Vinterjakke i bilen - det er en dårlig ide

Giver du dine børn tyk vinterjakke på i bilen? Her er hvorfor du skal lade være!

Artiklen indeholder reklamelinks

Når frostgraderne for alvor rammer udenfor, føler vi som regel en stor trang til at pakke vores kære små guldklumper ind i lag-på-lag. Der er både lange underbukser, tykke bukser, uldundertrøjer og en god striktrøje – og så kommer den tykke termojakke, som skal holde junior varm i kulden.

Men vidste du, at børn ikke må have deres tykkeste vinterjakker og flyverdragter på i bilen? Her får du forklaringen på, hvorfor det er en dårlig idé! (Se videoen nederst i artiklen)

Vinter: Årstid for biluheld

Det er vigtigt at have vinterdæk på bilenDer er ingen tvivl om, at der sker betydeligt flere biluheld om vinteren, end der gør resten af året. Det skyldes én ting: Glatte veje! Og nogle gange er de glatte veje et problem, fordi folk ”glemmer” eller helt nedprioriterer at skifte til vinterdæk. Andre gange rammer frosten uventet – før det travle, arbejdende folk har nået at skifte til vinterdæk.

Samtidig har de for travlt mandag morgen, hvor frosten pludseligt har sat ind, til at køre efter forholdene – og det faktum, at de ikke har vinterdæk på. Det er også en af årsagerne til, at der sker så mange uheld. Undskyldningen med de manglende vinterdæk holder dog kun på den første dag med frost.

Det, der redder vores liv, er vores bilers høje niveau af sikkerhed. Vi har airbag og gode sikkerhedsseler, som kommer til rette, når vi oplever et brat stop eller et hårdt slag mod bilen. Airbaggen udløses på et øjeblik og sikrer, at man ikke ryger gennem forruden eller at vores krop slynges for hårdt frem mod sikkerhedsselen, der låser og strammer, så vi bliver holdt tilbage.

Vinterjakker ødelægger sikkerhedsselens funktion

Tag vinterjakken af barnet i bilenBørn under en vis alder, dog afhængigt af højde og vægt, skal sidde i en autostol med 5-punkssele, som er lidt mere sikker end den almindelige 3-punkssele, som større børn og voksne sidder med. 5-punktsselen kan simpelthen bedre beskytte det lille korpus, som et lille barn udgør.

I sådan en autostol reguleres selerne med få ryk og tryk, så de tilpasses barnets størrelse. Når man sætter et barn med en tyk vinterjakke i stolen, må selen imidlertid løsnes betydeligt, for at selen kan spændes over jakken. Det er en dødsfælde af en anden verden, som for alt i verden bør undgås!

Sker ulykken, som bare ikke må ske, vil luften i vinterjakken slås ud, idet bilen kolliderer med en anden.

Det voldsomt hårde tryk, som man udsættes for, har til følge, at kroppen bliver slynget fremad, og idet vinterjakken indeholder så meget luft, bliver den under trykket flad, og så sidder selerne pludselig så løst, at barnets krop slynges ud mellem selerne.

Test det med dit eget barn

Du kan selv teste, hvor meget ekstra plads, der bliver, ved at sætte dit barn i autostolen med vinterjakken eller flyverdragten, og løsne selerne så de passer, som du ville gøre, hvis du skulle ud at køre. I stedet skal du tage dit barn ud igen og tage jakken af.
Prøv så at se, hvordan selerne passer nu, hvor barnet ikke har jakke på. De er formentlig løse nok til, at et større barn nemt ville kunne kravle ud af det!

Det er dog ikke det, der udgør faren om vinteren, men det, der er beskrevet i afsnittet oven for. For med så meget plads, bliver barnets krop ikke holdt tilbage, som det ellers ville, hvis selerne fik lov at gøre deres job.

Når det er koldt uden for, må man i stedet give barnet en tynd jakke på – enten en termojakke eller fleecetrøje, og så et dejligt lunt tæppe, som først kommer på, efter selerne er spændt. Tæppet skal altså ligger over selerne. Så er barnet spændt sikkert fast uden at fryse.

Se den uhyggelige video: Derfor skal dit barn ikke have vintertøj på i bilen