Anal kløe under graviditet

Problemer med bagpartiet under graviditet

Artiklen indeholder reklamelinks

Under graviditeten er det helt normalt at have problemer med området bagi. Graviditeten sætter kroppen under pres på mange måder, og nogle af dem handler altså om, hvordan vi har det bagi.

Det er helt almindeligt at opleve gener som anal kløe, hæmorider og lignende på grund af en graviditet, og i de fleste tilfælde vil generne også forsvinde, når barnet er født.

Mange gange handler det netop om det ekstra pres, kroppen er udsat for, fordi det er en meget direkte årsag til generne. Det betyder på den positive side også, at når graviditeten er overstået, forsvinder grunden til generne også.

Hæmorider er den store synder

Hæmorider og graviditet

Det er især hæmorider, gravide kan blive ramt af, og er man så uheldig at blive ramt af hæmorider under graviditeten, er det en god ide at søge læge, som kan ordinere noget mod hæmoriderne.

Muligvis vil lægen henvise til produkter, man kan købe i håndkøb på apoteker, men det er en god ide at få en læge til at kigge på omfanget af problemet, så du får den rigtige behandling.

Hæmorider opstår på grund af tryk på venerne inden for endetarmsåbningen. Bliver disse vener udsat for et for stort tryk, kan de svulme op og danne en blød knude sammen med tarmslimhinden – det kaldes en indvendig hæmoride.

Det er sådan en indvendig hæmoride, der i nogle tilfælde kan presse sig frem gennem endetarmsåbningen og blive til en rød hævelse. Dette sker oftest i forbindelse med pressen omkring afføringen, når man er på toilettet.

En indvendig hæmoride trækker sig dog som regel tilbage, efter afføringen har forladt tarmen.

Symptomer på hæmorider

Der er flere ting at holde øje med, hvis du har mistanke om, at du har fået hæmorider under din graviditet. Hvis du har smerter i området omkring anus, er det altid en god ide at få det undersøgt, uanset hvilke symptomer, du har.

Hold øje med, om du bløder fra endetarmen. Det kan eksempelvis ses på toiletpapiret, når du har været på toilettet. Hvis blodet er lyst og friskt, er det muligvis en hæmoride eller en rift omkring anus, men er det mørkt, kan det komme længere oppe i tarmen eller maven.

Oplever du mørkt blod i forbindelse med afføring, skal du søge læge.

Anal kløe er også et symptom på hæmorider, og det kan i nogle tilfælde afhjælpes med specielle vådservietter, der er lavet til formålet. De har en kølende og kløestillende virkning, som kan afhjælpe kløen.

Man kan også opleve en sviende eller brændende smerte omkring anus, og der kan sige afføring og slim ud af endetarmen.

Anal kløe kan være symptom på mange ting

Anal kløe

Anal kløe er ikke i sig selv en sygdom, men et symptom på noget andet. Det kan opstå på grund af mange forskellige ting, og nogle gange er der ikke en årsag at pege på.

Det er ikke i sig selv farligt, men det kan være irriterende – især under graviditet, fordi det for nogle kan være svært at nå derom og klø.

Ud over at bruge specielle vådservietter, efter man har tørret sig i forbindelse med toiletbesøg, er der også andre forholdsregler, man kan tage sig, for at linde noget af generne ved kløen.

Hvis man ikke i forvejen har blødt toiletpapir, kan man med fordel skifte til blødt toiletpapir. Jo grovere papiret er, des mere irriteret vil huden også blive, og det kan føre til mere kløen, end hvad der er strengt nødvendigt.

Vær omhyggelig med hygiejnen omkring anus. Både for dårlig hygiejne omkring anus kan give anal kløe, men også for voldsom vask og eksempelvis for skrap sæbe kan være med til at fjerne noget af hudens fedt – noget der også kan forsage kløe. Der må ikke sidde sæberester efter afvaskning.

For stramt undertøj kan også spille en rolle, da det kan sidde og irritere huden.

Får man ikke behandlet kløen og hæmorider i tide, kan det udvikle sig til eksem, som giver anledning til endnu mere svie og kløe.