Artiklen indeholder reklamelinks
Man slår ofte forkølelser hen og bagatelliserer dem – men i virkeligheden kan en slem forkølelse lægge selv voksne mennesker ned. Når næsen er stoppet og bihulerne fyldte, får vi hovedpine og let feber, og det gør os groggy. Der er derfor ikke noget at sige til, at også baby bliver pylret og ked af det, når forkølelsen rammer. Her får du nogle tips til, hvordan forkølelsen kan klares.
Små babyer trækker stort set kun vejret gennem næsen, og hvis sutten bruges til at trøste, er det til ekstra stor frustration, at næsen er lukket til på denne måde, ligesom det kan være svært at få noget at spise. Det er derfor en god idé regelmæssigt at tømme næsen for snot ved hjælp af enten en næsesuger eller næsedråber.
Spædbørn og babyer kan ikke pudse næse, så det kan være svært at hjælpe dem af med snottet uden en næsesuger. På apoteket kan du vejledning til, hvordan næsesugeren bruges, når du køber den, hvilket kan være en vigtig hjælp til at få den rigtige teknik på plads.
Hvis forkølelsen er kommet med en feber, er baby sikkert endnu mere ked af det. Der findes eksempelvis Panodil Junior til at slå feberen ned, så der er ikke nogen grund til at baby skal lide med feber. Før du giver dig i kast med at bruge smertestillende til baby, skal du dog altid rådføre dig med din praktiserende læge, også selvom Panodil Junior købes i håndkøb uden recept.
Køber du det på apoteket, vil de også hjælpe dig en ekstra gang med at udregne den rigtige dosis til din baby. Husk, at det kan være farligt at give baby større doser end det, der er angivet på pakken. Det er en god løsning er afhjælpe baby med sin feber og eventuelle febersmerter med smertestillende, når man blot bruger de tilgængelige præparater rigtigt!
Med snottet næse kan det være rigtig svært at få sovet, fordi baby ikke kan trække vejret gennem den tilstoppede næse. Er baby afhængig af sutten bliver det endnu sværere. Oven i forkølelsen og feberen har baby tilmed brug for ekstra søvn, så med søvnproblemer bliver dette søvnunderskud kun værre. Man skal derfor gøre det, man kan, for at lette babys nattesøvn.
Noget af det, man kan gøre, er at hæve hovedgærdet på babys seng lidt. Det kan man gøre ved eksempelvis at lægge nogle bøger under sengebenene eller et par håndklæder under madrassen. Man må ikke bruge puder nede i selve sengen. Hjælper det ikke, kan man lade baby sove på en selv i sofaen, mens man sidder op – i det omfang man selv kan holde til det.
Et lille barn med forkølelse og feber har i særlig grad behov for at få nok at drikke. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om det lille barn får væske nok at drikke. Er der tale om et spædbarn, der er mindre end fire måneder gammel, skal det kun have modermælk eller erstatning, mens babyer over fire måneder godt kan få vand til at supplere med. Små børn over 1 år kan eventuelt få juice blandet op med vand.
Som nybagte forældre er det fristende at gå til lægen, hver gang der er det mindste med baby. Det er ikke nemt at være nye forældre, for tænk nu, hvis man overser eller glemmer noget? Det må ikke ske, og hvis man ikke har så mange at sparre med omkring den lille ny, kan det være rarest at gå til lægen, der jo er fagperson, når der er noget. Men, for ikke at spilde lægens tid, er det en god idé at tjekke, om du nu virkelig er nødvendigt at tage til lægen.
Hvis barnets forkølelse ikke vækker opsigt, er der ikke nogen grund til at gå til lægen. Men der kan være tilfælde, hvor en forkølelse ikke bare er en forkølelse, og hvor det er nødvendigt at få lægen ind over. Det kan eksempelvis være tegn på, at forkølelsen er symptom på en infektion med RS virus, eller, hvis forkølelsen varer meget længe, det kan være allergi.
Tag til lægen, hvis baby:
Hvis babys vejrtrækning stopper skal der naturligvis akut hjælp til.