Børneorm

Det skal du vide om børneorm

Artiklen indeholder reklamelinks

Det kan være svært at holde styr på alle de mange sygdomme, der er mere hyppige hos børn end andre. Det handler om at være opmærksom på de forskellige symptomer, så man ved, hvornår man skal søge læge, og hvornår det ikke er nødvendigt.

God hygiejne er den bedste mulige måde at forebygge børneorm på. Hvis børneormen alligevel rammer, findes der gode behandlingsmuligheder. Det er ikke farligt for dit barn at have børneorm, men det kan virke meget generende.

Hvad er børneorm?

Børneorm bliver også kaldet småorm, og opstår i forbindelse med en infektion i tyktarmen. Infektionen er en lille orm, som er omkring 10 mm lang og 0,5 mm bred. Ormen har en gulhvid farve, og vil ofte være at finde i endetarmen.

Børneorm kan optræde på flere forskellige måder. Dit barn kan nemlig blot have nogle få, mens der i andre tilfælde kan være tale om helt op til flere hundrede orme. Børneorm er forholdsvis hyppigt blandt børn over hele kloden. Normalt er det børn mellem 5 og 10 år, der oftest bliver udsat for infektionen. Voksne kan dog smittes fra deres børn – og smitten kommer altså direkte fra endetarmen og til munden.

Symptomer på børneorm

Symptomer på børneorm

Det mest almindelige symptom på børneorm er slem kløe i aften- og nattetimerne. Grunden til at kløen er særligt intens på det tidspunkt af døgnet er, at ormen kryber ud på huden omkring endetarmsåbningen. Det gør den for at lægge æg, så hvis man ikke kommer i behandlingen kan en enkel orm altså hurtigt udvikle sig til mange flere.

Andre symptomer på børneorm kan desuden være:

  • Rastløshed
  • Søvnbesvær
  • Irritabilitet

Man kan dog også risikere ikke at opleve nogle symptomer i forbindelse med børneorm. Det er derfor vigtigt, at man er opmærksom på selv at blive behandlet eller få sine børn behandlet, hvis de har været i smittefare.

Behandling

Der findes forskellige behandlingsmuligheder, hvis man er smittet med børneorm. Først og fremmest skal man være opmærksom på sin hygiejne. Hvis et smittet barn klør sig, vil æggene ofte sætte sig fast under neglene, og det er i høj grad med til at øge risikoen for smitte.

Derudover kan man benytte Vanquin tabletter, som er et ormemiddel særlig mod børneorm. Vanquin tabletterne kan købes i håndkøb, og virker ved at hæmme ormenes optagelse af ilt og sukker. Efter at have indtaget lægemidlet vil ormene dø i løbet af et par dage, og bliver derefter udskilt med dit barns afføring.

Selvom ormene dør forholdsvis hurtigt efter indtagelsen af Vanquin tabletterne, skal man stadig behandle. Faktisk skal man indtage tabletterne i helt op til 2 uger. På den måde er man nemlig sikker på, at både levende orme og ormeæg er væk.

Behandlingen er altså effektiv, men faren for at blive smittet igen med en ny infektion er også stor. Det er derfor vigtigt, at man opretholder god hygiejne, og samtidig sørge for, at alle omkring barnet er blevet tjekket eller behandlet. Det gælder både klassekammerater, familie, venner eller dem man omgås til fritidsinteresser.