god-mundhygiejne-hos-boern

Sådan sørger du for en god mundhygiejne hos dit barn

Artiklen indeholder reklamelinks

En god mundhygiejne er vigtig for dit barns tandsundhed og mindsker risikoen for tandsygdomme. Få gode tips til dit barns tandpleje her.

En god mundhygiejne er vigtig for at opretholde en god tandsundhed hos både børn og voksne. Det er derfor også særligt vigtigt, at du hjælper dit barn med at holde en god mundhygiejne gennem den rette pleje af tænder og tandkød.

Børns finmotoriske evner er først udviklet tilstrækkeligt til at de selv kan børste deres egne tænder optimalt, når de er 10 år. Indtil da er det derfor nødvendigt, at du som forælder sørger for tandbørstningen, og hjælper dit barn med at holde en god mundhygiejne.

Det er samtidig en god idé at lære dit barn om tandpleje og god mundhygiejne. På den måde vil der være en mindre risiko for, at dit barn får huller i tænderne eller andre problemer med tænder og tandkød, når det engang selv skal klare tandbørstningen og pleje af tænder og tandkød.

Tips til tandpleje

Indtil barnet er blevet 10 år skal du som nævnt hjælpe barnet med tandbørstning og øvrig tand- og mundpleje. Hvis I har en god regelmæssig rutine, vil dette hjælpe barnet med at få sundere og stærkere mælketænder og blivende tænder.

Herunder giver vi dig derfor nogle gode tips til, hvordan du hjælper dit barn med tandpleje og holder dit barns mund og tænder sunde og rene fra barnet er 0-10 år.

Børst barnets tænder grundigt

I begyndelsen er det dig, der klarer det hele, men i takt med at dit barn kan flere ting selv, kan du lade dit barn børste tænderne først og børste tænderne efter. Ligesom hos voksne skal barnets tænder børstes to gange om dagen – morgen og aften.

Når du skal børste dit barns tænder, er det vigtigt, at du bruger en tandbørste til børn, som er blød og har et lille hoved, der uden problemer kan komme ind og børste tænder og tandkød i barnets mund. Sørg for at børste alle tandoverflader, så tandbørsten kommer rundt alle steder. Her kan det være en god idé at være systematisk og tage én tandflade ad gangen.

boerste-taender-barn

Brug tandpasta til børn med flour

Brug en tandpasta med flour, når du skal børste barnets tænder. På et online apotek kan du finde flere forskellige typer tandpasta og tandbørster, der er specielt egnet til børn, som du med fordel kan bruge. Sørg desuden for kun at bruge en mængde tandpasta på størrelse med ært eller barnets lillefingernegl.

Benyt gerne tandtråd

Når barnet er 3 år, kan det være en god idé så småt at begynde at bruge tandtråd. Det er ikke altid at plak og madrester forsvinder ved tandbørstningen. Derfor er det en god idé at bruge tandtråd, som kan fjerne de bakterier, der sidder mellem barnets tænder, og som tandbørsten ikke altid formår at fjerne.

Tag på tandlægebesøg

Når dit barn er blevet 3 år gammel, er det ved at tid til at tage barnet en tur til tandlægen for første gang. I 3-års alderen vil barnet nemlig typisk have fået alle sine mælketænder, og det er derfor en god idé at forberede barnet på at komme til tandlægen for første gang og efterfølgende at komme til regelmæssige tandlægebesøg en gang hvert halve år.

Plej tænderne med en sund kost

Ved at give barnet en sund kost reducerer du risikoen for at barnet får huller i tænderne. Du bør derfor så vidt muligt begrænse dit barns indtag af drikkevarer og fødevarer med sukker, da det kan give huller i tænderne. Sørg desuden for at begrænse mængden af syreholdige drikkevarer som saftevand og juice, da det kan give huller og syreskader på dit barns tænder.

Hold øje med nye blivende tænder

Børn starter med at få mælketænder, som med tiden falder ud og bliver erstattet af nye blivende tænder. Når du skal børste dit barns tænder, skal du være særligt opmærksom på, når der opstår nye tænder.

Særligt 6 års-tanden, som man kalder den første af barnets blivende kindtænder, skal du holde et særligt godt øje med og sørge for at børste grundigt, når den bryder frem. Hvis ikke den bliver børstet grundigt, er der nemlig en risiko for, at barnet får huller i tanden. Sørg derfor for at komme helt bagved de eksisterende mælketænder og få børstet den nye tand.