Pige med pollenallergi

Pollenallergi hos børn – Sådan skal du forholde dig hvis dit barn har allergi

Har dit barn pollenallergi? Bliv klogere på symptomer på pollenallergi, og hvordan du behandler allergien hos dit barn her.

Foråret er på vej, og det betyder, at pollensæsonen også venter lige rundt om hjørnet. Mange børn elsker at lege udenfor i forårs- og sommermånederne, men har dit barn pollenallergi, kan det være en udfordring, da det netop er i disse måneder at pollensæsonen er på sit højeste.

Rigtig mange børn og unge bliver ramt af allergi. Har dit barn allergi overfor pollen, kan det komme til udtryk ved, at dit barn ikke har lyst til at være udenfor, eller at dit barn for allergisymptomer, når det opholder sig udenfor på bestemte tidspunkter på året.

Pollenallergi kaldes også for høfeber og kommer til udtryk som følge af, at barnet indånder pollen fra løvtræer, græs eller bynke. Bliv klogere på, hvorfor dit barn får pollenallergi, hvad symptomerne er, og hvordan du kan behandle det herunder.

Hvorfor får mit barn pollenallergi?

Har dit barn allergi overfor pollen, er det fordi barnets immunsystem har registeret, at pollen er skadeligt. Selvom pollen ikke er farligt, sker der altså en overreaktion i barnets immunsystem, som kommer til udtryk, når barnet udsættes overfor pollen. Denne overreaktion kommer til udtryk ved forskellige allergisymptomer, som du kan læse mere om nedenfor.

Det er uvist, hvad det helt præcist er, der gør, at nogle børn bliver ramt af allergi. Har du som forælder allergi, er der dog en sandsynlighed for, at dit barn også udvikler allergi.

Symptomer på pollenallergi hos børn

Allergisymptomer kan komme til udtryk på forskellige måder, men ses særligt i næse, øjne og hals. De mest udbredte symptomer er gentagende nys, stoppet næse, løbende næse, kløende næse, hoste, vejrtrækningsbesvær, kløende øjne, røde øjne, samt øjne, som løber i vand. Derudover kan barnet også opleve at få forstyrret nattesøvn og have koncentrationsbesvær i skolen.

Symptomerne på allergi minder lidt om en forkølelse, men adskiller sig ved, at de kun opstår i pollensæsonen. Barnets symptomer vil desuden ofte være værst, når der er en høj mængde af de pollen, som barnet er allergisk overfor, i luften.

Sådan kan du behandle allergien

Midler til behandling af pollenallergi

Der er flere måder du kan behandle pollenallergi hos dit barn på. Hvordan du skal behandle det afhænger af, hvor slemt dit barn er ramt af allergien.

Er dit barn mildt ramt af allergi, kan det hjælpe på allergisymptomerne, hvis barnet ikke opholder sig for meget ude på tidspunkter, hvor der er mange pollen i luften. Her kan det derfor også være en god idé at holde øje med pollentallene, så du ved, hvornår det er sikkert for dit barn at lege ude, og hvornår dit barn eventuelt bør blive indendørs.

Det kan dog være svært helt at undgå at barnet bliver eksponeret overfor pollen. Skal barnet være udenfor, og oplever barnet mange allergisymptomer, kan det være nødvendigt at give dit barn allergimedicin.

Allergimedicin indeholder lægemidler, som lindrer allergisymptomer, og er derfor en effektiv behandlingsform. Der findes rigtig mange forskellige typer allergimedicin. Inden du begynder at give dit barn medicinen, kan det derfor være en god idé at tage en snak med lægen om, hvilke typer der er sikre at give dit barn.

Lider dit barn af svær allergi, kan det også være en god idé at tage en snak med lægen. Ved svær allergi er der ikke en tilstrækkelig effekt ved at bruge allergimedicin, og det kan derfor være en mulighed at give barnet allergivaccination. Allergivaccination påvirker immunforsvaret, så barnet ikke får allergisymptomer, når det bliver udsat for pollen. Her er det dog nødvendigt, at du taler med lægen først om muligheden for dette.