Guide til valg af modermælkserstatning

Artiklen indeholder reklamelinks

guide-til-valg-af-modermaelkserstatning-703x336

Amning er et ømtåleligt emne at tale om for rigtig mange mødre. Der er nemlig en ret splittet stemning på området, fordi der hersker en generel forståelse af, at amning er det bedste for barnet. Desværre er det ikke alle mødre, der lykkes med amningen, og det kan der være mange gode grunde til.

Hvis du er en af de mødre, som af den ene eller anden grund ikke ammer dit barn, kan du måske bruge denne guide til at vælge den rigtige modermælkserstatning til dit barn. Det er vigtigt at notere, at det i sidste ende er egen læge og sundhedsplejerske, der bedst kan rådgive jer efter jeres specifikke situation.

Almindelig eller syrlig modermælkserstatning

Langt det mest almindelige valg af modermælkserstatning falder på ganske almindelig modermælkserstatning, og her findes der to varianter: Syrnet eller ikke syrnet erstatning. Det mest almindelige valg er her den ikke syrnede erstatning. Men der kan være gode grunde til at vælge syrnet modermælkserstatning.

Hvis baby lider meget af mavekneb, kan det være, fordi babys mave ikke fordøjer modermælkserstatningen lige så godt, som moderens egen mælk. Det har noget at gøre med forskellene i sammensætningen af indholdet i erstatning og naturlig modermælk. Det syrlige element i syrnet MME bevirker, at maven bedre nedbryder mælken og dermed giver anledning til færre mavekneb.

Prismæssigt er syrnet modermælkserstatning ikke ret meget dyrere end almindelig erstatning, men det kan gøre en stor forskel for barnets trivsel. Den syrnede variant af modermælkserstatning fås i almindelige supermarkedet, på apoteket og på det online apotek, producenten er Allomin.

Pulver eller drikkeklar modermælkserstatning

guide-til-valg-af-modermaelkserstatning-tekstbillede

Det mest almindelige er at bruge modersmælkserstatningspulver, men den drikkeklar variant er også populær. Det væsentligste i forhold til modermælkserstatning er naturligvis, at det indeholder de næringsstoffer, som baby har behov for – og både pulver og drikkeklar erstatning indeholder nøjagtig de samme næringsstoffer. Der er derfor ikke nogen næringsmæssig fordel ved at vælge det ene frem for det andet.

Til gengæld er der stor forskel på prisen. Pulver til modermælkserstatning koster mellem 15 og 20 kroner per færdigblandet liter mælk, mens drikkeklar modermælkserstatning koster i omegnen af 40 kroner per liter, afhængig selvfølgelig af valg af mærke.

Det er dog nemt og praktisk at anvende drikkeklar erstatning, og hvis man ikke har behov for at bruge den syrnede variant, er det en udmærket løsning på at have mælk med på farten, hvor man ikke har nem adgang til kogt vand og så videre.

Særlige behov – allergivenlig erstatning, erstatning til for tidligt fødte

Heldigvis fødes de fleste børn til tiden, ligesom de fleste ikke døjer med allergi fra fødslen. Men i nogle tilfælde fødes børn for tidligt, og nogle gange arver børn deres forældres mange allergier og bliver allergikere fra fødslen. I disse tilfælde kan man komme ud for, at baby har behov for en særlig modermælkserstatning, hvis amning af den ene eller anden årsag ikke er en mulighed.

I disse tilfælde findes der modermælkserstatning lavet særligt til at imødekomme disse behov. Der findes modermælkserstatning, der er allergivenlig, modermælkserstatning til for tidligt fødte, samt modermælkserstatning uden lactose (mælkesukker).

Med mindre ens baby har et af disse behov er der ingen grund til at købe disse typer erstatning. Allergivenlig modermælkserstatning koster mellem 3 og 5 gange så meget som almindelig erstatning, så af økonomiske årsager er der ikke grund til at tænke i at ”være på den sikre side”.

Modermælk nr. 1, 2 eller 3?

Når du første gang står over for hylden med modermælkserstatning, vil du se, at der inden for hver type erstatning er nummerering. Den samme type modermælk kan altså fås sommer nr. 1 eller 2 og nogle gange også nr. 3. Udover det faktum, at du skal tage stilling til, hvilken type modermælkserstatning, du vil bruge, skal du altså også vælge mellem numre.

Numrene angiver, som du måske allerede havde gættet, hvilken aldersgruppe, erstatningen er beregnet med. Den typiske inddeling er, at nummer 1 er til baby mellem 0 og 6 måneder., mens nummer 2 er til baby mellem 6 og 12 måneder, og nummer 3 er til små børn over 12 måneder.

Det er vigtigt at vælge det rigtige nummer, for selvom man hverken kan se eller smage forskel på selve produktet inden i æsken, så er der altså nogle forskelle i sammensætningen af næringsstofferne i mælken. I mælken fra 0-6 måneder er der eksempelvis mindre protein i mælken. Protein er nemlig svært for de små maver at fordøje og kan derfor give hård mave.

Du bør derfor altid vælge den modermælkserstatning, der passer til dit barns alder, med mindre du af særlige årsager har aftalt noget andet med læge eller sundhedsplejerske. For tidligt fødte skal naturligvis også bruge den særlige erstatning, der findes til dem.