Hvis amningen ikke fungerer

Artiklen indeholder reklamelinks

De fleste nybagte mødre mener, at modermælken er det bedste for deres nyfødte børn, men ifølge sundhedsstyrelsen skifter op mod 47% modermælken ud med flaske i løbet af de første fire måneder. Det skyldes, at det ikke er alle mødre, der kan få amningen til at fungere. Det kan være fordi man ikke producerer nok mælk, da nogle kvinder kan udvikle stofskiftesygdom efter graviditeten, hvilket gør det svært for dem at producere nok modermælk. Derudover kan det også skyldes manglende kirtelvæv, rygning eller det faktum, at baby benytter en forkert sutteteknik. Det er ingen fiasko ikke at kunne få amningen til at fungere, for der findes også andre alternativer.

Server mælken i sutteflaske

Hvis amningen ikke fungerer, er der mulighed for at barnet får flaske. Der findes både ulemper og fordele ved brug af flaske, og det giver nogle anderledes udfordringer end dem, der er forbundet med amning.

Der findes et hav af forskellige sutteflasker. Nogle er fremstillet i plastic, mens andre er af glas. Det er vigtigt, at man er opmærksom på, hvad de er fremstillet af, da nogle plasticsutteflasker kan indeholde stoffer, der har en hormonforstyrrende virkning, hvis de ikke bliver udskiftet med jævne mellemrum.

Selve sutterne på sutteflaskerne fremstilles i gummi eller silikone. Sutteflaskerne fra Avent har ekstrabløde flaskesutter, og kan derfor anbefales til børn, der endnu ikke har fået tænder i det de ikke afgiver kemikalier. Hvis det er en forkert sutteteknik, der er årsagen til, at amningen ikke fungerer, er silikone flaskesutterne gode. De er bløde og bliver i munden – også når barnet ikke suger.

Sutteflaske kan også bruges som et supplement til amning. Hvis man benytter begge metoder, kan det være en god idé at trække lidt tilbage i sutteflasken, når den benyttes hvis amningen stadig skal kunne fungere.

Gode råd til mor

Inden modermælkserstatningen bliver lavet og man giver baby sutteflasken er det en god idé at:

  • Vaske hænder
  • Sidde i en behagelig stilling ligesom ved amning
  • Sørge for baby ligger godt og er tæt på dig
  • Sikre sig mælken har den rette temperatur ved at mærke på et par dråber på indersiden af håndleddet

Derudover er det også vigtigt, at modermælkserstatningen bliver tilberedt på den rette måde. Det gør man ved at benytte anvisningen på pakken og bruge de korrekte blandingsforhold, så barnet ikke får hverken en stærkere eller svagere blanding.

Sutteflasken kan aflaste mor

hvis-amningen-ikke-fungerer-tekstbillede

Der findes også fordele ved at benytte modermælkserstatning. Det giver nemlig de nybagte forældre bedre mulighed for at supplere hinanden, da begge får mulighed for at tage del i når barnet skal spise. Med en sutteflaske kan den nybagte far nemlig også træde til, når baby er sulten. På den måde vil han også opleve følelsen af at tilfredsstille babys behov. Det giver altså aflastning til mor samtidig med, at far føler, at han har en større rolle.

Man skal altså ikke føle sig som en dårlig mor blot fordi man ikke kan amme. Der findes heldigvis alternativer, som giver baby den rette næring, så den kan vokse og være tilpas.