mor-og-baby

Gode råd til den nybagte, usikre og bekymrede mor

Artiklen indeholder reklamelinks

Mange førstegangsmødre er usikre, og tvivler på dem selv som mødre. Slip dine bekymringer og selvkritiske tanker med disse gode råd.

Som nybagt mor – og især som førstegangsmor – kan man opleve en stor følelse af tvivl og usikkerhed i forhold til det at blive mor.

Et norsk studie fra 2018 viste, at det påvirker kvinders selvværd i en negativ retning at blive mor. Studiet viste, at kvindernes selvværd faldt under graviditeten. Efter fødslen steg selvværdet hos kvinderne, for så igen at falde, når barnet var omkring seks måneder. Fra barnet var seks måneder til ca. tre år gammel var mødrenes selvværd på det laveste.

Dette lave selvværd skyldes i høj grad alle de mange bekymringer, som førstegangsmødre har. Under graviditeten er det typisk bekymringer i forbindelse med fødslen, der dukker frem. Når baby er født, vokser bekymringerne og usikkerheden, og mange mødre begynder at tvivle på dem selv i den nye rolle som mor.

Mange nybagte mødre stiller sig selv tvivlsspørgsmål som ”er jeg en god nok mor”, ”gør jeg det rigtigt”, ”gør jeg det godt nok” og bekymrer sig om de er tilstrækkelige i rollen som mor. Disse mange bekymringer og tvivlsspørgsmål kan påvirke selvværdet negativt, og derfor falder mange kvinders selvværd, når de bliver mødre.

Er du nybagt mor, eller skal du snart være mor, kan det være, at disse tanker også har strejfet dig. Her får du derfor tre gode råd til en mere positiv tilgang til det at blive mor første gang.

Følg din mavefornemmelse

Noget af det vigtigste du kan gøre for at undgå at skyde dig selv helt ned, er ved at stole på dig selv og din mavefornemmelse. Det er vigtigt, at du mærker efter, hvad der føles rigtigt for dig og din baby.

Som nybagt mor vil du opleve, at der er rigtig mange, der har en mening om, hvordan du skal opdrage dit barn. Det kan være dine forældre, dine veninder eller andre mødre, der gerne vil fortælle dig, hvordan du skal opdrage og passe dit barn.

Gode råd kan være rart indimellem, men hvis du føler, at det er for meget, er det vigtigt, at du siger fra. Husk på, at det er dig, der kender din baby bedst. Derfor er det også dig, der selv skal beslutte, hvor længe din baby skal ammes, og om din baby skal sove sammen med dig eller i egen seng.

hjaelpemidler-til-baby

Det er okay at bruge hjælpemidler

Når man skal til at blive mor for første gang, har de fleste en idé om, hvordan de gerne vil agere i morrollen, og har på forhånd besluttet, hvordan de vil passe og opdrage deres barn. Det betyder også, at mange på forhånd har taget beslutningen om, hvorvidt de vil amme eller give flaske, og overvejet, om barnet skal bruge sut eller ej.

Men nogle gange sker tingene bare ikke, som man havde forestillet sig og forventet. Ikke alle mødre kan eksempelvis få amningen til at fungere. Derfor kan det være bedre for både mor og baby at gøre brug af flaske eller andre hjælpemidler, der kan gøre amningen lidt lettere.

Græder din baby ofte, og er sutten det eneste der kan trøste den lille, kan det også være, at du ændrer din holdning til, om din baby skal bruge sut.

Det er helt okay at bruge hjælpemidler, hvis det fungerer bedre for dig. På et netapotek kan du finde en lang række af hjælpemidler, der kan gøre både din graviditet og din tid som nybagt mor lidt nemmere.

Få hjælp hos venner og familie

Den første tid som nybagt forælder kan være både svær og overvældende. Det kan derfor også være overskueligt både at skulle sørge for den lille og samtidig tage sig af det huslige og eventuelt små søskende til den lille.

I stedet for selv at prøve at overskue det hele, kan det være en god idé at bede om hjælp fra venner og familie. De vil helt sikkert gerne hjælpe dig med noget af det huslige eller med at passe mindre søskende, så du kan få en pause og eventuelt en lille lur – det trænger du helt sikkert til.

Det kan være svært at bede om hjælp, men hellere spørg om hjælp end at du går psykisk ned. Og hvis din familie eller din vener tilbyder sig, er det bare om at tage imod alt den hjælp du kan få.

Husk, at ingen er perfekte

Snakker du med andre mødre, kan det måske lyde som om, at de ved alt om det at være mor, og at de har styr på det hele. Men ingen bliver eksperter fra første dag. Det kræver tid at lære sin baby at kende. Derfor skal du ikke blive bekymret og ked af det, hvis du ikke kan tyde din babys behov i begyndelsen. Det er helt normalt, og med tiden bliver du klogere på din baby og kan følge din mavefornemmelse i forhold til din babys behov.

Husk derfor også, at ingen er perfekte, og at alle mødre begår fejl. Det er en del af det at være mor og pludseligt at skulle agere i en ny rolle, som man ikke er vant til.