Artiklen indeholder reklamelinks
Brystbetændelse opstår i forbindelse med amning, og kan skyldes enten mælkeophobning i brystet eller en infektion. Brystbetændelse kan give kvalme, træthed, utilpashed og i nogle tilfælde høj feber. Normalvis er det kun det ene bryst, der bliver betændt. Brystet kan føles hævet, hårdt og ømt, når det er betændt. Derudover er det også meget smertefuldt, da det bliver opsvulmet og varmt.
Der skelnes mellem to typer af brystbetændelse: mekanisk og bakteriel. Symptomerne på de to forskellige former for brystbetændelse er de samme, og kan i mange tilfælde undgås ved hjælp af en brystpumpe eller ammebrikker.
Den mekaniske form for brystbetændelse er den hyppigste, og skyldes, at mælken ophober sig i kirtelvævet. Det medfører, at det presser på brystet, og danner betændelse. Brystet føles derfor hårdt, hævet og dunkende. Kvinder med mekanisk brystbetændelse oplever ofte influenzalignende tilstande med træthed, kvalme og feber.
Hvis du ammer, og oplever disse symptomer, skal du straks søge læge. Behandlingen foregår på den måde, at brystet tømmes for mælk. Det kan også kræve en penicillinkur og i sjældnere tilfælde et kirurgisk indgreb.
Denne betændelsesform skyldes, som navnet antyder, bakterier i brystet. Bakterierne kommer oftest ind gennem mælkegange og mælkekirtler. Hvis man har sår eller rifter omkring brystvorten øges risikoen for bakteriers indtrængen. Derudover kan den bakterielle brystbetændelse opstå, hvis der dannes mælkeknuder, som er en betegnelse for, at brystet ikke bliver tømt fuldstændigt for mælk.
Symptomerne på den bakterielle brystbetændelse er, som før nævnt, de samme som på den mekaniske form for brystbetændelse.
Der er intet, der kan forebygge brystbetændelse fuldstændigt, men der er nogle tiltag, man kan gøre for at mindske risikoen. Det handler blandt andet om den helt rigtige amme-rutine og det helt rigtige udstyr.
Mange kvinder har haft fordel af at benytte en brystpumpe mellem amningerne. Brystpumper er nemlig ikke kun til for at kunne opbevare mælken, hvis man skal undvære sin baby i længere tid. Hvis man benytter en brystpumpe mellem amningerne, bliver brystet tømt for mælk hurtigt og effektivt. På den måde mindsker man risikoen for ophobning af mælkerester. Der findes både elektriske og manuelle brystpumper. De er alle nemme at bruge, og sikrer, at der ikke går noget mælk til spilde.
Udover brystpumper kan man også benytte ammebrikker under amning. Ammebrikker er en nem måde, hvorpå man skåner brystet ved, at barnet ikke har direkte kontakt til brystvorten. I mange tilfælde kan direkte kontakt mellem barnet og brystet resultere i rifter omkring brystvorten, hvilket øger risikoen for brystbetændelse. Ammebrikker beskytter altså de sarte områder for bakterier.
Det er altså vigtigt at søge læge, hvis man oplever symptomer på brystbetændelse. Hvis man er opmærksom, og søger læge hurtigt, kan betændelsen undgås ved hjælp af et par gode råd. Ellers kan ammebrikker eller en brystpumpe hjælpe meget.
Hvis man ikke får udmalket effektivt, kan man risikere, at tilstanden udvikler sig til en brystbyld. Det er altså vigtigt at få behandling hurtigst muligt. Hvis man ikke modtager den tilstrækkelige behandling, kan brystbetændelsen blive en tilbagevendende tilstand. Dette skyldes, udover utilstrækkelig behandling, også svampeinfektioner, da det ofte medfører revner og sår på brystvorten.
Hvis amningen er smertefuld for moren, kan hun have tendens til at blive tilbageholdende med amningen, så mælken hober sig op.
Det handler altså om at få den tilstrækkelige behandling for at komme brystbetændelsen til livs samtidig med, at man forebygger tilbagevendende betændelsestilstande i brystet.