Sandheden om solfaktor – hvilken faktor skal du vælge?

Artiklen indeholder reklamelinks

Det kan være svært at gennemskue, hvilken solfaktor du skal bruge. Det afhænger nemlig både af hudtype, aktivitet og lokation. Læs mere her.

Når solen begynder at varme, og vejret bliver mildere, skal der ikke meget til, før du finder danskerne liggende på stranden eller i baghaven for at nyde solen og blive en anelse solbrun.

Men solens stråler er farlige for dig og din hud, hvis ikke du sørger for at passe godt nok på den. Det betyder bl.a. at du skal påsmøre rigelige mængder af solcreme. Men hvilken faktor er bedst hjemme i Danmark? Vi har lavet en guide til dig, så du ved, hvilken solfaktor du skal vælge, når du vil ud at nyde det gode danske sommervejr.

Hvad betyder solfaktor

Solfaktor, SPF, er en betegnelse for, hvor meget solcremen beskytter mod solens stråler. Både UVA og UVB-stråler er skadelige for din krop, og kan forårsage rynker og hudkræft. Derfor er det rigtig vigtigt, at du vælger en solcreme, som både beskytter mod UVA og UVB som eks. solcremerne fra Rudolph Care. Disse solcremer findes desuden med forskellig slags solfaktor, så du kan vælge den rette til dit behov.

De fleste solcremer findes med faktor 15, 20, 30 og 50, men der findes dog også solcremer som har mindre og mere solfaktor. Man skulle tro, at der var stor forskel på faktor 15 og faktor 50, men det er der faktisk ikke. Ifølge Kræftens Bekæmpelse beskytter en solcreme med SPF 15 op til 93 % mod solens stråler, hvor en solcreme med SPF 50 beskytter op mod 98% af solens stråler.

Derfor er der altså ikke den store forskel på, hvilken faktor du vælger, og ifølge Kræftens Bekæmpelse er faktor 15 nok hjemme i Danmark.

Vælg solfaktor efter din hudtype

Selvom det måske er nok med en solcreme med SPF 15 i Danmark, er der dog grund til at undersøge, hvilken hudtype du har. Dette kan nemlig have afgørende betydning for, hvilken solfaktor du skal vælge, for at være beskyttet mest muligt i solen. De forskellige hudtyper er:

  • Meget lys/lys hud – Huden bliver hurtigt rød og/eller forbrændt. Det er ofte personer med lyst eller rødt hår og fregner.
  • Lys hud – Huden bliver rød, men bliver senere hen brun. Ofte personer med lyst hår. Dette er den nordiske hudtype.
  • Gylden hud – Bliver ikke særlig ofte forbrændt, men bliver hurtigt brun.
  • Mørk hud – Denne hudtype bliver slet ikke forbrændt, men får derimod en brun kulør. Denne hudtype ses ofte hos personer med sort hår.

Har du en meget lys hud, vil du have større behov for en høj solfaktor i modsætning til, hvis du har en mørk hud.

Vælg solfaktor ud fra din lokation og aktivitet

Som tidligere nævnt, er det udover hudtypen, også vigtigt at se på, hvor i verden du befinder dig. Der er nemlig stor forskel på UV-indekset, jo længere ned mod syd, du kommer. Hvis du opholder dig i sydens sol under varmere himmelstrøg som eks. tæt ved Ækvator, vil UV-indekset nemlig være højere, end det er i Danmark, og du vil derfor have behov for en højere faktor.

Generelt set kan du inddele solfaktorbeskyttelsen således:

  • SPF 15 er til dig med lys hud, og som opholder dig i Danmark
  • SPF 30 er til dig med lys hud, men som befinder sig et sted, hvor UV-indekset er højt, som eks. Spanien eller nær Ækvator
  • SPF 50 er til dig med ekstremt lys hud og kraftig sol

Er du på skiferie, hvor du er aktiv på ski i alperne, er det også en god idé med en højere solfaktor. Dette skyldes, at solens stråler reflekteres i forskellige overflader som eks. sne og vand. Derfor kan du bruge en mindre faktor i skyggen, end hvis du stod på ski eller vandski en hel dag.

For at opnå den optimale beskyttelse, som er anført på solcremen, kræver det dog, at du sørger for at smøre din krop og ansigt ind i tilstrækkelig nok solcreme. Ellers kan du ikke regne med faktortallet, da du derved får mindre beskyttelse. Den gyldne regel er at bruge, hvad der svarer til en håndfuld til hele kroppen og huske indsmøring 20 min., inden du udsættes for sol. Endvidere er det en god idé altid at følge de gængse sol råd – siesta, solhat, skygge og solcreme.

Solfaktor til børn

Ovenstående guide er retningslinjer, som både du og din familie kan følge. Hvis du har små børn eller babyer, skal du dog være opmærksom på, at børns hud er mere modtagelig for sol og derfor bør beskyttes med en højere solfaktor samt skygge og tøj.

Endvidere kan det være en god idé at benytte solcremer uden nogle skadelige stoffer til dine børn og dig selv. Solcremerne fra Rudolph Care er uden tilsætningsstoffer og er desuden svanemærket, hvilket er din garanti for, at hverken du eller miljøet tager skade af produktet.