baby-med-forkoelelse

Forkølelse hos spædbørn: Sådan hjælper du din baby med forkølelsen

Artiklen indeholder reklamelinks

Er baby forkølet? Læs her, hvilke symptomer du skal holde øje med og få gode råd til, hvordan du hjælper din baby med forkølelsen.

Ligesom voksne kan små børn og babyer også blive forkølede. Særligt på denne årstid er der både mange børn og voksne, der bliver ramt af sygdom og snottet næse. I modsætning til større børn og voksne kan det dog nogle gange være lidt sværere at vide, når baby er forkølet.

Et spædbarn, der er forkølet, er ofte irritabel og pylret, men som de fleste forældre ved, kan et pylret spædbarn betyde mange ting. Det kan derfor være lidt svært at afgøre udelukkende på baggrund af dette, om baby er forkølet, eller om der er noget andet, der er galt.

Det er derfor også en god idé at holde et godt øje med, om din baby oplever nogle af de væsentligste symptomer på forkølelse, der gør sig gældende for spædbørn. Når du ved, om dit barn er pylret på grund af en forkølelse eller ej, er det nemlig nemmere at hjælpe dit barn af med dets ubehag.

Forkølelse hos spædbørn

Når et spædbarn er forkølet, får barnet ofte de samme symptomer, som man ser hos voksne og større børn med en forkølelse. Er din baby forkølet, vil det dermed også være snottet og have en løbende næse eller en næse der er tilstoppet. Spædbørn, der er forkølede, kan også have hoste og en generel utilpashed, der gør, at de bliver lidt pylrede.

I modsætning til voksne får babyer og små børn også ofte feber i forbindelse med en forkølelse. Faktisk kan temperaturen hos babyer og små børn stige helt op til 40 grader. Er din baby forkølet, vil det desuden have problemer med at sove og opleve forstyrrelser i søvnen. Din baby kan også have svært ved at spise og have svært ved at trække vejret ordentligt, fordi næsen er stoppet til – særligt hvis dit barn bruger sut.

3 gode råd mod forkølelse hos baby

En forkølelse går over af sig selv efter en uges tid – også hos babyer og små børn. I mellemtiden er der dog flere ting du kan gøre for at hjælpe din baby med at komme af med forkølelsen og mindske ubehaget hos din lille guldklump.

Hjælp den lille af med snottet

saltvand-og-naesesuger

En tilstoppet og løbende næse kan være rigtig ubehagelig og gøre det svært for den lille at trække vejret. Er din baby forkølet, er det derfor også vigtigt, at du hjælper det lille pus med at slippe af med snottet, da din baby jo ikke kan gøre det selv.

Du kan hjælpe den lille af med snottet ved at bruge en næsesuger og en saltvandsopløsning, som ikke indeholder konserveringsmidler. Saltvandet hjælper med at fortynde snottet, så din baby bedre kan trække vejret igennem næseborene.

Du bruger saltvandsopløsningen ved at dryppe nogle dråber saltvand i babys næsebor. Herefter bruger du næsesugeren til forsigtigt at suge snottet ud af babys næse. Det kan være en god idé at gøre dette inden et måltid eller inden sengetid, så din baby kan spise og sove uforstyrret.

Sænk feberen

Har din baby feber i forbindelse med forkølelsen, kan det være en mulighed at give den lille noget smertestillende, der kan hjælpe med at sænke temperaturen. Her kan du fx give dit barn Panodil Junior eller en anden form for smertestillende til babyer, der kan sænke feberen og lindre eventuelle smerter.

Husk dog altid at følge lægens råd, inden du giver din baby smertestillende. Lægen kan nemlig fortælle dig, hvorvidt det overhovedet er nødvendigt med smertestillende til din baby og kan vejlede i forhold til dosering.

Giv baby masser af væske

Når man er forkølet, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske. Dette gælder også for babyer. Sørg derfor for at give den lille tilstrækkeligt med væske. Det kan være modermælk, modermælkserstatning eller vand, som du giver dit barn.

Er din baby under 4 måneder, er det bedst at du giver dit barn modermælk eller modermælkserstatning. Er dit barn ældre, kan det også sagtens få noget vand at drikke.