Gode råd mod forstoppelse hos baby

Artiklen indeholder reklamelinks

Det skærer helt ind i hjertet, når baby er ked af det. Nogle gange skyldes det træthed, andre gange kan det skyldes sult og en gang imellem kan det altså også være forstoppelse, der er skyld i gråden.

Hvis babys afføringer hård, tør og svær at komme af med kan det skyldes forstoppelse. Vi kender fra os selv, og det er altså ikke mindre ubehageligt for de små. Som regel er det kosten, der ligger til grund for forstoppelse. Babyer der bliver ammet, får det nemlig sjældent.

Der findes forskellige metoder, man kan tage i brug for at afhjælpe forstoppelse, der både kan inkludere massage, gymnastik og lægemidler som for eksempel Lactulose Orifarm.

Hvad er forstoppelse hos spædbørn?

Forstoppelsen kan forklares som en tilstand, der gør, at afføringen bliver mere fast, tør og hård. Barnet vil ofte reagere, når det skal tømme tarmen, idet det oplever ubehag. Der vil også med tiden gå længere imellem tarmtømningerne.

Hvis du ammer dit barn, vil det sjældent få forstoppelse fordi brystmælken har så nemt ved at blive fordøjet. De babyer der får ernæring gennem brystet får derigennem flere nyttige bakterier i tarmen, og de gør det lettere for barnet at tømme tarmene.

Hvis dit barn får flaske, er der større chance for, at det kommer til at lide af forstoppelse. Det skyldes, at barnet i nogle tilfælde har sværere ved at fordøje modermælkserstatningen. Det betyder også, at spædbørn der får ernæring gennem modermælkserstatning ofte har færre tarmtømninger end et spædbarn, der får sin ernæring gennem modermælk. Afføringen bliver derudover også ofte tykkere og har en anden farve end ellers.

Den onde cirkel for spædbørn

Hvis spædbørn først får forstoppelse, kan det være svært at komme ud af igen. Det kan nemlig være smertefuldt for barnet at skulle udskille de store og hårde klumper af afføring, der har samlet sig i tarmen.

Derudover kan der opstå små sprækker, når endetarmen bliver åbnet, hvilket kan bløde og gøre ondt på baby. Derefter vil barnet typisk holde igen med afføringen, og så bliver den igen hårdere, og barnet vil igen opleve forstoppelse.

Når baby har forstoppelse reagerer den typisk med koliklignende tilstande, fordi den store mængde af afføring i tarmen får tarmen til at udvide sig. I særlige tilfælde vil barnet nægte at spise, og det kan også resultere i mild opkastning.

For at undgå at komme ind i den onde cirkel, er det vigtigt at søge behandling.

Behandling af forstoppelse med Lactulose Orifarm

Der findes heldigvis forskellige behandlingsmuligheder inden for forstoppelse hos spædbørn. Nogle kan man gå i gang med derhjemme, mens andre kræver kontakt til læge eller sundhedsplejerske.

Lactulose Orifarm er en af behandlingsmulighederne, der kan lette forstoppelsen hos spædbørn. Det er et håndkøbslægemiddel, der virker afførende, og derfor kan anvendes ved forstoppelse. Midlet virker lokalt i tarmene ved at tilføre vand ud i tarmen, og gør derved den afføringen blød igen. Virkningen ses som regel allerede få timer efter indtagelsen, det kan dog variere.

Der findes også andre behandlingsmuligheder som for eksempel:

  • Babymassage
  • Babysvømning
  • Babygymnastik
  • Cykelbevægelser
  • Varme bade
  • Ekstra væske i form af kamillete eller vand
  • Mere grød eller mos

Endeligt kan det også være en god idé at tjekke op på den modermælkserstatning barnet får. Det gør man først og fremmest ved at være sikker på, at modermælkserstatningen er blandet præcist på den måde, som der er angivet på pakken. Derudover kan man også prøve at skifte mærke, da spædbørn nogle gange fordøjer nogle modermælkserstatninger bedre end andre.