fremstrækte hænder med illustration der forestiller familie

Sænk forventningerne, forældre

Artiklen indeholder reklamelinks

I en hektisk hverdag hvor både familieliv og arbejde skal gå op i en højere enhed, bliver praktiske projekter ofte udskudt. Når man har fri vil mange nemlig hellere bruge tiden på samvær med sine børn i stedet for at skulle bide i det sure æble og arbejde hårdt – også når man har fri fra arbejde.

Selvom man har en forventning til sig selv om at kunne nå det hele, er det umuligt med kun 24 timer i døgnet. Flere og flere benytter derfor forskellige hjælpemidler i hverdagen såsom en handyman der tager sig af alle de praktiske småting eller en rengøringskone der får det hele til at skinne. Det er en god investering, der giver forældre mere overskud til at kunne bruge tid med deres børn og til at få mere overskud, når de praktiske projekter ikke længere hænger over hovedet som en mørk og tung sky.

Det er ingen skam at uddelegere

mor og datter ruller dej i køkkenetDet er i dag nemt at fremstå som en super-forælder på de sociale medier. Billeder er tit mere opstillede end det er øjebliksbilleder, og det kan sagtens være med til at frustrere dem, der følger med. På sociale medier er det nemlig nemt at ligne de perfekte forældre, der oser af overskud, har tid til sine børn, og samtidig bor i et komplet rengjort hjem med ingen løse ender. Men det er altså sjældent, at det er et realistisk billede.

Myten om de perfekte forældre handler om de forventninger, der ofte bliver forbundet med selve forældreskabet. Det er altså udefrakommende forventninger men i høj grad også forældrenes egne.

Sandheden er, at det ofte kan være svært at få alting til at hænge sammen, når man er en familie. Der skal mad på bordet hver aften, børnene skal køres til fritidsaktiviteter, lave lektier og puttes samtidig med, at man selv skal klare en arbejdsdag. Derfor bliver mange praktiske projekter glemt eller i hvert fald nedprioriteret i forbifarten – og det er ingen skam.

For at nå det hele og undgå at lade sig stresse over de løse ender, der ofte kan opstå, kan man altså med fordel alliere sig med lidt hverdagshjælp. Nogle der kan hjælpe med de småting, som I ikke selv kan få tid til i hverdagen – eller som ikke bliver prioriteret. Selvom det blot er et par timer om måneden, vil det give et løft fra Jeres skuldre og give Jer mere overskud til at kunne bruge tiden på børnene – med god samvittighed.

Hvad forventer I?

hvad-forventer-iSom beskrevet ovenfor har både medierne og samfundet en del af ansvaret for det kæmpe forventningspres, der er til forældrerollen i dag. Det medfører, at mange forældre stræber efter et uopnåeligt ideal om det perfekte forældreskab.

Det man skal passe på med, er at sammenligne sig for meget med andre. Alle forældre udfører de daglige gøremål på forskellige måder og med forskellige prioriteringer. Der er ikke noget, der er rigtigt og forkert. Det handler bare om, at det fungerer for Jer.

Drop forventningerne og accepter at I ikke kan klare det hele. Accepterer man som forældre, at det er okay at få passet sine børn, eller hyre en rengøringskone og en handyman, så er presset ikke længere så stort, og I kan koncentrere Jer om at få kvalitetstid med Jeres børn i stedet for at skulle stresse igennem hverdagen.