solcreme

Sådan passer du på din baby i sommervarmen 

Artiklen indeholder reklamelinks

Sommervarmen kan virke afskrækkende for nogle forældre. Læs vores 5 råd til hvad du skal være opmærksom på, når du har en sommerbaby.

Som førstegangsforældre kan det være en jungle at finde rundt i de mange råd omkring baby og sommer. Alle vil deres barn det bedste, men nogle gange kan man blive ledt ud på et sidespor, mens alle spørgsmålene hober sig op. Må baby udsættes for sol, hvis den er smurt ind i solcreme? Hvor meget tøj skal baby have på? Og hvordan får jeg baby til at sove i varmen? Vi har sammenfattet 5 råd, som giver et hurtigt overblik over, hvad du skal være opmærksom på, når du færdes udendørs med baby i sommervarmen.  

Undgå solen 

Først og fremmest er det vigtigt, at din baby ikke bliver udsat for direkte sol. Så længe din baby er under et år, skal han/hun opholde sig i skyggen og være iklædt solhat. Hvis du vælger at tage på stranden med din baby, kan du med fordel smøre lidt solcreme på kinder, næse og håndrygge for at undgå genskin fra havet og det hvide sand. Husk altid at vælge en solcreme, som er beregnet til babyer eller småbørn for at undgå parfume og skadelig kemi. 

Den korrekte påklædning 

Små babyer under 6 måneder har svært ved at regulere kroppens temperatur. Derfor er det vigtigt at holde sig orienteret ved at mærke efter i babys nakke. Er der svedigt, koldt eller varmt? Alt efter hvad du mærker dig frem til, må du regulere babys påklædning herefter. Som udgangspunkt anbefaler sundhedsplejersker, at babyer iklædes tyndt og løst bomuldstøj, som dækker lidt af arme og ben. Spædbørn skal dog altid have tøj på kroppen, uanset hvad termometeret viser. Iklæd dit spædbarn et par tynde løse bukser og en løs bluse i bomuld. Hvis du vil en tur til stranden og mærke vandet, skal du huske at iføre din baby UV-badetøj – og gerne en model som dækker arme og ben. Det samme gør sig gældende ved en tur i badebassinet i havet. Også selvom bassinet er placeret i skyggen. 

Husk at alle børn er forskellige – også babyer. Læg mærke til hvordan din baby regulerer varmen. Nogle babyer holder bedre på varmen end andre.  

Soveomgivelserne i varmen 

Det er bedst, hvis baby kan sove indendørs i huset, når det er tid til lur. Hvis du vælger at bruge barnevognen, skal du sørge for at placere den i skyggen. Som regel er babyers kropstemperatur lidt lavere, når de sover, fordi de ikke er aktive. Derfor er det en god ide at anvende et tyndt tæppe, en sommerdyne eller en stofble alt efter, hvor varmt det er. Det er vigtigt at observere sit barn med jævne mellemrum, da barnevognen hurtigt kan blive varm. Brug aldrig en stofble foran barnevognens kaleche. Din baby kan risikere at få et hedeslag, da temperaturen hurtigt stiger fra 25 – 34 grader, så længe kalechen er blokeret. Invester i stedet i en solskærm. Undgå ligeledes at bruge myggenet, da vævningen i nettet er så fint, at en let brise har svært ved at trænge igennem.  

solcreme

Udstyr barnevognen korrekt i sommervarmen 

Beslutter I jer for at gå en tur i sommervarmen, er det vigtigt at have udstyret barnevognen korrekt for at undgå den skarpe sol og overophedning.  

  • Solskærm 
  • Paraply  

Suppler barnevognen med en solskærm, hvis din baby får behov for en lur undervejs. Hvis barnevognen er udstyret med en stor kaleche, kan du nøjes med at supplere med en paraply for at afskærme babys ben.  

  • Ingen stofklud 
  • Intet forlæder 
  • Undgå myggenet 

Du må aldrig blokere barnevognens åbning eller anvende forlæder, da temperaturen stiger hurtigt i sommervarmen.  

Mad og drikkelse 

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning som den primære væskekilde. Hvis du alligevel ønsker at give din baby vand, skal du huske at koge det forinden, så længe din baby er under fire måneder. Er baby over fire måneder, må du gerne tappe det fra vandhanen. Når din baby er gammel nok til fast føde, er vandholdige frugter og grøntsager suppleret med havregrød en fin næringsrig kost. Husk at tjekke din babys ble i forhold til, om han/hun får nok væske. Måske efterspørger baby dit bryst noget oftere i varmen, hvilket er helt naturligt. Dette er blot en indikator for, at det er tørstigt.