Hæmorider i graviditeten

Artiklen indeholder reklamelinks

Graviditeten er oftest en lykkelig tid, der er fyldt med forventningsglæde og kærlighed. Dog oplever mange gravide også at få bivirkninger i form af alt lige fra bækkenløsning og vand i kroppen til hæmorider. Faktisk er sidst nævnte helt normalt at få i løbet af en graviditet – også selvom der ikke er så mange, der taler om det.

Manger anser hæmorider som værende et tabu, og derfor går mange gravide med de smertefulde hæmorider helt selv. Der findes flere forskellige årsager til, at man får hæmorider. Selvom man altid kan få det, er man altså især i risikogruppen under sin graviditet.

Hæmorider kan være smertefulde, men der findes heldigvis måder, hvorpå de kan behandles. I denne artikel kan du læse mere om, hvorfor hæmorider kommer og få gode råd til, hvordan du kan forebygge dem, hvis du er gravid, eller prøver på at blive det.

Derfor er gravide i risikogruppen

Som nævnt ovenfor kan hæmorider forekomme hos alle mennesker, men særligt gravide er i risikogruppen, og det er der en særlig grund til. Når man er gravid, vokser barnet naturligvis – og det samme gør livmoderen. Med tiden bliver livmoderen så stor, at den bliver presset ned mod bækkenet, så blodkarrene bliver klemt ved endetarmen. På den måde kan blodårerne blive udvidede, og det kan opstå udposninger, hvilket er nogle af de mest almindelige årsager til hæmorider.

Mange gravide oplever desuden, at de har sværere ved at komme af med deres afføring, og i nogle perioder er forstoppelse en del af dagligdagen. Når man er forstoppet, vil man helt naturligt forsøge at presse hårdere, hvilket giver hæmoriderne endnu bedre levevilkår.

Det er dog ikke kun under graviditeten, at hæmoriderne kan opstå. Mange oplever nemlig også, at få hæmorider efter fødslen, idet kroppen udsættes for et ekstremt pres i mange timer under selve fødslen.

Forebyg hæmorider

Sådan forebygger du hæmorider

Hvis du overvejer at blive gravid, eller allerede er gravid, kan det måske være en god idé at forebygge hæmorider. Der er mange forskellige og effektive metoder, når det kommer til forebyggelse af hæmorider, men det handler især om at bevare en god balance i din tarmflora.

Det er derfor vigtigt, at du undgår hård mave ved at indtage en masse væske og fiberrig kost. Samtidig skal du måske tage et ekstra kig på dine toiletvaner, da gode toiletvaner i sig selv kan forebygge hæmorider. Gå på toilet når du skal og lad være med at holde dig – det kan nemlig også resultere i hård mave.

Mange gravide kæmper med bækkenbunden, og en stærk bækkenbund kan altså også være med til både at forebygge og lindre hæmorider. En stærk bækkenbund kan være med til at skabe fri passage for blodet, så det ikke samler sig, og bliver til en hæmoride.

Hvis du ikke formår at forebygge, eller får hæmorider ganske enkelt fordi, at du netop er i risikogruppen, findes der forskellige former for hæmoridecreme og salve, der kan lindre både irritationen og den kløe, der også ofte opstår.