Få styr på dit barns feber

Artiklen indeholder reklamelinks

Der er næsten ikke noget værre for et moderhjerte end at se sit barn være skidt tilpas. Det er vigtigt, at måle om barnet har feber for eventuelt at kunne vurdere, om sygdommen kræver et lægebesøg. Dit barns normale temperatur er mellem 36,5 og 37,5 grader. Der er mange måder, man kan måle sit barns temperatur på. Man kan gøre det ved en endetarmsmåling, pande-termometer-strimer eller ved hjælp af et øretermometer. Hvis du måler dit barns temperatur til at være over 37,5 grader, har barnet feber. Der er nogle forskellige ting, du kan gøre for at mindske feberen, før du henvender dig til lægen.

Sådan måler du

korrekt maaling faa svaret herDer findes, som tidligere nævnt, forskellige måder hvorpå du kan måle barnets temperatur. Endetarmsmålingen er den mest præcise metode, og bruges oftest til børn under tre år. For at have kontrollen over termometret er det en god idé at lægge barnet med maven mod låret. På den måde har du et godt tag på barnet, og kan lettere styre termometret. Derudover kan det være en god idé at påføre lidt vaseline på spidsen, da det gør det mindre ubehageligt for barnet. Der findes både kviksølvtermometre og digitaltermometre, og det er forskelligt, hvor lang tid de forskellige typer af termometre skal bruge, før de har målt færdigt.

En anden populær og meget anvendelig metode at måle dit barns feber på, er ved hjælp af et øretermometer. Øremålingen er hurtig og bruges ofte til lidt større børn. Det er vigtigt, at man benytter termometeret i øret korrekt for at sikre sig, at målingen bliver rigtig. Termometret skal nemlig måle trommehinde-temperaturen og ikke temperaturen et andet sted oppe i øregangen.

Udover øremåling og endetarmsmåling kan man også benytte pande-termometer-strimler. Disse er dog hverken pålidelige eller præcise, og bliver derfor ikke anbefalet. Endeligt kan man temperaturmåle under tungen eller armhulen på barnet. Disse metoder bliver dog ikke anbefalet til små børn, da de ikke kan ligge stille længe nok. Det tager nemlig tre minutter at få den rette temperatur, når man benytter temperaturmåling under tungen – og helt op til ti minutter, hvis man måler under armhulen.

Det kan du gøre

virus eller bakterieHvis kroppen bliver ramt af en virus eller bakterier, prøver feberen at skabe så meget varme, at de ikke kan overleve. Feber er altså kroppens forsvarsmekanisme, og hjælper med at bekæmpe sygdommene. Det ændrer dog ikke på, at det ikke er rart at have feber og føle sig varm og svag i kroppen.

Hvis dit barn ser meget svag og syg ud, og i det hele taget virker meget anderledes, end det plejer, kan det være en god idé at søge læge. Hvis dit barn blot virker varmt og træt, er der nogle ting, du kan gøre, inden du behøver at henvende dig til lægen:

  • Giv barnet masser af væske
  • Barnet skal have mulighed for at hvile sig
  • Sørg altid for at barnet har en behagelig temperatur
  • Forkæl dit barn når feberen har ramt

Som forælder skal man altså give lidt efter for barnet, når feberen trænger sig på. Det er vigtigt at give en masse omsorg og sørge for, at barnet hele tiden har det godt. Giv mulighed for at dit barn hele tiden kan hvile sig, samtidig med at det hverken bliver for koldt eller for varmt. Sørg for at køle barnet af når det har det for varmt og at putte en dyne over, hvis det lige pludselig bliver for koldt.

Helt grundlæggende er det bare med at bruge sin sunde fornuft. Hvis barnet ser medtaget og meget sygt ud, er det en god idé at søge læge. Hvis dit barn ofte er syg, kan febernedsættende medicin ligeledes hjælpe. Det er vigtigt, at mængden af medicin er aftalt med lægen. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget medicin børn må få. Det afhænger både af alder og vægt.