Gravid ryger

Rygning er noget af det værste, du kan gøre, når du er gravid

Artiklen indeholder reklamelinks

Når man er gravid, kan man tage sig en masse forholdsregler og indrette sig på en måde, som er bedst for det lille liv, der vokser inde i maven. Der er måske nogle vaner, man skal lave om, eller måske skal man kigge på sin kost for at give barnet de bedste forudsætninger for at udvikle sig.

Det betyder også, at man kan have gavn af at lægge gamle vaner væk, og selvom det ikke bare er en vane men en afhængighed, er rygning noget af det, man kraftigt bør overveje at droppe. Det er nemlig noget af det værste, man kan gøre som gravid.

Selvfølgelig kan man drømme sig til en masse ekstreme ting, som heller ikke er gode, men af de ting, som er inden for rimelighedens grænser, er rygning noget af det værste.

Rygning kan nemlig påvirke barnet på en rigtig dårlig måde, ligesom det også er rigtig dårligt for moderens helbred. De fleste ved godt, at det er en rigtig dårlig ide at ryge, når man er gravid, men derfor er budskabet stadig godt at gentage.

Rygning betyder sværere forudsætninger

Hvis moderen ryger under graviditeten, kan det føre til et væld af negative konsekvenser for barnet. Kræftens Bekæmpelse har listet en række konsekvenser op, som blandt andet tæller fosterdød, påvirket lungeudvikling og nedsat lungefunktion og luftvejssygdomme.

Rygning kan også betyde, at en række af barnets organer ikke er fuldt udviklet, når det bliver født – det gælder både lunger, hjerte og hjerne. De allermest vitale dele af et menneskes krop kan altså blive påvirket af rygning, og det giver børn af rygere sværere forudsætninger, når de bliver født.

Faktisk betyder kulilten fra røgen, der kommer ned i moderens lunger og igennem moderkagen til fostret, at det lille barn vil opleve hele tiden at være i iltmangel. Børn af mødre, der ryger under graviditeten er mere modtagelige for lungesygdomme, og de har større risiko for sygdomme som astma og bronkitis.

Man gør altså sine børn en kæmpestor tjeneste ved at stoppe med at ryge – helst inden man bliver gravid, men ellers så tidligt i graviditeten som muligt.

Begynd rygestoppet, før du bliver gravid

Rygestop

Det giver rigtig god mening at begynde rygestoppet, allerede inden man bliver gravid. Faktisk kan rygning gøre det sværere at blive gravid, men nikotin er også skadende for fosteret, og derfor kan det være lettere at stoppe, inden man bliver gravid.

Noget af det, der kan gøre det lettere at stoppe med at ryge, er nemlig at bruge hjælpemidler som nikotinerstatningsprodukter. Det siger sig selv, at når nikotin er dårligt for fosteret, bør man ikke bruge nikotinerstatningsprodukter som Nicorette eller lignende, når man er gravid.

Som man vil opdage, står der også på produkter som dem fra Nicorette, at man ikke må benytte sig af dem, når man er gravid, med mindre man har rådført sig med sin læge først.

Undersøgelser har dog peget på, at det mest effektive, når man gerne vil stoppe med at ryge, er kombinationen af vejledning og disse hjælpeprodukter, så det er bedst at stoppe, inden man bliver gravid, så man kan benytte sig af dem.