Børn skal ikke sent i seng

Denne lille hverdagsting øger dit barns risiko for hjertesygdomme

Artiklen indeholder reklamelinks

Børn har brug for en god nats søvn og faste sengetider. Det er afgørende for deres udvikling og generelle sundhed, at de er udhvilet efter en nattesøvn. Det er dog ikke kun på den korte bane, at søvn er vigtigt. Hvis dit barn ikke har faste sengetider, og kommer tidligt i seng, kan det have konsekvenser for barnet på længere bane.

De fleste forældre putter deres børn tidligt, og de ved, at det er det bedste for børnene. Det er dog ikke alle der ved, hvor vigtigt det i virkeligheden er. Selv mindre ændringer løbende i børns sengetid, kan gøre en stor forskel for børnenes generelle sundhed på sigt.

Op mod halvdelen af danske børn i alderen 7-9 år sover for lidt, og det kan smitte af på deres helbred. Selvom det for forældrene kan være en kamp at få børnene til at sove, er det altså vigtigt. Det er nemlig det bedste for børnene.

Tidligt i seng

Får dit barn nok søvn?

Forskere fra The Ohio State University har foretaget en undersøgelse, der dokumenterer, at risikoen for at blive overvægtig senere i livet halveret, når børn op til seks år kommer i seng før klokken 20:00. I undersøgelsen er der desuden taget højde for alle de andre faktorer, der kan være med til at øge risikoen for overvægt senere hen i livet heriblandt fysisk aktivitet og den mad, børnene indtager.

Undersøgelsen er baseret på data fra lidt under tusind familier, som forskerne har fulgt de seneste 15 år. Hos gruppen med børn, der var kommet i seng inden klokken 20 var blot en ud af ti overvægtige, mens hele 23 procent af de børn, der blev puttet bare en time senere, var overvægtig som teenager.

Blot små ændringer i børns søvnrytme kan altså have stor betydning for børnenes sundhed helt frem til teenageårene. Det skyldes til dels, at trætheden forstyrrer børnenes appetit. De hormoner der styrer appetitten, bliver påvirket, når børnene føler sig trætte. De bliver mere sultne, end de eller ville have været, og spiser derfor også markant mere end hvad godt er.

Konsekvenser af overvægt

For lidt søvn øger risikoen for overvægtFlere undersøgelser viser, at overvægten har store konsekvenser hos børn. Børnene bliver ofte offer for mobning, og kan i værste tilfælde ende med at finde sig selv i en form for social isolation. Flere overvægtige børn finder trygheden foran fjernsynet eller computeren, og indtager søde sager, hvilket blot er med til at forværre situationen.

Overvægtige børn har ofte et meget lavt selvværd, og overvægten kan i nogle tilfælde ende med at smitte af på barnets generelle livskvalitet. Overvægtige børn har desuden en større tendens til at udvikle depression.

Det er dog ikke kun psykisk, at det kan få konsekvenser for dit barn at være overvægtigt. Der findes nemlig en lang række følgesygdomme, som kan følge med barnet helt ind i voksenlivet. Over halvdelen af alle overvægtige har forhøjet blodtryk, hvilket kan føre til hjerte-kar-sygdomme og nyresygdomme. Der er desuden en øget risiko for andre alvorlige sygdomme som for eksempel diabetes og leversvigt.

Så meget skal dit barn sove

For at sikre dit barns positive udvikling og sunde helbred, er det altså vigtigt, at barnet får rigeligt med søvn. Det kan dog være svært at vurdere, hvor meget søvn barnet egentlig har brug for, da det også afhænger af barnets alder.

Du kan se hvor mange timer i døgnet dit barn skal sove i tabellen nedenfor:

Alder Antal timer i døgnet
0-3 måneder 16-20 timer
3-12 måneder 11-16 timer
1-3 år 12-13 timer
3-5 år 11-12 timer
5-10 år 10-11 timer
10-12 år 9-10 timer
13-18 år 8-10 timer