Hvad skal baby hedde? Populære drenge- og pigenavne

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvert år laver Danmarks Statistik en opgørelse over de mest populære navne til nyfødt. Lige nu er vi kun i oktober 2016, og det betyder, at der er mange måneder til, at opgørelsen for 2016 kommer – forældre har jo et halvt år til at navngive deres børn, så først i juli 2017 er alle data samlet til statistikken for 2016.

For 2015 så listen ud som følger:

Nummer Pigenavne Drengenavne
1 Sofia William
2 Freja Noah
3 Ella Lucas
4 Alma Emil
5 Anna Oliver
6 Emma Oscar
7 Laura Victor
8 Clara Malthe
9 Ida Alfred
10 Isabella Carl
11 Karla Frederik
12 Maja Elias
13 Victoria Magnus
14 Alberte Valdemar
15 Josefine Villads
16 Sofie Alexander
17 Agnes Christian
18 Liva August
19 Olivia Johan
20 Caroline Felix
21 Mathilde Anton
22 Lærke Nohr
23 Emilie Liam
24 Frida Aksel
25 Sara Mikkel
26 Lily Benjamin
27 Esther Mads
28 Emily Storm
29 Mille Mathias
30 Marie Adam
31 Astrid Sebastian
32 Ellen Albert
33 Nora Theodor
34 Rosa Arthur
35 Aya Elliot
36 Naya Marius
37 Asta Marcus
38 Luna Viggo
39 Vigga Philip
40 Lea Tobias
41 Liv Villum
42 Johanne Lauge
43 Filippa Thor
44 Julie Jakob
45 Andrea Laurits
46 Signe Theo
47 Nanna Jonathan
48 Silje Asger
49 Celina Silas
50 Gry Milas

Kilde: Danmarks Statistik

Derfor synes den kommende mormor ikke om navnet

Det har altid været sådan, at navne er kommet og gået. Et navn, der er populært i dag, har sandsynligvis været håbløst umoderne de sidste 50 år eller længere. Det ses blandt andet på navne som Lauge, Laurits og Theodor hos drengene, der er navne, som sidst var populære i begyndelsen af 1900-tallet.

Vores egne forældre er altså vokset op i en tid, hvor de navne, som vi giver vores børn i dag, aldrig ville være kommet på tale. Tager man et kig på Danmarks Statistik, kan man se, at der tilbage i 1985 kun var 8, der kom til at hedde Laurits, mens der i 2015, altså bare 30 år senere, er 140 drenge, der har fået navnet.

Håbløst umoderne navne i dag

Ligesom de vordende bedsteforældre måske synes, at de navne, vi overvejer at døbe vores ufødte barn, er helt vildt kiksede, har vi også selv nogle navne, som vi ikke kunne drømme om at kalde vores børn. Det er navne, som vores egen årgang og ikke mindst vores forældres årgange hedder:

  • Helle, Birgit og Lone
  • Kim, Bo, Jesper

Ovenstående er gode eksempler på navne, der stort ikke er nogen børn, der får i dag. Det er navne, som vi selv eller vores forældre hedder, og som vores børn i hvert fald ikke skal hedde.

Specielle, moderne navne i USA og i Danmark

I USA er der ikke ret mange regler for navngivning, og det betyder, at der er relativt mange nyfødte i mulighedernes land, der får navne, der ikke ville kunne godkendes herhjemme. Det er navne som:

  • ”Ordnavne”: Happy (glad/ lykkelig), Wise (vis), Famous (kendt), Beauty (skønhed), Celestial (himmelsk) og Divinity (guddommelighed)
  • ”Karakternavne”: Severus, Draco og Bellatrix (fra Harry Potter), Samwise, Arwen og Eowyn (fra Ringenes Herre), samt Katniss, Primrose og Gale (fra Hunger Games)
  • Bilmærkenavne: Lexus, Audi, Porsche og Mercedes

Vi kan dog ikke helt se os fri for at have tilsvarende navne herhjemme, hvor eksempelvis Mercedes er blevet godkendt til pigenavn. Vi har også navne som:

Til piger: Aloha, Altan, Charme, Cirkel, Cirkeline, Dyne, Engel, Europa, Fri, Gift, Håb, Lillemor, Musling, Ninja, Panda, Sommer, Søster og Unik

Til drenge: Awesome, Blær, Cello, Cobra, Dreng, Faktor, Fru, Gandalf, Haj, Jazz, Jesus, Jura, Kamel, Laban, Ludo, Lurifax, Memo, Niks, Offer, Skak, Skat, Snoopy, Sok, Syver, Tavs

Ekstra inspiration

Til ekstra inspiration kan det anbefales at bruge Danmarks Statistiks gode navneværktøjer: Navnebarometer og “Hvor mange hedder“-funktion. Her kan I se, hvor mange, der hedder det navn, I overvejer, og se om navnet er på vej op eller ned.

Hos Ankestyrelsen finder I desuden en komplet oversigt over godkendte fornavne til både piger og drenge, samt hvilke, der er unisex. Deres værktøj kan også bruges til at søge inspiration, idet man kan søge specifikt efter eksempelvis pigenavne der starter med a, eller drengenavne der slutter med s.