Glad gravid

Alt det du ikke vidste du havde brug for i din graviditet

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man er gravid, ændrer kroppen sig. Læs, hvilke uundværlige produkter du kan få brug for før, under og efter din graviditet.

Der findes alverdens huskelister og tjeklister om alt det, du skal huske, og alt det du skal indkøbe, før den lille kommer til verden. Mange førstegangsmødre fokuserer derfor rigtig meget på den lilles behov førend guldklumpen er født og glemmer måske lidt sig selv undervejs i processen.

Men er du gravid, eller forsøger dig og din partner at blive gravide, er der også en masse ting, som du selv kan få brug for, og som du måske ikke engang anede, at du havde brug for i forbindelse med din graviditet. Heldigvis kan du finde alle disse ting på dit sædvanlige fysiske apotek eller på et apotek online.

Herunder giver vi dig en liste over alle de ting, som du kan have brug for både før, under og efter din graviditet.

Før graviditeten

Planlægger du at blive gravid, er der nogle ting, der kan være særlige nyttige for at det hele går lidt nemmere.

Nogle af disse ting er selvfølgelig ægløsningstest og graviditetstest. For nogle lykkedes det at blive gravide i første forsøg, men for andre kan det være lidt af en kamp at blive gravid. Det kan derfor gøre det lidt lettere at blive gravid ved at bruge en ægløsningstest. En ægløsningstest viser, hvornår du har ægløsning og dermed, hvornår du har størst chance for at blive gravid. På den måde kan I planlægge jeres intime stunder, så I ikke behøver at smide kludene hver aften, uden at jeres anstrengelser bærer frugt.

En graviditetstest kan ligeledes være særlig nyttig, så I kan holde øje med, hvornår I bliver gravide. Her kan I desuden følge med i, om ægløsningstesten har hjulpet jer på vej.

Under graviditeten

En graviditet varer ca. 40 uger plus minus. I denne periode vil du opleve store forandringer fysisk med kroppen, der bliver større, og de fysiske gener der følger med graviditeten.

Med nogle enkelte must haves, kan du dog kommer lettere igennem de gener, som du måske oplever under din graviditet.foer-under-efter-graviditet

Kosttilskud

Graviditet øger behovet for vitaminer og mineraler. Under graviditeten kan det derfor være en god idé at tage tilskud af:

  • Folsyre

Folsyre er er et B vitamin, som bidrager til en normal vævsvækst, der mindsker risikoen for at den lille udvikler misdannelser i hjernen og rygmarven.

  • D-vitamin

Mange har mangel på D-vitamin – særligt i vintermånederne. D-vitamin er vigtigt, fordi det fremmer optagelsen af calcium.

  • Jern

Mange gravide lider af jern-mangel. Du bør derfor tage jerntilskud, når du er gravid. Jern er medvirkende til at danne røde blodlegemer i kroppen.

  • Kalk

Kalk hjælper med at bevare og styrke både dine og dit ufødte barns knogler. Drikker du mælk dagligt, behøver du ikke tage kalk som kosttilskud.

Kropsolie til strækmærker

Kropsolie beregnet til ar og strækmærker kan være rigtig fordelagtigt at bruge, da olien understøtter hudens elasticitet, og dermed mindsker ar og strækmærker.

De fleste vil mene, at kropsolien først skal bruges, når man har født, og at maven skal smøres ind for at forbedre udseendet af ar og strækmærker på maven.

Det kan dog være en rigtig god idé at forebygge strækmærkerne allerede under graviditeten, når maven begynder at blive stor og flot. På den måde bliver huden mere elastisk tidligere, og der er dermed større chance for, at dine strækmærker og ar vil blive flottere og mindre synlige.

Produkter til smertelindring

Mange gravide får smerter forskellige steder under graviditeten. Det kan være ømme bryster, ømme ben og fødder og ubehag eller smerter i ryg, lænd eller mave på grund af den øgede vægt.

Dette er der heldigvis råd for. På apoteket kan du finde mange forskellige produkter til smertelindring. Blandt andet kan du finde graviditetsbælter, der giver støtte og afhjælper smerter og ubehag i ryg, lænd og mave. Du kan også finde støttestrømper til ømme og hævede ben og fødder samt smertelindrende termoindlæg til ømme bryster i forbindelse med mælkefyldte og hårde bryster.

Sidstnævnte kan desuden bruges ved brystbetændelse og som stimulering af tilstrømningen af brystmælk inden amning efter graviditeten.

gode-raad-til-graviditet

Efter graviditeten

Efter graviditeten, når du har født, er der selvfølgelig også nogle produkter du kan få brug for. Her bliver vi nødt til at pointere vigtigheden af bind.

Som du måske nok allerede ved, kommer du til at bløde, når du har født. Det er derfor vigtigt, at du har nogle gode bind med en god sugeevne, der kan gøre tiden efter fødslen lidt mere behagelig.

Det er nok ikke det første du tænker på, når du har født din lille guldklump. Men efter fødslen – altså et stykke tid efter – kan det være, at du har behov for og lyst til at træne bækkenbunden. Her kan bækkenbundskugler hjælpe dig med at træne bækkenbunden, så du kan blive fit for fight igen efter din graviditet.