Gravid? Så skal du passe på ekstra godt på tænderne

Artiklen indeholder reklamelinks

Når du er gravid, kan hormonerne i kroppen ændre på mange ting. En af tingene er dine tænder, som du derfor skal passe ekstra godt på.

Med en graviditet følger også en masse hormoner og fysiske forandringer i kroppen. Selvom de største fysiske ændringer sker på og i kroppen, kan der også ske ændringer med dine tænder og tandkød, pga. de mange hormoner. Derfor er det vigtigt, at du plejer dine tænder ekstra godt i din graviditet, så du undgår huller og skader.

Øget risiko for ømt tandkød

Når du er gravid, har du, som bekendt, rigtig mange hormoner i kroppen, hvilket kan medføre, at dit tandkød bliver påvirket. Du kan opleve, at det kan være mere ømt end normalt, og/eller har tendens til at bløde mere, når du børster det. Du har dermed også større risiko for at få tandkødsbetændelse. Får du ikke taget hånd om problemet, kan det videreudvikle sig, og føre til paradentose. Derfor er det rigtig vigtigt, at du sørger for en god mundhygiejne som gravid.

Undgå tandbørstning efter opkast og sukker

For rigtig mange gravide er morgenkvalme og evt. opkast desværre en del af ”graviditetspakken”. Selvom det er fristende at børste tænder lige efter, at du har kastet op, er det bedre at vente. Når emaljen på tænderne udsættes for syre, bliver de bløde og kan få syreskader. Børster du tænder lige efter, risikerer du at slide unødigt på dine tænder, fordi tænderne allerede er skrøbelige. Skyl i stedet munden med vand, og vent med at børste tænder til en time efter. Hvis du ikke kan nøjes med vand, kan du bruge tyggegummi eller mundskyl til at forbedre ånden.

Ligeså vel som syren fra maven kan ætse dine tænder, lige så slemt kan det faktisk være med sukker. Mange gravide får trang til søde eller syrlige fødevarer. Spiser du mange søder sager, uden at passe godt på tænderne, øger du risikoen for huller. Derfor er det også vigtigt, at du heller ikke børster tænder, lige efter du har spist eller drukket en masse sukker- eller syreholdigt, som eks. cola eller juice. Her kan cola og juice også ætse emaljen på tænderne, og du bør derfor vente lidt tid, inden du børster tænderne grundigt. Du bør holde igen med de sukkerholdige fødevarer, hvis muligt, og alternativt kan du skylle munden i vand efterfølgende. Dermed vil sukkeret ikke sidde længe på tænderne og gøre skade.

Børst tænderne grundigt

Før du blev gravid, har du sikkert brugt en ganske almindelig fluortandpasta og børstet to gange dagligt. Det er vigtigt, at denne rutine fastholdes, hvis du skal passe godt på dine tænder. Oplever du problemer med, at tandkødet bløder, er det endnu vigtigere, at du børster tænderne grundigt, så du ikke risikerer huller. Børst forsigtigt, men grundigt, hvis dit tandkød bløder, og brug evt. en god tandbørste beregnet til sart tandkød, som eks. de sensitive tandbørster fra GUM. Tandbørsterne har korte hår som gør det nemt at passe på tandkødet, når der børstes.

Husk også at bruge tandtråd eller tandstikker, så du mindsker plak.

Snak med tandlægen

Oplever du mange problemer med dine tænder og tandkød, eller er du i tvivl om, hvordan du bedst passer på dem i din graviditet, kan det være en god idé at opsøge tandlægen. Tandlægen kan altid hjælpe med råd og vejledning til, hvordan du skal forholde dig ift. dine tænders tilstand.