haartab

Hårtab efter graviditet – Derfor taber du håret efter fødsel

Artiklen indeholder reklamelinks

Mange kvinder oplever hårtab efter graviditeten. Bliv klogere på, hvorfor du taber håret efter du har født, og hvad du kan gøre for at reducere dit hårtab.

Som gravid og nybagt mor skal man lægge krop til mange ting; ømme, hævede ben, strækmærker, urininkontinens og nu også hårtab og tyndere hår. Mange nybagte mødre oplever nemlig hårtab eller hårudtynding efter deres graviditet.

Hårtabet bliver også populært kaldet ammehår, fordi det typisk opstår et par måneder efter fødslen. Herunder kan du blive klogere på, hvorfor håret bliver tyndere efter graviditet og fødsel, og hvad du kan gøre for selv at forebygge og bekæmpe hårtabet.

Håret i graviditeten

Under graviditeten har håret det med at vokse, og mange kvinder oplever at få kraftigere, sundere og mere skinnende hår. Det skyldes, at hormonerne i din krop forandrer sig, når du er gravid. Den øgede mængde kvindelige hormoner under graviditeten gør, at hårenes naturlige hvileperiode bliver udsat, og flere hår gror, mens færre falder af. Det betyder, at du får en flot og fyldig manke under din graviditet – en ekstra bonus, som de fleste nok er glade for.

Det er dog ikke alle kvinder, der oplever ændringer i hårvæksten, og i graviditeten kan nogle kvinder endda opleve den modsatte effekt. I stedet for at få fyldigere hår, taber de håret. Det skyldes, at der via moderkagen udskilles nogle mandlige hormoner, der kan mindske hårets vækstfase og skrumpe hårsækkene, så håret falder af.

haar-under-graviditet-og-efter-foedsel

Håret efter fødsel

Efter graviditeten, hvor dit hår har nydt sin storhedstid, vender det dog tilbage til sin normale tilstand. Det er det høje østrogenniveau, der i graviditeten får håret til at blive længere tid i vækstfasen, men når baby er født, vender hormonerne tilbage til sin normale tilstand og naturlige vækstfase, hvilket også betyder, at håret vil falde af.

Efter fødslen går meget af det hår, der i graviditeten har været i vækstfasen, i dvale, hvorefter det vil begynde falde af. Det hårtab, som du ikke oplevede under graviditeten, går altså i gang omkring 2-3 måneder efter fødslen, da hår-cyklussen vender tilbage til det normale.

Perioden med hårtab kan vare op til et år, men efter ca. 6 måneder burde hårtabet blive reduceret. Hårtabet er kun midlertidigt, og hårtabet går i de fleste tilfælde over af sig selv, og kræver ikke nogen form for behandling.

Bekæmp hårtabet med kosttilskud

Hårtab og hårudtynding kan dog være svært for selvtilliden, og er du ked af at se dit hår blive tyndere og tyndere, er der flere ting, du selv kan gøre – både forebyggende og forbedrende.

Kvinder der under graviditeten eller efter en fødsel er stressede, kan opleve at hårtabet forværres. Derfor er det vigtigt at undgå stressfyldte situationer og få nok søvn. Du kan eventuelt sove, når baby sover – rengøringen og vasketøjet kan vente.

Hårtab efter graviditet kan også skyldes, at du mangler vitaminer. Sørg derfor for at spise en sund og varieret kost. Både under og efter din graviditet kan du desuden supplere din kost med kosttilskud med biotin, der bidrager til en normal hårvækst.

Imedeen har lavet et kosttilskud til hår og negle med biotin, der kan hjælpe dig med at vedligeholde og bevare normalt hår, og som kan bruges både forebyggende og til reducering af dit hårtab efter fødslen.

Derefter må du give din krop tid. Det tager tid at komme ovenpå efter en graviditet og fødsel på alle måder – også når det gælder dit hår.