Artiklen indeholder reklamelinks
Der er ikke noget som at komme hjem fra hospitalet med sit nyfødte barn – uanset om et er det første, eller om man er forældre til flere. Og selvom man som regel tager noget tid om at komme til hægterne efter fødslen, trækker den første gåtur med barnevognen for de fleste.
Bor man i en by som Aarhus, er der ikke noget skønnere end at gå en tur langs åen i solskin, og baby har da også godt af at komme med ud. Er vejret dårligt, kan det også være Bruuns Galleri, der trækker, for her er der overdækket og masser at kigge på – og så kan man jo nå omkring sit apotek i Aarhus, Kvickly og de andre lokale butikker, hvor man gør sine dagligvareindkøb på vejen.
Der er nemlig noget helt særligt ved at tage barnevognen i brug, og måske især når det er den førstefødte, hvor barnevognen typisk er nyindkøbt og står klar lang tid, før baby er kommet med hjem fra hospitalet. Men hvornår må baby egentlig tages med på tur første gang?
Der er delte meninger om, hvor stor en baby skal være, før den må komme med udenfor første gang. Man vil garanteret også kunne finde mange jordemødre med forskellige holdninger. Når det så er sagt, findes der nogle retningslinjer, som dog ikke er gældende for præmature babyer:
Disse er nogle af de retningslinjer, man bør følge, når man overvejer at tage sin baby med udenfor – men hvem har også lyst til at gå udenfor i rigtig dårligt vejr? De ovenstående retningslinjer gælder både for længere tids ophold uden for, men især for, om baby må sove i barnevognen.
Med præmature eller syge babyer er det altid ens læges og jordemoders anvisninger, man bør følge.
Når vejret begynder at blive lunere, er det typisk et tegn på, at sommeren har meldt sin ankomst. Ofte oplever vi en minisommer i starten af maj, men selvom temperaturerne her kan blive ret høje og vejret føles ret varmt, er det faktisk ikke tid til at lade baby ligge på et tæppe på græsset. Jorden er nemlig stadig kold, og den kulde trænger op gennem tæppet nedefra – og solen vil ikke varme nok.
Så selvom det føles varmt udenfor, er det altså vigtigt, at man har godt styr på, hvor varmt det reelt er. Især fordi babyer ikke må ligge i direkte sol – og der er betydeligt køligere i skyggen. For at være på den sikre side, er det en god idé altid at forholde sig til følgende tjekpunkter:
Især er det rigtig vigtigt at tjekke barnevognen om sommeren – med overdækket på, kan temperaturerne i vognen stige til mere end 40-50 grader og være direkte dødelige for dit barn. Det er derfor ualmindeligt vigtigt at være sikker på, at barnevognen ikke lige pludselig står frit i fuld sol. Temperaturerne stiger til uudholdelige højder i løbet af bare 10-15 minutter.