2016. Du finder testen her.

I testen skelner man mellem rød, gul og grøn kolbe, som angiver hvor gode produkterne er i forhold til det, de indeholder. Rød kolbe gives til produkter, der indeholder skadelig kemi, som ikke er anbefalet af eksempelvis EU. Gul kolbe gives til produkter, der indeholder mistænkt kemi, som dog er godkendt, men altså mistænkt for måske at være skadeligt. Gul kolbe gives også, hvis produktet indeholder parfume. Grøn kolbe gives til produkter, der ikke indeholder nogen former for skadelig kemi – heller ikke parfume.

Udpluk af produkter med grøn kolbe:

 • Änglamark Sun Lotion til børn og voksne SPF 15
 • Apotekets Sollotion SPF 15 (spray on, smørbar SPF 30)
 • Avivir Aloe Vera Sun Lotion SPF 30
 • Beauté Pacifique SPF 30 (spray on)
 • Derma Kids Sollotion SPF 30
 • Irmas Tusindfryd Sollotion SPF 15
 • Levevis Kids Sun Protection Lotion SPF 30
 • Lovena Sun Lotion SPF 15
 • Matas Sollotion SPF 15 og 30
 • Minirisk Sollotion SPF 15
 • Riemann P20 lotion SPF 20 100 ml
 • Rudolph Kids sun lotion SPF 30
 • SunCircle Sun lotion SPF 15

Gå til Tænks test af solcremer for at finde hele listen og se de solcremer, der ikke har fået grøn Kolbe.

Ud over kemi, skal du også tænke på, om solcremen beskytter både mod UV-A og UV-B stråler. Det kan du altid læse på emballagen, så husk at tjekke det, inden du køber noget, der kun beskytter dit barn halvt.

Miljøstyrelsen anbefaler desuden, at hverken børn under 12 år eller gravide anvender solcreme, der indeholder 4-MBC (4-Methylbenzylidine camphor). Kig altid efter det på emballagen – solcremer, som Forbrugerrådet Tænk har givet den grønne kolbe, er fri for 4-MBC.

Sådan bruger du solcreme til dit barn korrekt

smør dit barn ind i solcreme

Ud over at vælge den rigtige solcreme, som beskytter mod det hele, uden at udsætte dit barn for unødvendige kemikalier og parfume, er det vigtigt, at man giver sit barn nok solcreme på.

Sådan gør du:

 • Smør dit barn 15 minutter, før I skal ud i solen
 • Brug 20 ml – hvad der svarer til barnets håndflade – til at smøre hele kroppen
 • Smør igen, hvis barnet har badet eller svedt meget
 • Smør det lille barn under 1 år i ansigtet og på blottet hud med et tyndt lag, selvom det opholder sig i skyggen – genskin fra sand og vand kan nemlig også gøre skade.

Husk, at solcreme ikke er en billet til at opholde sig i solen hele dagen lang. Man bør ikke opholde sig i meget lange stræk i solen, men tage nogle pauser i skyggen eller indendørs.

Følg desuden solrådene fra Apoteket:

 • Undgå middagssolen mellem 12 og 15
 • Tag skyggepauser
 • Sørg for at børnene drikker rigeligt væske
 • Let sommertøj og en solhat øger beskyttelsen

Læs flere gode råd på Apotekets egen hjemmeside eller hos Kræftens Bekæmpelse.