Er der styr på babys afføring?

Artiklen indeholder reklamelinks

Når snakken falder på afføring, er det i mange sammenhænge et tabu, for vi vil helst ikke snakke om, hvordan situationen er, når vi er på toilettet. Om vi kalder det prut, pølser, lort eller puha gør ikke emnet nemmere at runde – med mindre der er tale om babyafføringen, selvfølgelig. Dog med det forbehold, at dem, man snakker med om indholdet i babys ble, også selv er forældre eller i det mindste har prøvet det.

For når man står som nybagte forældre, er der ikke noget så afgørende, som babys afføring. Er det tykt eller tyndt, gult eller grønt? Er det mange gange om dagen eller går der får længe i mellem? Især den allerførste ble er spændende, og ser helt anderledes ud, end man nogensinde ellers ser. Den er nemlig sort og klæbrig og kan godt minde om tjære.

Sådan ser babys afføring ud dag for dag

Hvis du ikke selv har børn eller nogen på vej, er det her nok ikke det rigtige sted at læse med – men det opdagede du nok allerede i afsnittet ovenfor. Her kommer nemlig en vejledende beskrivelse af, hvordan babys afføring ser ud på hvilke tidspunkter:

Det første døgn

faa vejledning omkring bleer herBaby kommer af med afføring inden for de første 24 timer efter fødslen. Mens man stadig er på hospitalet, venter både nybagte forældre og tilknyttede sygeplejersker spændt på det første bleskifte. De fleste nyfødte får stofble på efter gammeldags opskrift, for stofbleen gør det nemt at konstatere, om baby har tisset for første gang. Herefter venter altså den første afføring, som skal komme inden for 24 timer efter fødslen. Den vil være sort og tjæreagtig. Baby kan godt have flere afføringer i det første døgn.

Dag 3 og 4

Efter fødslen bliver baby straks lagt til mors bryst, og her får babyen sin første tår af modermælken, hvis alt går vel. Den indeholder en masse god næring og nogle antistoffer, som er med til at sætte gang i babys mave. Modermælken er rigtig god for baby, og når der kommer noget ind, skal der også noget ud igen. De reststoffer, som baby ikke har brug for, kommer ud igen som afføring. De næste afføringer efter den sorte skifter farve i løbet af 3. og 4. døgn, og vil være grønne. Afføringen kan både være tynd og hård.

Dag 5 og 6

Fra at være grøn vil afføringen nu skifte over mod at være gul. På dag 5 og 6 vil farven på afføringen altså være grøngul, og baby vil nu have mindst 4 afføringer i døgnet. For de nybagte forældre betyder det, at der nu for alvor er taget hul på nogle lange år med cirka 2.000 bleskift, før baby er blevet til en tumling, der selv kan gå på toilet eller potte.

Dag 7-30

I resten af babys første måned i livet vil der være cirka 3 afføringer i døgnet – et antal, der over tid vil falde lidt yderligere og blive stabiliseret. Nogle børn vedbliver dog med at have 3 afføringer i døgnet, og her kan forældrene se frem til en del flere end de gennemsnitlige 2.000 bleskift, før der er en ende på det. Fra at være grøngul og måske ret ujævn i konsistensen, vil afføringen nu være gul og ofte ligne remoulade i sin grynede konsistens. Den kan dog også være glat og blød i konsistensen. Den gule farve er det naturlige resultat af, at mælken kommer gennem et system, hvor den bliver tyknet og møder forskellige syrer og enzymer – lidt ligesom med ost.

Rådfør dig med sundhedsplejersken

faa hjaelp af din sundhedsplejerskeHvis babys afføring gør dig bekymret af den ene eller anden årsag, er det altid en god idé at kontakte sundhedsplejersken eller din praktiserende læge. Har baby fået slem diarré eller forstoppelse, vil du kunne få nogle lægemidler mod tilstanden på dit lokale apotek, hvor du kan få gode råd og vejledning med på vejen. Bruuns Apotek i Aarhus Centrum er eksempelvis et af landets mange apoteker, som yder en fremragende rådgivning og service, og er derfor et godt sted at besøge, når du mangler noget til baby.